SIMM 30 de pini

Aceste module au introdus principiul expandabilităţii în tehnica de calcul, fiindcă iniţial cipurile de memorie erau lipite pe placa de bază, la fel ca oricare alte cipuri din componenţa PC-ului, astfel încât creşterea dimensiunilor memoriei volatile şi cu acces aleator (RAM) era aproape imposibilă.

Faţă:

Verso:

Aceste module au fost folosite la sistemele de calcul cu procesor:

Ele aveau o frecvenţă de funcţionare de 1 MHz (citez din memorie) şi stocau 8 biţi de date (sau 1 byte) în fiecare adresă de memorie. Actualmente mai pot fi întâlnite în unele sisteme incluse (embedded).  Am văzut până acum doar doi timpi de răspuns (adică intervalul de timp scurs de la cererea datelor de la o adresă şi începutul sosirii acestora) la astfel de memorii:

  • 60ns – aşa aveam noi în 486-le acela.
  • 70ns (deci mai lente).

S-au fabricat pe următoarele dimensiuni: 256KB, 512KB, 1MB (1024KB), 2 MB, 4MB, 8MB şi 16 MB. Personal n-am văzut decât SIMM-urile de 1 MB, fiindcă am avut pe-acasă, la un moment dat, un Dell 486 DX2 la 50MHz cu 16 (da, şaisprezece) sloturi de memorie şi care suporta maximum 64 MB de RAM.

Trebuie menţionat că la sitemele pe bază de i80486 s-a făcut tranziţia spre SIMM-ul de 72 de pini. Cei de la Apple au folosit multă vreme SIMM-uri de 32 de pini asemănătoare cu acestea. Practic, tehnologiile evoluau în paralel, cu mici deosebiri. Unele plăci de bază suportau atât aceste SIMM-uri de 30 de pini cât şi cele de 72 de pini, pe slot-uri diferite, evident.

Ca şi curiozitate, 1 GB de RAM din astfel de module, dacă le puteţi înghesui fără să fie spaţiu între ele, ar ocupa 1,2 m2 (1024 x 89 x 13 = 1184768 mm2). Cam câtă memorie are, actualmente, un singur cip de DDR2 de numai câţiva mm2.

Aceste module sunt importante pentru că au permis pasionaţilor de computere, inclusiv subsemnatului, să-şi configureze singuri sistemele, în funcţie de resurse (bani). Au fost înlocuite de SIMM-urile de 72 de pini.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.