Cum pui text pe mai multe poze

La cererea publicului cititor (mersi) astăzi avem un articol despre cum se poate pune un text pe una sau mai multe poze, de genul watermark-ului folosit la fiecare poză care îmi aparţine. Evident, în cazul în care avem multe poze porcesarea să se facă automat, să nu scriem de 10,000 de ori acelaşi text.

Primul lucru care trebuie făcut este să copiem doar pozele pe care vrem să le ştampilăm (amprentăm) într-un folder (director) de pe PC. Vă recomand copierea nu mutarea până vă obişnuiţi cu procedeul. Pentru a pune un text identic pe toate pozele, să presupunem, de dragul exemplului, că acesta este: "(C) www.robintel.ro", este necesar să folosim 2 programe. Unul pentru a genera textul pe care îl vom folosi în al doilea program. Se observă că acesta este un proces cu mai mulţi paşi.

Pasul 1 – generarea textului

Pentru a genera textul avem nevoie de un program cu foi de calcul tabelar, de genul Microsoft Excel. Eu unul folosesc OpenOffice Calc (gratuit, compatibil cu MS Excel) pentru a scrie într-o căsuţă textul "(C) www.robintel.ro". Apoi îl formatez cu font Arial Black de 18, cu bold, de culoare neagră, ca în imaginea următoare.

După ce am terminat de aranjat textul selectez toată căsuţa şi-i dau Copy apăsând simultan tasteşe Ctrl şi C (sau mergând cu mouse-ul în meniul Edit şi selectând Copy). Pentru a selecta toată căsuţa este necesar să daţi click într-o căsuţă goală apoi click pe căsuţa corespunzătoare. Nu selectaţi textul din căsuţă ci căsuţa cu totul, ca în imagine:

Nu închideţi programul de calcul tabelar.

Pasul 2 – salvarea amprentei

Ceea ce am copiat din program poate fi salvat ca un fel de ştampliă ce se poate refolosi ori de câte ori avem nevoie să ne punem amprenta pe o imagine. Pentru asta putem folosi orice program pentru editarea imaginilor, de exemplu Microsoft Paint care se află în orice versiune de Windows. Deschideţi programul Paint fie mergând în Start > Programs > Accessories > Paint fie mergând în Start > Run > mspaint iar programul este simplu de folosit.

Din meniul Edit selectaţi Paste. În spaţiul alb destinat desenării vă va apărea textul din căsuţă.

Faceţi click dreapta undeva în interiorul chenarului cu linie albastră discontinuă şi din meniul ce vă apare selectaţi opţiunea "Copy To" (copiere într-o imagine nouă).

Introduceţi numele pe care doriţi să îl aibe imaginea, de preferinţă ceva simplu de reţinut, de exemplu "stampila" şi apăsaţi Save.

Este bine să salvaţi ştampila într-un director unde să aveţi acces rapid la el, de exemplu în "My Pictures" (Imaginile mele). Acum am salvat ştampila şi o putem refolosi ori de câte ori vrem, fără a mai fi necesară parcurgerea acestor doi paşi.

Pasul 3 – ştampilarea (amprentarea) imaginilor.

Cel mai simplu este să descărcaţi şi să instalaţi programul Picture Shark. Îl deschideţi din meniul Start > All Programs > picture-shark 1.0 > picture shark. Programul va apărea aşa:

Din lista care apare (în centru-stânga) selectaţi pozele pe care doriţi să le ştampliaţi (ţinând tasta Ctrl apăsată) apoi apăsaţi butonul "add selected" (adaugă pozele selectate). Pentru a selecta toate pozele din acel folder (director) apăsaţi direct butonul "add all" (adaugă toate pozele). Se observă că în partea dreaptă vor apărea numele pozelor, în lista "selected files". După ce aţi selectat toate pozele ce trebuiesc selectate în această sesiune mergeţi la "positioning + settings".

În dreapta sus se află butonul "open stamp" (deschide ştampilă). De acolo se deschide ştampila pe care am salvat-o la pasul doi. De asemenea, dând click dreapta pe zona din stânga, cea cu watermarkul meu, puteţi selecta opţiunea "paste" (lipire). Pentru un efect drăguţ bifaţi căsuţa "use transparence" (utilizează efect de transparenţă) după care seletaţi din partea stângă din ştampila propre culoarea care vreţi să devină transparentă (alb, să zicem). Apoi vă jucaţi trăgând de manetele acelea până când sunteţi mulţumit de efect, pe care-l puteţi previzualiza în partea stângă. De obicei locaţia ştampilei este în dreapta jos, după cum puteţi vedea şi din setări, acolo unde scrie "position" dar puteţi selecta oricare dintre cele nouă poziţii.

Mai apoi mergeţi la "output selection". Selectaţi folderul în care vreţi să stocaţi pozele ştampilate fără a suprascrie pozele originale. Puteţi crea un sub-folder apăsând butonul "create subdir" şi introducându-i numele. Apoi mergeţi la setările din dreapta sus. Dacă aveţi poze făcute cu un aparat foto digital este bine să bifaţi opţiunea "preserve jpeg headers", pentru a lăsa intacte informaţiile despre aparat şi setările acestuia (model, data pozei, luminozitate, etc). Împingeţi spre dreapta maneta unde scrie "jpg-quality" pentru a-i spune programului să păstreze nealterată calitatea pozelor (100%). Apoi apăsaţi "start" iar prelucrarea automată va începe. Vă daţi seama că dacă aveţi 10,000 de poze de mari dimensiuni acest proces va dura câteva zeci minute (am încercat) dar la un număr mai mic de poze programul se mişcă extrem de bine, chiar şi pe un Pentium III la 500 MHz.

Sper că v-am fost de folos.

51 Comentarii

 1. cipoc 20 februarie 2009 la 18:25 - Raspunde

  ce stil ai de`a te complica:))
  Photo Watermark Professional 7 asta e cel mai usor.
  dai folderu` unde sunt pozele, iti ramane salvat automat textul pe care vrei sa`l pui pe poza, totul dureaza cateva secunde:D
  fac eu un tutorial cu asta daca vrei:D

  • Robin Molnar 20 februarie 2009 la 18:30 - Raspunde

   😆 Păi şi la ăsta rămâne salvat textul, etc… 😆 Şi e moca. Dar, dacă vrei, fă un tutorial şi lasă linkul într-un comentariu! 😉

 2. cipoc 20 februarie 2009 la 20:56 - Raspunde

  eu nu zic ca nu`i bine ce`ai facut tu..numai ca`i cam multa bataie de cap

  • Robin Molnar 21 februarie 2009 la 07:03 - Raspunde

   😆 De fapt e foarte simplu, după ce creezi ştampila. 😆

 3. Mariuskl 21 februarie 2009 la 09:19 - Raspunde

  Mai simplu faci watermarkul din photoshop. Adica, zic eu asta dupa ce am lucrat putin cu el si stiu ce se poate face 🙂

  • Robin Molnar 21 februarie 2009 la 09:34 - Raspunde

   :woohoo: Ăla nu e nici moca şi nici uşor de folosit de către un începător. :woohoo: Dar poţi să faci un tutorial şi să laşi linkul aici. 😆

 4. Victor 21 februarie 2009 la 09:49 - Raspunde

  Te cam complici. Ca şi Cipoc, eu folosesc Photo Watermark Professional 7 şi e excelent. Nu trebuie ghid de utilizare, doar îl instalezi, creezi rapid watermarkul şi apeşi F2 parcă pentru batch conversion.
  Şi gata, ai o imagine cu watermark. Numai că fwp7 nu e gratuit, dar de fapt suntem în România.

  • Robin Molnar 21 februarie 2009 la 09:52 - Raspunde

   :woohoo: Aici am o problemă de etică. Nu pot să recomand folosirea softului fără licenţă. Şi eu am o parte din venit din proprietatea intelectuală şi nu îmi fur singur căciula. :woohoo:

 5. Sorin 21 februarie 2009 la 13:55 - Raspunde

  😀 multumesc mult !

  • Robin Molnar 21 februarie 2009 la 13:57 - Raspunde

   :woohoo: Cu plăcere. Sper că v-aţi descurcat! :woohoo:

 6. skywalker 21 februarie 2009 la 15:23 - Raspunde

  mijto\’, imi place tutorialul tau

 7. danut 26 februarie 2009 la 18:12 - Raspunde

  MAI AJUTAT MULT MS AM SCRIS 8000 DE POZE INTRO NOAPTE SI MERGE SI MAI MULT.SA TRAIESTI

 8. igrecul 29 august 2009 la 13:39 - Raspunde

  Chiar m-a ajutat. Țin să îți mulțumesc pentru că m-ai scăpat de ceva care mi-ar fi luat ore întregi.

  Numai de bine !
  Salutări

  • Robin Molnar 29 august 2009 la 14:21 - Raspunde

   😆 Cu plăcere. De asta am şi scris acest articol, ca să ajut. 😉

 9. Momo 27 octombrie 2009 la 21:01 - Raspunde

  Multimitm mmmmmmmmmmult de tot pentru acest articol si pentru rabdarea de care ai dat dovada! 🙂

 10. Momo 27 octombrie 2009 la 21:03 - Raspunde

  Multumim* voiam sa scriu, scuze 😛

 11. slava alexandra 29 octombrie 2009 la 12:14 - Raspunde

  nu mi arata nici untext cel mai prost program.

  • Robin Molnar 30 octombrie 2009 la 04:10 - Raspunde

   😆 Vrei să spui unicode? Păi ai setat o limbă unicode (folosind Ctrl + Shift)? 😆

 12. TNH 30 octombrie 2009 la 18:44 - Raspunde

  Dacă ai setat o limbă Unicode, ce se întâmplă? E de rău sau e de bine, că nu m-am prins?!? ❓

  • Mihai Todor 30 octombrie 2009 la 20:01 - Raspunde

   Nu prea poți \”seta limba Unicode\” pentru că această limbă nu există 🙂 În schimb, ce poți seta ca Unicode, este setul de caractere folosit, acesta fiind cel mai general, cuprinzând toate caracterele folosite de către limbile globului. A fost inventat pentru a standardiza seturile de caractere folosite până atunci (fiecare limbă avea setul său de caractere separat, lucru care produce dificultăți când e vorba de site-uri de internet care sunt accesate oriunde pe glob sau diverse alte scenarii similare). Până aici, toate bune și frumoase. Problema este că încă există diverse programe sau scripturi incompatibile cu acest set nou de caractere… Cu alte cuvinte, depinde unde anume ai făcut această setare 🙂

 13. TNH 30 octombrie 2009 la 20:52 - Raspunde

  Am văzut un comentariu mai sus care spunea că programul descris e prost pentru că nu arată niciun text, aşa că am urmat paşii ca să văd ce se întâmplă. Ca watermark am folosit o serie de caractere non-ASCII, dar care, pentru că sunt caractere uzuale, fac parte din Unicode. Aveam bifat în Regional Settings, în lista de dicţionare, Unicode ca input, printre altele. Totul a ieşit cum trebuie. Nelămurirea mea e: totul a fost ok pentru că aveam setările necesare sau pentru că aveam softul necesar?

  • Mihai Todor 30 octombrie 2009 la 22:15 - Raspunde

   Totul a fost OK pentru că ai avut atât softul necesar cât și fonturile necesare instalate (nu toate fonturile sunt compatibile cu Unicode).

   Discuția se poate lungi dacă vorbim de diacriticele românești. În limba română, ț-ul și ș-ul au fost implementate greșit de către Microsoft, folosind sedile în loc de virgule. Undeva prin 2007 a fost corectată greșeala prin adăugarea a 4 caractere noi în Unicode. Din păcate, asta a generat multe probleme, Windows XP fiind în continuare foarte neprietenos când e vorba de folosirea diacriticelor corecte. O să observi ca multe fonturi afișează greșit diacriticele noi (practic se observă că ș-ul sau ț-ul nu se încadrează în \”peisaj\”). În fine, aș mai putea dezvolta subiectul dar, mă voi opri aici pentru că sunt cam off-topic 🙂

   • TNH 31 octombrie 2009 la 17:48 - Raspunde

    Nu era vorba de diacritice, am încercat să pun un text pe gravatar:
    http://www.trilulilu.ro/AliceMargot/9a4cdc2bb57b98
    E un articol util, chiar m-a ajutat pentru că nici nu m-a interesat acest aspect până acum, d\’apăi să fii ştiut cum se face.

    • TNH 31 octombrie 2009 la 17:51 - Raspunde

     Am vrut să scriu \”să fi ştiut\”, dar se pare că nu m-am organizat cum trebuie…

     • Robin Molnar 01 noiembrie 2009 la 09:37 -

      😆 Singurele diacritice bune pentru Windows XP despre care cunosc sunt cele de la [url=http://secarica.ro/]Secărică[/url] (îţi mulţumesc foarte mult), folosite şi pe blog. 😉

 14. constantin 02 noiembrie 2009 la 20:02 - Raspunde

  🙁 interesant rau…am invata doua porograme noi azi cu voi….bun asa …mult succes……..

 15. mihaizzz 22 februarie 2010 la 15:40 - Raspunde

  foarte bun postul tau.
  chiar cautam de mult asa ceva si nu gasisem.

  multumesc.

 16. mihaizzz 22 februarie 2010 la 15:55 - Raspunde

  stii cumva si o setare pentru blog , care sa imi semneze automat toate imaginile deja incarcate ?

  cu stima ,
  Mihai

  • Robin Molnar 22 februarie 2010 la 17:04 - Raspunde

   Să le luăm pe rând.

   1. Cu plăcere.
   2. Sunt anumite scripturi de galerii foto care permit opţiunea de watermark (aşa se cheamă procesul de ştampilare a pozelor). Din păcate, cum nu folosesc nu ştiu să-ţi spun mai multe. Cu atât mai mult cu cât depinde şi de platformă (WordPress, Joomla!, etc). =)

 17. mihaizzz 14 iunie 2010 la 22:27 - Raspunde

  platforma pe care lucrez este blogspot …
  dar cu ajutorul tau ma descurc destul de bine si asa.

  inca odata , multumesc ! :blush:

  • Robin Molnar 15 iunie 2010 la 08:55 - Raspunde

   =D Cu plăcere. Oricum, metoda descrisă de mine nu ține cont de platformă. =D

 18. Secil 11 decembrie 2010 la 17:20 - Raspunde

  mie imi ramane si fundalul cand ii dau sa prelucreze…ce sa fac?

  • Robin Molnar 13 decembrie 2010 la 08:57 - Raspunde

   =D La tab-ul al doilea din program, acolo unde pui imaginea de watermark, sunt două slidere, în dreapta sus. Mișcă-l pe cel mai de jos înspre stânga sau înspre dreapta, apoi combină-le.

 19. getutz 09 februarie 2011 la 08:02 - Raspunde

  Multumesc! ca m-ai luminat.Explicatile tale mi-au fost de mare folos avand in vedere ca sant incepatoare,, intr-ale calculatoarelor”

 20. trika 08 octombrie 2011 la 15:12 - Raspunde

  Salutare.Nu pot pune textul in format mai mare?Pun textul pe poze si se vede foarte mic deoarece calitatea pozelor este foarte buna.Am incercat sa micsorez pozele cu paint si ies bine dar cum am multe poze si le vreau la calitatea lor originala nu ma intereseaza micsorarea acestora.Am incercat sa salvez stampila in excel la marimea maxima si tot mic se vede (un pic mai mare ca prima data dar tot mic se vede pe poza)Tutorialul este foarte bun daca redoc poza la 200 kb
  Merci

  • Robin Molnar 11 octombrie 2011 la 14:05 - Raspunde

   Dacă vrei să scrii direct, folosește un program de editare foto, gen Paint.Net.

   • trika 12 octombrie 2011 la 12:58 - Raspunde

    Mda…… dar merge sa pun acelasi text pe 2-300 de poze ca sa nu le editez pe fiecare in parte 😀
    Merci 😉

    • Robin Molnar 13 octombrie 2011 la 08:49 - Raspunde

     Da. Într-un program de editare, faci o imagine nouă de dimensiunea fotografiilor pe care vrei să la “ștampilezi”. Scrii textul cu negru pe fundal alb și salvezi imaginea, după care o folosești pe post de ștampilă în ceea ce am scris mai sus.

 21. trika 13 octombrie 2011 la 21:58 - Raspunde

  Daca mi-ai putea spune cum maresc stampila la marimea pozelor ti-as fi recunoscator.

  • Robin Molnar 16 octombrie 2011 la 14:56 - Raspunde

   Păi ștampila aia este o imagine. Deci faci o imagine de dimensiunea pe care o vrei, scrii ce vrei și o folosești pe aceea.

 22. Cristina 07 noiembrie 2011 la 02:00 - Raspunde

  Dar se salveaza semnatura pe fundalul acela alb al patratelei din Excel, nu doar literele in sine, scrisul. Se poate face cumva sa se copieze numai scrisul?
  Mersi pt. efort!

  • Robin Molnar 07 noiembrie 2011 la 07:36 - Raspunde

   Păi dacă faci căsuța de Excel mai mare și dacă citești cu atenție partea a doua, vezi că albul ăla se poate scoate.

 23. Florin 04 iunie 2013 la 21:39 - Raspunde

  Salutari cum pot face sa pun un logo pe mai multe fotografii o data cu photoshop sau cu alte programe?

  • Robin Molnar 04 iunie 2013 la 21:42 - Raspunde

   Ai logo-ul. Ești la pasul doi. Pui logo-ul în Picture Shark și-i dai drumul.

 24. GabiA 21 iunie 2013 la 16:28 - Raspunde

  multumiri pentru articol, foarte util si binevenit

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.