Cyrix Cx486 DX2 80
Cyrix Cx486 DX2 80 este momentan cel mai vechi microprocesor pe care îl am acasă. A fost fabricat de compania Cyrix (o companie concurentă atât lui Intel cât AMD-ului) acum vreo 15 ani.
După cum cred că este destul de evident şi din titlu, acesta face parte din categoria microprocesoarelor compatibile cu Intel 80486 (denumit şi 486), versiunea DX2 şi funcţionează la 80 de MHz. De fapt aici sunt nişte şmecherii.
- DX înseamnă că acest microprocesor încorporează şi un coprocesor matematic, dedicat exclusiv operaţiilor matematice (pe care le efectua mai repede şi mai precis decât un microprocesor SX, adică fără coprocesor matematic.). DX2 înseamnă că mai are mici îmbunătăţiri faţă de vresiunea DX, care la rândul ei este mai performantă decât versiunea SX, care era aproape bâtă la matematică. Află mai multe detalii despre SX versus DX.
- Acest microprocesor funcţiona, de fapt, la 40 de MHz, dar avea un mecanism intern de dublare a frecvenţei, ajungând la 80 de MHz. Desigur că se şi încingea destul de tare.
Să revin. Aşa arată. Faţă (În soclu.):
Verso (Tare sunt curios de ce se pierde garanţia dacă dezlipeşti foicicile alea. Poate pentru că ai parte de o surpriză de proporţii…):
Laterală (Mă întreb ce au de ascuns băieţii de au lipit radiatorul de microprocesor.):
Sper că se observă faptul că microprocesorul este pe Socket 1, după numărul de pini. Ca şi ciudăţenie acest microprocesor era introdus într-un soclu Socket 3, care suportă microprocesoare pe, evident:
- Socket 1.
- Scoket 2.
- Socket 3.
Aşa arată Socket 3:
Se observă din prima imagine că acest microprocesor nu foloseşte toţi pinii de pe Socket 3. Socket 2 seamănă cu Socket 3, cu deosebirea că punctul din stânga jos nu există (este un punct de contact), dar este foarte important! Pentru că atunci când introduci un microprocesor pe Socket 1 îţi indică care trebuie să fie pinul 1, lucru pe care cel ce l-a desfăcut nu l-a ştiut, astfel încât a introdus microprocesorul invers (bulina era în colţul din dreapta sus, nu în stânga jos cum ar fi trebuit) şi l-a ars. Ca atare, am făcut un desen ce explică, prin săgeţi, cum anume se pune microprocesorul Socket 1 într-un soclu Socket 3. Se observă şi rândul de contacte nefolosite.
Ca şi curiozitate acest microprocesor era mai puţin performant decât unul echivalent produs de AMD, care la rândul lui era mai puţin performant decât unul de la Intel. Dar şi preţurile difereau în aceeaşi manieră. Un Intel 486 era cam două Cyrix 486…
Pe stoc: 1.
Lasa un raspuns