Cum scapi de cenzură
Dacă ești ziarit/ blogger sau publicist online și vrei să scapi de cenzură, sau vrei să publici ceva, dar să nu fii prins, sunt câteva chestii pe care poți să le faci ca să scapi de cenzură și să nu te prindă ăștia:
- Te conectezi la rețeaua Tor, preferabil de pe un computer care nu ține de redacție sau folosind o rețea WiFi publică/ nesecurizată.
- Publici documentele online, pe conturi fantomă.
- De pe un cont de e-mail de aruncat trimiți, spre mai multe redacții, link spre materiale. Poate că vor publica și alții. Cu certitudine vei putea publica și tu.
Pentru conectare, ca să le fie greu ăstora să te urmărească, pe lângă tor, poți folosi și un VPN. FrootVPN este, cel puțin momentan, moca.
Pentru publicare, nu recomand uploadarea directă a documentelor, ci convertirea lor în format text (deschizi documentul > Ctrl + A > Ctrl + C) și-i faci lipire (paste) pe un site, de genul: Gists, PasteBay, PasteBin sau orice alt serviciu de free text hosting.
De ce recomand asta și nu uploadarea directă? Pentru că unii pot obține acces de download la fișierele uploadate și, în funcție de website, s-ar putea să poată identifica computerul de proveniență (de pe care au fost generate). Or, noi nu vrem asta.
Alternativ, poți exporta fișierele PDF în format de imagine PDF sau PNG (trebuie să selectezi manual ce format de imagine să folosească) sau poți folosi un serviciu online de conversie, după ce-l testezi înainte. Cum se testează? Este simplu: iei fișierul pe care l-ai vrea adus la cunoștință publică și te uiți la el în Windows Explorer la Detalii. În convertești și-l downloadezi. Te uiți la el în Windows Explorer, la Detalii. Trebuie să nu semene informațiile despre Autor, Cerator, Dată, Oră, Computer etc .
După ce l-ai convertit, poți să pui pozele pe un cont de image sharing gratuit, gen Imgur, unde poți încărca imaginile fără să ai cont. Dacă faci asta cât timp ești conectat la rețea Tor, ești c-un pas în față.
Rețineți, conversia este foarte importantă, pentru că se pierd din metadatele documentului original, ceea ce ne și dorim! Chiar și cu fișierul în mână, ne dorim ca statul să nu afle nimic despre nimeni implicat.
Dacă este posibil, convertiți documentul folosind mai multe metode și aplicații (din PNG faceți, din nou, PDF și apoi din PDF faceți TIFF sau alt PNG pe alt site). Cum să spun, cu cât vă complicați mai tare, cu atât mai puțin șanse are statul să vă identifice.
Bun, să zicem că ați nășit și ați mătrășit documentele acelea de nici voi nu mai știți care sunt originalele și care sunt copii, trebuie să le trimiteți fie, după cum spuneam, împachetate (în fișiere PDF sau altceva), fie cu link spre un site undeva unde sunt fie text, fie imagine. Cum facem să trimitem linkul spre adrese de mail din redacții?
Folosim servicii de e-mail de aruncat, care țin doar zece minute, gen 10 Minute Mail, sau alte disposable e-mail addresses.
Și nu în ultimul rând, schimbați câteva detalii între ele, ca – la o adică – să nu se poată spune că ați spus ceva, ci că ați fabulat grav, eventual împachetați întreaga poveste într-o fabulă sau ceva, 99% adevărată și 1% Ileana Cosânzeana sau Prâslea cel Voinic, că nu pot ăștia să ne lege pentru distribuirea de folclor.
Țineți mine, putem fi mai deștepți decât ei! Mai ales, de exemplu, de când există Tails. Îl pui pe un stick, boot-ezi de pe el, ești liber ca pasărea cerului să ciripești vrute și nevrute.
Desigur, vă stau la dispoziție cu o variată ofertă de consultanță gratuită despre cum să rămânem anonimi, pentru binele nostru. Puteți întreba mai jos sau folosind adresa de contact.
Lasa un raspuns