Hai să ne ajutăm reciproc

Hai să ne ajutăm reciproc împotriva atacurilor de tip phishing despre care am vorbit aici şi aici şi în alte câteva ocazii. Este extrem de simplu, pentru cei ce-şi citesc e-mail-ul cu Mozilla Thinderbird.

De ce sunt periculoase astfel de atacuri? Simplu, pentru că sunt hoţii ce golesc conturile oamenilor. De ce trebuie să ne ajutăm între noi? Nu cred că trebuie să răspund la acestă întrebare, fiind destul de evident. Cum ne protejăm reciproc? Hai să explic.

Dacă folosiţi Gmail sau un alt servicu de poştă electronică ce foloseşte protocolul POP sau IMAP (scrie pe pagina servicului sau întrebaţi furnizorul de servicii) activaţi primirea mesajelor printr-un program extern. Eu folosesc Mozilla Thinderbird pentru că este bună şi gratuită şi are nişte chestii prin ea extrem de folositoare cum este cea despre care ţin să vă vorbesc în continuare.

Presupunem că aveţi activată primirea mesajelor printr-un program extern şi presupunem că aţi primit un mesaj de tip phishing. Pentru a raporta ceva periculos trebuiesc parcurşi patru paşi simpli. Daţi click dreapta pe legătura suspectă (link) şi în meniu vă va apărea opţiunea: "Report E-mail" scam, ca în figura următoare:

Automat vi se va deschide o fereastră nouă (sau tab nou în browserul de internet) cam aşa:

Nu mai trebuie decât introduceţi cuvântul de securitate (pentru a valida faptul că sunteţi om nu robot) şi să daţi click pe "Submit report". Atât. Recapitulez:

 1. Click dreapta pe link.
 2. Report e-mail scam.
 3. Introduceţi cuvântul.
 4. Submit report.

Nu cred că se poate mai simplu de atât.

2 Comentarii

 1. Mihai Todor 11 martie 2009 la 19:25 - Raspunde

  Hm… In cel mai bun caz o sa verifice baietii de la gmail daca alachiar e spam si, daca da, vor marca ca si spam mailuri trimise de la aceeasi sursa. Big deal… Pacat ca nu au si ei ceva serviciu de genul spam vengeance…

  • Robin Molnar 11 martie 2009 la 20:15 - Raspunde

   :woohoo: Spam Vengeance este un serviciu inedit. :woohoo: Îţi dai seama că la nivelul acela dacă i-ar da drumul traficul pe internet ar creşte cu peste 50%… :woohoo: Desigur, şi cantitatea de spam ar scădea… :woohoo:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.