Windows 8.1 va fi un sistem de operare interesant de reparat

Spun asta întrucât, de curând, am reușit să-mi stric instanța de Windows 8.1. Mă rog, fie am schimbat eu ceva din BIOS la modul de lucru SATA, din AHCI în altceva, fie s-a dilit ceva configurație. Ca idee, am “optimizat” eu ceva setări și, deci, cred că eu l-am stricat. În fine, Windows 8.1 nu merge fără AHCI la SATA, ceea ce este firesc și bine de știut.

De asemenea, l-am mai stricat dezactivând flag-ul de indexare de pe fișierele de pe partiția sistem (C:), fapt care a dus la deteriorarea iremediabilă a conținutului partiției sistem, astfel că aveam să aflu că Windows 8.1 Pro intră în Safe Mode după două tentative nereușite de boot, cam așa:

  1. Prima dată, încearcă să repare el, automat, mai ales problemele care țin de erorile de disk.
  2. Dă reboot. Dacă boot-ul nu se realizează, intră în modul de reparații interactive care permite: reinstalarea din ISO, reinstalarea din .exe, folosind prompterul de comenzi, alături de opțiuni automate, de genul reîmprospătării PC-ului (resetarea configurării Windows aproape de stadiul nou-nouț) și alte asemenea opțiuni minunate.

Dacă vă întrebați de ce n-am scris ieri, asta am făcut, mi-am băgat mâinile prin Windows 8.1, să învăț despre ce-i vorba cu el, întrucât mă dispera o chestie: îmi mergea hard diskul în continuu, reducând foarte mult din performanța sistemului, până la a-l face inutilizabil. Încă n-am aflat exact de la ce mi s-a tras, bănuiesc că-i faza cu non-AHCI din BIOS, vom vedea.

Ca și idee, la modul de reparație folosind prompterul de comenzi, am rulat setup.exe ca să reinstalez Windows 8.1. Pro. Copierea fișierelor a durat cam cât mi-a luat mie să scriu primele două paragrafe din acest articol (cu Shift+F10 am deschis un prompter nou, am scris Notepad și am purces la scris), fapt care m-a impresionat până peste poate. Pur și simplu, formatarea și copiatul fișierelor au durat împreună cam două minute și mai mult a durat configurarea hardware care este, oricum, destul de rapidă și ea.

Utilizarea discului în timpul și după dezactivarea Ready Boost

Utilizarea discului în timpul și după dezactivarea Ready Boost

Oricum, ce mi s-a mai părut ciudat, este că folosind un stick USB pentru Ready Boost, hard diskul începea să fie folosit la greu, și nu sunt sigur că ieri, când era activat, n-a avut un rol decisiv în râșnițarea hard diskului, așa că astăzi am făcut un mic experiment, precum în fotografia-medalion, după care l-am oprit. Eventual, o să încerc un alt stick, zilele astea.

În fine, acum se mișcă OK. Să vedem dacă o va mai lua razna.

3 Comentarii

  1. Mihai Todor 12 noiembrie 2013 la 20:28 - Raspunde

    Păi și normal să crape dacă dezactivezi AHCI. N-ai voie să schimbi setarea asta după ce ai instalat sistemul de operare, deoarece necesită drivere diferite pentru a opera în modul legacy. Indexarea, într-adevăr, poate să-ți macine HDD-ul, dar nu văd de ce ar crăpa sistemul de operare dacă o dezactivezi. Totuși, suspectez că au îmbunătățit acest feature între timp și nu mai e recomandată dezactivarea sa, ca pe vremea Windows XP.

    • Robin Molnar 13 noiembrie 2013 la 20:22 - Raspunde

      Ei, dar n-am avut un moment de prostie crasă când l-am dezactivat?

      • Mihai Todor 13 noiembrie 2013 la 20:31 - Raspunde

        Bun așa 🙂

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.