Cum lupt împotriva spamului
Cred că ştie toată lumea că spam înseamnă mesaje nesolicitate, în general cu caracter comercial dar nu numai. În România legea care reglementa comunicările eşectronice, adică şi spam-ul, este legea 365/ 2002 care spune, citez:
[Extras din lege]
Adică nu ai voie să trimiţi mesaje electronice informative (de genul newsletterelor, informărilor, comunicatelor, etc) şi care au caracter comercial decât la solicitarea expresă a destnatarului. Şi, pentru că sunt mulţi cei care nu respectă legea, este nevoie ca şi societatea civilă şi consumatorii de internet să ia măsuri, pe lângă măsurile luate de stat. Este ca un fel de parteneriat.
Pentru a lupta împotriva spamului eu:
1. Sunt parte din reţeaua internaţională Project HoneyPot şi am instalate aproape 1800 de capcane pe site, care capcane sunt făcute într-o asemenea manieră încât utilizatorii umani nici nu le văd, decât în proporţie de 3 la 1000 şi care nu au efect asupra lor. Practic noi oprim roboţii (de tip crawl) care navighează pe internet pentru a culege adrese de e-mail postate pe internet. Şi facem aceasta cu toate site-urile din reţea.
- Deci dacă am prins un spammer acesta va avea interdicţie pe toate site-urile din reţea.
- La fel, dacă altcineva din reţea a prins un spammer, acesta va avea interdicţie şi pe site-ul meu.
Practic lumea bună a internetului opreşte spammerii cu câte un pumn în gură, eventual în ouă şi o bâtă în cap. Oricine este prins cu "vioara ciordită" are interdicţie 30 de zile. Minim. Unii aleg să interzică accesul şi câte trei luni.
2. Am făcut o extensie pentru site care face două chestii:
- Generează un număr (până la 9999) de adrese de e-mail false, la fiecare generare a paginii respective. Acestea sunt introduse în bazele de date ale roboţilor care, din varii motive, nu cad în capcane (şansele să nu fie prins sunt cam de 1 -2 la mie). Aceste adrese de e-mail fiind false otrăvesc, practic, baza de date a celui ce culege adrese de pe internet şi îi cresc foarte mult costurile activităţii, pentru că adresele de e-mail fiind false vor face ca mesajele de tip spam să se întoarcă înapoi, lucru care necesită "bandă", adică o conexiune de internet destul de bună şi care costă. Un număr mare de mesaje care se întorc înapoi descurajează şi furnizorii de internet ai acestor spammeri.
- Pune la vedere adresele de e-mail ale celor care m-au spamat (şi nu am de gând să le scot). Când, din varii motive, robotul "culegător" nu cade în vreo capcană culege şi adresele de e-mail valide ale celor care m-au spamat. Să se spameze între ei dacă au hobby-ul ăsta dar pe noi să ne lase în pace.
- Bonus. Extensia pentru Joomla! 1.5.X se poate instala pe orice site, care foloseşte acest CMS (Content Management System) astfel încât numărul celor care otrăvesc bazele de date să fie cât mai mare. Din estimările mele cel puţin 500 de astfel de site-uri există datorită extensiei mele gratuite (download Fight Back Spam for Joomla!). La o singură vizualizare a paginii în medie 100 de adrese sunt generate. Înmulţiţi aceasta cu 500 (de site-uri) şi apoi cu 1,000 (media vizualizărilor paginii cu adrese false în intervalul Septembrie 2008 – Martie 2009 pe cele 500 de site-uri). Cred că ne merge destul de bine.
3. Am un link către încă un site care generează adrese false, tot pentru a otrăvi bazele de date ale spammerilor.
4. Nu spamez.
5. Descurajez trimiterea de mesaje în masă de tip "Forward" (citeşte şi dă-i mai departe) de tipul celui despre bani moca şi nu numai.
6. Critic şi reclam spammerii. Se ştie că dacă cineva caută o firmă pe Google şi ea a spamat şansele să fie găsită în neregulă de potenţialii sunt mari. Mulţi ţin cont de aceasta şi renunţă la ei. Oricum, imaginea va fi un pic şifonată.
7. Nu dau datele de conectare la servicii de social networking, gen Hi5 şi Netlog, astfel încât ei să trimită mesaje (invitaţii) în numele meu. Eu folosesc, de exemplu, Netlog, dar nu am permis ca ei să-mi citească adressbook-ul din cont. Nu vreau, deşi pe aceste site-uri ele sunt în siguranţă. Problema este că sunt mii de alte site-uri de socializare care primesc acces de la oameni să trimită mesaje în numele lor. Cine poate garanta faptul că aceste adrese culese din fiecare cont vor fi folosite corect? Exact, nimeni, deci prefer să nu risc.
Cam atât pot eu să fac. Mai am câteva idei, însă, momentan, nu am timp să le împlementez. Poate în vară, după disertaţie, am să reuşesc să mai fac câte ceva.
Skywalker sper că eşti mulţumit de acest răspuns, la întrebarea de aici.
Forbidden access
Sorry. You are visiting this site from a suspicious IP address, which triggered our protection system.
If you ARE NOT a malware robot of any kind, please accept our apologies for the unconvenience. You can access the page by clicking here : >>>>>>
The following link is here to further trap malicious internet robots, so please don’t click on it : >>
CAN I GET A ROFFL WITH THAT ^^ ?
:woohoo: Vezi că ai spyware… :woohoo:
perfect multumit 😀 multumesc! 🙂
eu am comentat mai sus
:woohoo: Cu plăcere. :woohoo: