Cum să încarci o baterie auto goală de tot

Iaca poznă c-am comis-o. Într=o duminică am mutat mașina de unde era parcată cam aiurea într-un loc mai cumsecade. Pentru că sunt un șofer atent, am pornit luminile. Pentru că după cer am scos cheile din contact, n-am mai fost șofer, am uitat să le sting.

Ceea ce a dus, evident, la golirea completă a bateriei. Și, când spun completă, mă refer la faptul că bateria avea maxim 3,7 volți la încărcare folosind un încărcător DP3800. Adică era seacă precum glumele de pe radio Zu, ceea ce făcea ca încărcătorul respectiv să refuze efectiv încărcarea, afișând un semn de exclamare într-un triunghi și atât. Practic, bateria era atât de goală încât încărcătorul modern, cu microprocesor și chestii refuza să o încarce.

Pentru că o baterie auto pentru diesel este mai scumpă de 300 de lei, m-am gândit să-i mai dau, totuși, o șansă. Așa că m-am dus la Kaufland, de unde am luat acum trei ani, tot în atare circumstanțe, încărcătorul DP3800 și mi-am luat un încărcător auto de modă veche, un chinezesc Unitec 6A care, după cum îi spune și numele, are un curent de încărcare de 6 amperi, destul de solid.

Bateria mea de 64 de amperi se încarcă la 3,8 A (la 14,4 volți), iar încărcătorul auto chinezesc de 6A pur și simplu a forțat un pic bateria. De aceea, nu am lăsat-o la încărcare decât vreo două ore, poate chiar mai puțin, suficient cât să se încălzească un pic bateria (dacă în loc de 3,8 A bagi 6, nu lăsa bateria la încărcat peste noapte, întrucât există un pericol real de explozie sau de incendiu!).

După aceea, am deconectat încărcătorul Unitec de 6A și am pus încărcătorul nemțesc DP3800, de doar 3,5 amperi, deci care încarcă mult mai încet bateria, și nu o încarcă la maxim, iar acesta – văzând că tensiunea de încărcare a bateriei era de 7,7 volți, oricum, peste 6 volți, a permis încărcarea lentă, și sigură, a bateriei.

Cam în două zile a terminat de încărcat bateria, sau o zi și jumătate, oricum, destul de încet. Ce-i drept, și bateria era destul de goală. Dar sunt fericit că nu a trebuit să-mi arunc bateria și că am reușit să o încarc.

3 Comentarii

 1. gaben.ro 30 iunie 2016 la 07:52 - Raspunde

  serif. bateria isi ia curentul de care are ea nevoie. adica poti sa pui un incarcator de 100 de amperi. bateria isi va lua curentul de care are nevoie.
  e fix ca la priza. poti sa pui un incarcator de 15 W sau un cuptor de 5000 de w. daca bateria avea nevoie de un curent mai mare si incarcatorul era mai mic atunci aparea o problema.
  tensiunea e critica la incarcare si nu trebuie sa depaseasca 14,4 V. (la pb)

  • Robin Molnar 30 iunie 2016 la 08:05 - Raspunde

   Da, firește. Totuși, mi-a fost un pic teamă că bateria, fiindcă s-a golit atât, s-a degradat și, nefiind cu plumb, ci cu calciu, s-ar putea să o ia complet razna, precum bateriile de telefon.

   De acumulatorul cu plumb nu mi-e frică, ci de ăla modern.

 2. ice4you 30 iunie 2016 la 19:06 - Raspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.