Zborul rapid de la Londra la New York…

Văd că cei de la Descoperă preiau o tâmpenie de la Space.com și o publică și ei, spunând că în treizeci și ceva de ani, spre patruzeci, vom putea zbura de la Londra la New York într-o jumătate de oră. 5500 de kilometri.

Fast food la aeroportul Luton din Londra

Fast food la aeroportul Luton din Londra

Amu, să zicem că avionica ar putea fi dezvoltată într-atât de mult încât să să putem atinge așa o viteză. Problema, însă, după cum o văd eu și, pare-se, numai eu, este că nimeni nu ia în considerare factorul uman: este fiziologic incomod să accelerezi un avion într-atât de tare, încât să ajungă de la Londra la New York într-o jumătate de oră, cu oamenii întregi.

Astfel, distanța de la Londra la New York este de 5,500 de kilometri în linie dreaptă ceea ce înseamnă că pentru a-o parcurge este nevoie de o viteză de minim 11,000 de kilometri pe oră, ceea ce presupune o viteză medie de croazieră de 3,055 de metri pe secundă,. Exact. Trei kilometri pe secundă.

Pentru a ajunge la viteza aceea, avionul ar trebui să accelereze constant de la zero la 3,055 m/s timp de zece minute (o treime din durata zborului) cu o accelerație de cinci metri pe secundă, adică 0,5 G. Este, fiziologic, tolerabil, dar incomod.

Avion pregătindu-se de aterizare în Derry, Irlanda de Nord

Avion pregătindu-se de aterizare în Derry, Irlanda de Nord

Desigur, dacă accelerația este constantă timp de zece minute și, la fel, și frânarea, atunci timp de două treimi din zbor, viteza nu este cea de croazieră, ci una mult mai mică – pe care mi-e lene s-o calculez – ceea ce implică, de fapt, o mai mare viteză de croazieră, undeva în jurul valorii de 16,000 de kilometri pe oră, deci în jur de 4,500 de metri pe secundă ceea ce, astfel, impune o și mai mare accelerație constantă, în jurul valorii de șapte metri pe secundă, timp de zece minute.

Să zicem că și această valoare de 0.7G ar fi suportabilă, dar ar fi foarte incomodă pentru bătrâni și copii, sau pentru femeile gravide ori bolnavii cronic.

Plus, suntem siguri că vom putea îmbunătăți terminalele de sosire, astfel încât controlul bagajelor să nu mai dureze o jumătate de oră, deci cam cât tot zborul? Ar fi ridicol să nu…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.