Chiar e așa de simplu? Nu cred…

M-am ofticat puțin, trebuie să recunosc. Nu știu de ce m-aș fi așteptat ca oamenii care au expertiza de a putea repara telefoane mobile, să aibă capacitatea de a înțelege că securizarea și securitatea lor sunt la fel de importante precum pentru laptopuri, dar să încep cu începutul.

La un articol de-al lui Zoso în care se vorbea despre cum unii au implementat un fel de buton software, ca să nu uzeze unul fizic, multă lume era de părere că așa ceva este o ciobănie, întrucât înlocuirea respectivului buton costă câteva zeci de lei. Și atunci am comentat:

Da și ba.
La iPhone-ul meu 3G mai îmi merge butonul de activare vibrații și cel de home.
Da, aș putea să merg la un service să mi-l facă. Doar că pe telefon am informații confidențiale care nu pot fi păzite dacă lași telefonul în service două ore.
Deci nașpa.

Numai că, și asta m-a ofticat, oamenii au văzut chestiunea doar ca pe o simplă curățare a telefonului, dai câteva click-uri și gata, sau ca pe un fel de backup, la fel, ușor de făcut din câteva clickuri și gata. Pentru că, evident, totul este atât de simplu, nu?

Doar că… nu.

Ce te faci când, pentru a-ți reconfigura e-mail-ul pe telefon, ai nevoie de setări noi, care se obțin doar prin dispoziție specială (de exemplu, pentru a obține certificatul SSL)? Știu că pare ciudat, dar foarte multe companii au implementate mecanisme de protecție pentru e-mail, VPN și nu numai. Sigur, se poate face, dar este o bătaie de cap nenecesară.

Foarte multe telefoane rulează pe ele diverși agenți de securitate, aplicații specifice ce auditează securitatea telefonului. Unele se instalează cu un cod de instalare (serial) și unul sau mai multe coduri valabile o singură dată și care se obțin în urma unui întreg proces plin de bătăi de cap.

Asta ca să nu mai spun că până-ți pui la loc toate cele trebuincioase (documente, setări), pierzi o jumătate de zi pe care, pur și simplu, n-o ai.

De aceea, resetarea la setările din fabrică nu este mereu o soluție acceptabilă.

Desigur, unii spun că-ți faci backup la telefon, îl resetezi, și-l restaurezi din backup. Doar că aplicațiile de protecție sunt făcute să nu-ți dea acces la telefon după restaurare, ca nu cumva cineva să fure un backup de telefon și să-i dea restore, ca să aibă acces la date la care n-ar trebui. E logic și de bun simț, cu atât mai mult cu cât multe terminale rulează aplicații de backup automat și, dec, nevoia unui backup manual este marginală…

Nu e așa de simplu, deci, să ai interese de afaceri pe telefon, de asta am și renunțat recent la acest obicei, pentru că nu poți să-ți instalezi chiar ce vrea mușchiul tău, pentru că nu toate aplicațiile sunt sigure, ceea ce impune un pic mai multă responsabilitate când faci tap (click) cu degetul ca să instalezi o aplicație.

Sigur, chiar și așa, soluții sunt, numai că sunt complicate și durează mult. Dar cine are nevoie de bătăi de cap seara după ora 18, după o zi de muncă? Te complici ca să ce? Pentru două – trei butoane să pierzi nu știu câte ore, în două episoade?

De aceea și spun: să știi să faci o chestie este o mâncare de pește. Să fii dispus să faci aceeași chestie, este o cu totul altă mâncare de pește. Și să știi că având date sensibile pe telefon nu poți face tot ceea ce vrei, este iarăși o cu totul și cu totul altă mâncare de pește.

Astfel, cei care n-au avut de-a face cu astfel de politici de securitate, nu m-aștept să înțeleagă.

P.S. Știu cazuri de oameni care lucrează în IT financiar și care, atunci când au probleme cu telefonul, îl duc la departamentul de IT, să-l rezolve ei.

2 Comentarii

 1. Cosmin 17 ianuarie 2013 la 09:22 - Raspunde

  Aplicatiile care iti vin securizate pe telefon au un cod unic de activare (eg. VPN/iPass, mobile banking). Nu poti sa faci resturarea lor. Sau o faci, dar ai nevoie de coduri noi. Am descoperit chestia asta pe pielea mea.
  Plus parolele pentru fiecare aplicatie care are nevoie de web-login. Plus ce o mai fi. Fug de backup/reset/restore ca de… E, in general, ultima solutie.
  Dar inclin sa cred ca sunt prea putine astfel de aplicatie (secured) instalate pe telefoanele personale si lumea chiar nu se loveste de astfel de probleme. Si, in astfel de conditii, deranjul unei restaurari tinde spre zero.
  Sunt destui si cei care folosesc smartphone-ul pentru a accesa internetul doar in wifi, fara conexiune 3G.
  Asa ca n-are rost sa pui la suflet…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.