SIMM 72 de pini

Aceste module au extins principiul expandabilităţii introdus de predecesoarele lor, modulele de 30 de pini. Pentru marea majoritate a informaticienilor sunt primele module de memorie cu care au lucrat, pentru că se întâlneau în multe sisteme 486 (profan spus) şi chiar în unele Pentium-uri iniţiale (50 – 90 MHz).

Spre deosebire de modulele cu 30 de pini ce stocau 8 biţi la o adresă, aceste module cu 72 de pini stochează 32 de biţi (4 baiţi sau bytes) de informaţie la o adresă, fiind, astfel, mai rapide pe sistemele de operare pe 32 de biţi.

Faţă:

De obicei modulele aveau două feţe relativ identice, dar nu era musai:

Aceste module se introduc în socluri ce arată aşa:

Introducerea acestor module se face astfel. Se introduce modulul în soclu înclinat sub un unghi de 45o  până când partea cu contactele aurite se sprijină de marginea "şanţului" din soclu, apoi se îndreaptă la orizontală, ca în figură:

Aceste module de memorie erau extrem de fiabile şi de obicei le puteai combina cu altele, fără să fie necesar ca acestea să semene între ele. De exemplu puneai 2 module de 8 MB în paralel cu un modul de 32 MB, sau unul de 8 MB cu unul de 16 MB şi cu unul de 32 de MB. De obicei sistemul se regla astfel încât să folosească frecvenţa SIMM-ului cel mai lent.

Era nevoie de implementarea aceasta deoarece s-au produs SIMM-uri cu următorii timpi de acces:

  • 50 ns
  • 60 ns
  • 70 ns
  • 80 ns
  • 100 ns

Cred că este evident că un timp de acces mai mic duce la performanţe mai mari. Ca şi curiozitate, modulele nu mergeau chiar în absolut orice configuraţie, aşa că schimbam poziţiile modulelor între ele (de obicei plăcile aveau patru sloturi) până mergeau toate. Mai puteam schimba câteva setări direct din switch-uri (nişte întrerupătoare), numai în caz de forţă majoră, pentru că testarea lua extrem de mult timp (dacă nu aveam manualele de la plăcile de bază iar Google era la început, dacă exista). Dacă nu vroia nici aşa făceam schimburi prin vecini şi toată lumea era mulţumită.

Modulul din imagine are două feluri de cip-uri pe el:

1. NEC Ireland

  • MC-42000F3FD-60
  • 9728Y8S66

2. NEC Ireland

  • 4218165 – 60
  • 9717P8T12

Într-un final au fost înlocuite de DIMM-urile SDRAM.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.