Cum să-ți protejezi computerul în caz de furtună

Ca în fiecare vară, revin cu atât de necesarele instrucțiuni despre cum să vă protejași computerul în caz de furtună, lucru obligatoriu în cazul furtunilor cu fulgere.

În primul rând, dacă plecați de acasă pentru mai multe ore, este absolut necesar să vă scoateți computerul din priză și cablul de rețea din computer. De asemenea, dacă fulgeră iarăși este bine să vă scoateți computerul  din priză. Mai mult, când fulgeră obligatoriu trebuie scos și cablul de rețea din computer, indiferent de comunicația rețelei.

Explicația? Firele lungi, de rețea sau curent, se vor comporta ca niște antene ce vor absorbi energia atmosferică. Evident, nu este o idee bună să ai computerul la capătului unui fir care culege fulgerele din atmosferă. Nu, faptul că ați oprit computerul nu înseamnă nimic, întrucât toate computerele moderne ce folosesc o sursă de alimentare ATX sunt parțial pornite și absorb un pic de energie din rețea. Și, pe unde intră un pic de curent, poate intra și mult. Or, nu cred că vă doriți asta.

Pur și simplu, de când au dat furtunile de vară, nu mai prididesc cu telefoanele oamenilor care mă întreabă de ce nu le merge ba una, ba alta. Or, eu țin minte că întotdeauna am lăsat instrucțiuni clare pentru cazurile de furtună.

Repet. Scoateți computerul din priză și cablul de rețea din mufa corespunzătoare.

10 Comentarii

 1. Mihai Todor 21 iunie 2010 la 20:11 - Raspunde

  Bre, exagerezi 😛 Dacă io vreau să mă dau pe net când plouă, ce fac? 😀 Din păcate încă nu am laptop (că un wireless se mai găsește…)

  Eu le recomand tuturor să caște bine ochii la sursă când își iau un PC. Nu trebuie să ia neapărat un Seasonic, dar în nici un caz o sursă no-name. De obicei se merge pe principiul: cu cât e mai grea, cu atât e mai bună și are mai multe circuite de protecție.

  Într-adevăr, cablul de rețea poate fi o problemă neplăcută în cazul furtunilor. Din acest motiv recomand oricui să își ia o priză specială care oferă protecție la șocuri electrice provenite pe acest fir și, eventual, să apeleze la un provider serios de internet, nu la o rețea de cartier… Mă rog, mai e și varianta folosirii unei plăci de rețea dedicată, pentru a nu risca defectarea plăcii de rețea onboard. Plăcile de rețea interne costă în jur de 10 lei…

  • Robin Molnar 21 iunie 2010 la 20:48 - Raspunde

   =D În fiecare an avem discuția asta. Tu spui că o sursă bună poate face face față la eventualele șocuri electrice, eu sunt sceptic. =D

 2. ciresica 21 iunie 2010 la 22:29 - Raspunde

  tu esti ca parintii aia care spun: nu baga mana in foc ca te arzi rau =D
  chiar asa: daca vreau sa stau pe mess cand e furtuna? sa ma plang si eu cuiva? nu pot???????? oaaaa!!! T_T

 3. xtall 21 iunie 2010 la 22:31 - Raspunde

  UPS-urile au protecţie buna, nu-s toate dar am văzut cîteva foarte ok, protejează chiar şi linia telefonica.
  În caz de furtuna nu se întîmplă numai de priza, eu cred ca priza ar fi problema cea mai mica dacă instalaţia e ok, are împămîntarea ok.
  Riscul de supra-sarcini vine în general de la periferice, mie mi-a trăsnit linia telefonica, a prăjit modemul şi protecţiile liniei telefonice şi mi-a buşit com-ul =D (si inca ceva, si nişte adrese n-am mai putut sa le folosesc,a m umblat bezmetic sa caut modem, era şi special)
  Tot atunci s-au prăjit multe printre care sio reţea întreagă a unui amic de la RENEL, toate prăjelile au fost de la telefonie, nici una de la priza.

  • Robin Molnar 22 iunie 2010 la 07:43 - Raspunde

   =) Eu am văzut câteva sisteme arse prin rețeaua de alimentare (deh, instalații fără împământare făcute la normă), dar majoritatea relelor au venit prin cablul de rețea. =)

 4. Cylas 12 iulie 2012 la 17:07 - Raspunde

  Clar sursa este foarte importanta… locuiesc undeva langa bucuresti si reteaua electrica este oarecum subreda, motiv pentru care nu ma zgarcesc cand dau banii pe sursa si pana acum nu am avutprobleme am cablul de fibra optica pana in casa asa ca nu am ce sa patesc de la retea, in zona sunt multe probleme cu pc-urile (de la curent in general) dar eu ma bucur pt fac si bani bunicei din depanari…. asa ca… NU SCOATETI COMPU/RILE DIN PRIZA…. eu din ce mai traiesc!!!!

 5. Catalin Coman 24 septembrie 2012 la 20:10 - Raspunde

  Pentru cei care au probleme cu fluctuatiile de tensiune recomand un stabilizator de curent costa in jur de 100 de lei si are ca protectie 2 sigurante simple care se ard imediat ce apare o problema de tensiune.
  Sunt foarte usor de inlocuit dureza 10 secunde
  Asa iti protejezi tot calculatorul inclusiv sursa fie scumpa fie ieftina
  Este mult mai avantajos decat un UPS pentru ca merge si cand tensiune scade sub 140v sau este peste 220v.
  eu folosesc de peste 3 ani asa ceva si nu am avut probleme.
  pentru cei ce sunt interesati
  http://www.mediafun.ro/Stabilizatoare-de-tensiune?gclid=CNi0-7jazrICFUxc3godFRUA5A

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.