Controller-ul IDE

Controller-ul IDE (Integrated Drive Electronics) asigură transferul de date dinspre şi înspre unităţile de stocare de tipul hard disk-urilor şi al unităţilor CD/ DVD. Cei de la Western Digital care produc şi în prezent hard disk-uri au dezvoltat această tehnologie.

În prezent denumirea de IDE tinde să nu mai fie folosită, alegându-se, în schimb, denumirea de PATA. Denumirea de PATA vine de la primele computere care foloseau această interfaţă (IBM PC AT), denumirea completă fiind: Ataşament Paralel pentru AT (Parralel AT Attachement). Cred că este evident faptul că transferul datelor de la dispozitivul de memorie la controller se face în mod paralel, adică mai mulţi biţi simultan, spre deosebire de SATA care oferă un transfer serial, adică bit cu bit, în serie.

Evident, au existat mai multe tehnologii care oferă rate de transfer diferite a datelor. Datorită unor limitări apărute din nevoia de compatibilitate cu dispozitivele vechi a apărut EIDE sau IDE Extins. Oricum, denumirea de IDE şi EIDE sunt denumiri populare şi nu reflectă corect starea de fapt a PATA, pentru că IDE poate să însemne şi SCSI (Small Computer System Interface) care foloseşte alt fel de controllere şi o altă tehnologie deşi are acelaşi rol. Personal, când spun IDE mă refer, de fapt, la PATA, însă prefer să folosesc, la fel ca mulţi alţii, denumirea populară (chiar dacă este incorectă).

Controller-ul IDE face o parte din managementul dispozitivului ataşat şi facilitează transferul datelor, prin intermediul controller-ului de memorie, direct în memoria RAM, astfel încât microprocesorul să aibe acces rapid la aceste date. Dispozitivul de memorie (hard disk, etc) îşi face şi el o parte din management (de aici şi denumirea din titlu). Vom vedea, în curând, un controller de IDE făcut pe ISA de 8 biţi, care nu este împărţit, ca funcţii, între cipul de pe placa de bază şi cel din hard disk, cum este acum. Împărţirea funcţiilor este determinată de faptul că cipul de pe placa de bază coordonează până la 4 dispozitive, însă nu le dă "mură-n gură" acestea fiind nevoite să facă şi singure unele chestii, cum ar fi, de exemplu, poziţionarea unui cap de citire – scriere deasupra unuia dintre disk-urile interne.

În prezent un cip de pe placa de bază se ocupă de canalele IDE, printre multe altele, desigur, de aceea voi scrie articole separate pentru acestea. Ca şi curiozitate, tehnologia este atât de bună încât un astfel de dispozitiv relativ modern acceptă să folosească şi hard disk-uri mai vechi, cu o tehnologie mult mai veche. De exemplu pe un sistem la 1,33 GHz am pus, de test, un hard disk IBM de 256 MB, din paleolitic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.