Facebook a ucis netbookurile

Asus și Acer au anunțat că nu vor mai produce netbook-uri (via Zoso) – niște gadgeturi care mie îmi plac foarte mult – din cauza cererii scăzânde. Și-i înțeleg.

De asemenea, cred că am găsit și un vinovat: Facebook, pentru că are niște scripturi atât de stufoase, iar pagina este atât de plină de obiecte (programatice) de tot felul, încât a ajuns să consume mai multe resurse decât vizionarea unui film DivX sau YouTube la calitate maximă. De fapt, un Firefox cu NoScript (extensie ce blochează scripturile) și un singur tab deschis cu Firefox, lăsat deschis timp de mai multe ceasuri, tinde să încetinească în mod semnificativ sistemul.

Ce mai! Am și experimentat și am lăsat computerul deschis peste weekend: 4 GB DDR2 DualChannel, AMD Athlon64x2 4000+ și Windows7 Pro, cu ultima versiune de Firefox și NoScript, cu Facebook adăugat ca permis la execuție în NoScript. Duminică seara, când m-am întors, instanța de Firefox cu un singur tab deschis, cel spre Facebook, consuma 1,3 GB de RAM și swap fără număr…

Firește că oamenii nu s-au îngrămădit să cumpere, deci, netbookuri, dacă au văzut că Facebook nu se mișcă cum trebuie…

Desigur, faptul că Facebook n-are o echipă de oameni care să facă testarea calității serviciului n-are nicio legătură cu asta, cel puțin conform teoriei. Dar eu cred că are, nu de nebună industria IT a inventat profesia asta de inginer pentru asigurarea calității în software, ci a apărut firesc, ca o necesitate de a avea software mai bun și mai stabil.

Astfel, dacă vă uitați în codul pe care-l execută Facebook pe computerele Dvs., vedeți că nu e cine știe ce optimizat în materie de consum al resurselor pe computerele gazdă. Asta la prima strigare.

De aceea și spun, pentru faptul că Facebook s-a zgârcit la a angaja 100 de ingineri de asigurare a calității în software, industria de producție a netbook-urilor a avut de pierdut, zeci de mii de locuri de muncă fiind grav afectate. Pentru că cineva a avut ideea bestială că nu, ei n-au nevoie de oameni care să se uite unde e mizeria.

Și de aici toată lumea pierde: industria netbook-urilor, consumatorii serviciilor Facebook și însăși Facebook, pentru că viitoarea rețea de socializare – care-i va lua locul – nu va omorî computerele utilizatorilor. Cine știe, din ce văd, Google+ are șanse să facă asta, pentru că nu-ți rupe browserul în două, iar codul executat este elegant și optimizat.

Apoi, să nu vă imaginați că tabletele vor putea face cine știe ce mare brânză în materie de execuție a codului neoptimizat. Fundamental, este sunt tot un fel de netbook-uri, doar că un pic mai specializate pe interacțiunea grafică, iar dacă vreți să faceți un test, deschideți Facebook pe o tabletă și vedeți cât vă ține bateria – cronometrând până se oprește tableta – pornind de la o baterie încărcată. Apoi faceți același test dar folosind o altă rețea de socializare, gen Google+ (presupunând că aveți același nivel de interacțiune pe ambele rețele).

Să vedeți, atunci, fază…

În fine, timpul va decide, dar răul a fost deja făcut.

5 Comentarii

 1. joita lucian 10 ianuarie 2013 la 10:43 - Raspunde

  Facebook-ul asta a distus si famili si viata de zi cu zi…parca fara el nu putem trai!

 2. Mihai Todor 03 februarie 2013 la 00:19 - Raspunde

  Mă, tu ești Popa Pățitu’, zău de nu. Eu nu am avut probleme cu platforma Facebook în Firefox de multă vreme. De fapt, poate ai uitat să instalezi Flashblock, pentru că Facebook are un modul de kkt pentru a emite ceva notificări sonore când primești update-uri, modul care, culmea, folosește Flash 😐

  De asemenea, să știi că pe Android cei de la Facebook au făcut o pentru a îmbunătăți performanțele.

  • Robin Molnar 11 februarie 2013 la 20:54 - Raspunde

   Cred că tu ai o listă mai puțin activă. Am pus și NoScript și FlashBlock.

   Nu de alta, dar deja îmi vine să-mi șterg contul.

   • Mihai Todor 12 februarie 2013 la 00:27 - Raspunde

    Și asta e o posibilitate 😀 Mai dă și tu ignore la cintezele alea care-ți ciripesc pe zid 😛

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.