Adevărul este că noi nici nu știm cum arată universul

Adică nu știm ce culori are cu adevărat, deși știm cu ce culori îl observăm. Ideea este că asupra coloritului aștrilor îndepărtași intervin mai multe efecte, printre care redshift și blueshift.

Astfel, dacă un astru se apropie de Pământ, acesta ne va apărea sensibil mai albastru decât este în realiate, în timp ce, dacă se îndepărtează de Pământ din pricina expansiunii universului, acesta ne va părea mai roșu.

Or, cum nu știm exact în de direcție se mișcă fiecare astru, nu putem ști care efect Doppler din cele de mai sus se aplică, iar ca să fie lucrurile și mai complicate, se pare că și gravitația provoacă un minim efect de redshift, ceea ce ne cam lasă cu ochii-n soare, la propriu, în încercarea noastră de a determina culorile universului.

Așa că, da, sunt frumoase fotografiile spațiale, însă ele nu reprezintă întotdeauna adevărul științific. Dar cui îi pasă?

7 Comentarii

  1. joita lucian 30 august 2012 la 14:15 - Raspunde

    E ..sa mor daca o stiam ..pe asta….cu apropierea si departarea si schimbarea culorilor!

  2. Marian 02 septembrie 2012 la 12:02 - Raspunde

    Foarte interesant… nu stiam nici eu 😀

  3. Istvan 15 septembrie 2012 la 14:34 - Raspunde

    Ei bine, oricum Hubble face imagini minunate despre galaxii indepartate, pe de alta parte e adevart si faptul ca universul nu arata la fel cum se vede pe Discovery Channel. Mereu am fost curios, oare cu ce programe realizeaza animatiile respective din documentare, nu stiti cumva? Mereu am fost pasionat de astronomie si de fizica teoretica, chiar si domeniul pe care mi-am cumprat este webdesign-galaxy.ro 🙂
    Daca stie cineva numele programului cu care se fac animatiile spatiale pe Discovery – va rog sa ma anuntati. Ms

    • Robin Molnar 17 septembrie 2012 la 09:10 - Raspunde

      Nu este un program anume, este o randare computerizată.

  4. Istvan 17 septembrie 2012 la 11:09 - Raspunde

    Da, bineinteles ca trebuie sa fie si randare, dar oricum niste animatii de baza trebuie create intr-un program, nu? Cred ca am gasit, cred ca se fac in Adobe After Effects. Daca te uiti pe youtube, mi se pare clar ca e facut in AfterEffects.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.