De ce unificarea tehnologică propusă de Microsoft este bună

Am văzut de la începutul anului un număr crescut de articole împotriva unificării tehnologice propuse de Microsoft, unificare tehnologică prin care același software ar putea rula și pe un telefon, dar și pe cel mai avansat server.

În primul rând, ideea unificării tehnologice nu este nouă, primul pas în vederea obținerii acesteia fiind HAL (Hardware Abstraction Layer) din DirectX. A dus asta la scăderea vitezei jocurilor? Nu. A complicat asta dezvoltarea jocurilor? Nu. Din contră, chiar din contră, după ce s-a obținut referința standard, a fost mult, mult mai ușor de realizat jocurile.

Pentru cei care nu-și mai aduc aminte, fără DirectX nu se pot rula două sunete simultan (de aceea Windows XP vine cu DirectX 6 preinstalat), pentru că placa de sunet îi era alocată unui singur proces. Mă rog, eu vin cu exemplul plăcii de sunet pentru că este mai simplu de înțeles de către persoanele non-tehnice, dar unificarea platformelor propusă de Microsoft se referă la mult mai mult.

De exemplu, mie îmi place foarte mult Linux-ul, pentru că acolo ai câteva platforme distincte, dar cu variații, ceea ce duce la un fel de unificare a platformelor. Mă rog, de fapt este exact invers, din câteva distribuții de Linux au pornit câteva platforme distincte. Dar în cadrul aceleiași platforme avem un fel de efect de unificare, în sensul că – și este doar un exemplu – nu găsesc ceva pentru Ubuntu, pot – foarte bine – instala un pachet de la Debian, întrucât Debian este părintele platformei, Ubuntu fiind o distribuție distinctă în cadrul platformei, la fel cum – de exemplu – Windows 8 ar fi părintele platformei în care avem câteva distribuții distincte – gen Windows 8.1, Windows Phone 8.1 – compatibile între ele.

Până la urmă, unificarea platformelor nu este nici ideea, nici dorința Microsoft (care a făcut, deja, pași serioși și concreți în direcția aceasta), ci este o necesitate de piață.

Sigur, cum pe Android este destul de dureros să rulezi aplicații non-Android venite prin pachete pentru Debian (vedeți?), așa și pentru Windows Phone este dificil să rulezi aplicații desktop care au acces la un nucleu ne-restricționat. Însă ideea este alta: Microsoft îți oferă posibilitatea de a rula ceea ce-ți dorești. Poate nu este bine, din punct de vedere tehnic, dar ar putea produce niște evoluții tehnologice spectaculoase, ceea ce nu este rău.

Și mai e ceva, de ce să nu ai posibilitatea de a rula aceleași aplicații și pe tabletă dar și pe laptop? Fiecare dintre noi are mai multe dispozitive, iar după o vreme se simte nevoia de unificare. Deci, de ce nu?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.