Un experiment legat de ploaie
Mi-ar plăcea să fac un experiment legat de ploile de vară, să le detectez apropierea cu ajutorul unui microfon ultra-sensibil care să măsoare zgomotul de fundal atmosferic, zgomot generat și de stropii de ploaie lovind suprafețele drepte ale orașului.
Astfel, mă întreb dacă așa ceva ar fi posibil, respectiv dacă ar fi facil și fiabil fiindcă, deși are sens teoria mea, o serie largă de factori poate influența negativ detecția ploii și nu sunt sigur că variațiile în intensitatea și frecvența ultrasunetelor sunt suficient de evidente pentru a putea fi interpretate corect, deși, până la urmă, totul este în funcție de hardware și software, deci întrucâtva rezolvabil.
io ma intreb daca asa ceva ar fi si util, in primul rand 😀
detectoare de fulgere se gasesc destule de vanzare (ThunderBolt, StrikeAlert) si functioneaza pe baza de parazitii produsi pe unde medii – cica detecteaza detectarile electrice si de la zeci de km distanta
=)) Minte de inginer, mereu în căutare de soluții mai bune…
Am crezut ca ai adus ploaia pe undeva. 🙂
Sub duș, da.
Tu vrei sa asculti stropii de ploaie de la 1 km departare intr-un oras precum Cluju? Nu cred ca asta e o abordare cu sanse de izbanda. Mai degraba faci ca statiile meteo. Nu-mi amintesc prea multe, dar stiu ca masoara presiunea atmosferica. Cu ceva minute inainte de potop (10 – 15 min) se inregistreaza o variatie „mare” in presiunea atmosferica.
Asta se masoara si fara instrumente, pe propria piele. Cand simti vantul ala puternic de-ti taie respiratia si stii ca incepe o ploaie de vara in curand.
Păi no, ziceam că să fie un experiment.