Sfaturi de protecție a computerului

Primăvara este aproape gata și în curând vine vara, așa că dați-mi voie să reiterez colecția de sfaturi de protecție a computerului în sezonul primăvară – toamnă 2011.

Astfel:

 • Conectați computerele la o priză sau la un prelungitor cu întrerupător și protecție, astfel încât să puteți întrerupe curentul la computer folosind un întrerupător, atunci când lipsiți mai multe ore de acasă, de exemplu atunci când sunteți la muncă. Sau, desigur, puteți scoate computerele din priză.
 • Dacă bănuiți că se va strica vremea, scoateți mufa de rețea din computer înainte de a pleca de acasă. Energia recepționată în timpul furtunilor de către cablurile lungi cum sunt cele de rețea este suficientă cât să distrugă un computer.
 • Nu folosiți echipamente electrice scumpe pe timpul furtunilor cu descărcări electrice violente. Nu numai că acestea trebuiesc oprite, dar trebuiesc deconectate de urgență de la rețeaua electrică și de la cea de internet.

Nu vă puteți despărți de internet nici măcar când vremea este urâtă? Nimic mai simplu, acum cu un management corespunzător se poate să stați pe internet și când vremea de afară este câinoasă.

De exemplu:

 • Dacă aveți posibilitatea, luați-vă un laptop care să aibă o baterie cât de cât bună, să reziste măcar o oră și jumătate – două, alături de o cartelă de internet 3G, cu modemul corespunzător, desigur.
 • Dacă aveți deja un laptop, este bine să:
  • nu-l țineți în priză cu bateria conectată în permanență.
  • dacă nu țineți bateria în permanență în laptop, ceea ce este recomandat, trebuie să vă amintiți să o încărcați din când în când.
 • Folosiți telefonul mobil. Cred că majoritatea populației are telefoane capabile să navigheze pe internet într-un mod decent. Totuși, asta presupune să le configurați din timp.

În mare, cam asta ar fi. Nu știu ce ar mai trebui adăugat. Voi ce sfaturi sau exemple de boacăne puteți da?

13 Comentarii

 1. ocsike 19 mai 2011 la 20:25 - Raspunde

  Bune sfaturi.
  Ar mai fi folosirea unui UPS prin care e conectat si routerul sau un switch. Asta in caz ca vrea sa foloseasca totusi PC-u.
  Da io tot le las pornite non stop.

 2. joita lucian 19 mai 2011 la 21:39 - Raspunde

  Ceva sfaturi pe care nu le stiam…al meu moare in priza de ceva ani!:))

 3. Mihai Todor 20 mai 2011 la 03:14 - Raspunde

  “dacă nu țineți bateria în permanență în laptop, ceea ce este recomandat, trebuie să vă amintiți să o încărcați din când în când.” – Haide bre, nu mai aburi lumea cu sfaturi care aveau valoare prin 1900 toamna… Bateriile din ziua de azi sunt suficient de deștepte încât să nu leșine dacă stau mereu în laptop, chiar dacă acesta este detașat rareori de fir.

  În rest, dacă-i furtună d’aia de zici că ziua următoare vei avea nevoie de o canoe, s-ar putea să apară probleme cu recepția semnalului 3G. În schimb, un router wireless mai merge sacrificat, că doar e ieftin 😛

  • Robin Molnar 20 mai 2011 la 07:50 - Raspunde

   Haide bre, nu mai aburi lumea cu sfaturi care aveau valoare prin 1900 toamna… Bateriile din ziua de azi sunt suficient de deștepte încât să nu leșine dacă stau mereu în laptop, chiar dacă acesta este detașat rareori de fir.

   – Poți să exemplifici cu niște modele?

   • Mihai Todor 20 mai 2011 la 18:51 - Raspunde

    Orice laptop care-l gasesti pe piata 🙂 Aceasta problema a disparut in momentul in care au fost introdusi acumulatorii pe Litiu – Polimer, care nu ar trebui sa se deterioreze daca nu le faci cicluri complete de descarcare – incarcare.

 4. puiu 20 mai 2011 la 15:03 - Raspunde

  Dacă scriu gogomănii, trageţi-mă de bârneţ 🙂 Deci, eu nu îndepărtez NICIODATĂ acumulatorul din laptop! Dacă ‘nea curentu’ joacă tanganica, nu-mi poate distruge elemente hardware care-s mai scumpe decât un acumulator? Că eu am senzaţia că trecerea automată pe acumulator protejează de la hard în sus (sau în jos).
  Gata, puneţi mâna pe pari! =)))))))

  • Robin Molnar 20 mai 2011 la 22:55 - Raspunde

   Tu ești un caz mai special: se numește optimist cronic. =))

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.