Microprocesorul

Microprocesorul este "creierul" unui sistem de calcul.  Acest lucru nu înseamnă să este şi singurul microprocesor dintr-un computer. Să explic.

Într-un sistem de calcul avem:

 • Microprocesorul (general).
 • Microprocesoare dedicate, sau controllere (GPU, de exemplu).

Mirsoprocesorul general este cel despre care se ştie, fie că este Intel sau AMD. Fiindcă sunt mai multe generaţii şi tipuri de microprocesoare am să le dezbat, pe rând, în articole separate, într-o secţine specială a muzeului.

Microprocesoarele dedicate realizează doar anumite funcţii, neştiind să le facă pe toate. Rolul lor este de a degreva microprocesorul (general) de anumite sarcini care, altfel, ar i-ar ocupa mult timp. De exemplu citirea datelor de pe hard disk i-ar ocupa prea mult timpul de lucru preţios, aşa că acesta dă ordin controller-ului de hard disk să-i trimită datele. De acolo acel controller face toată treaba, urmând ca acesta să trimită datele  în memorie, prin intermediul controller-ului de memorie (tot un microprocesor dedicat) astfel încât microprocesorul să le preia, când acestea sunt pregătite sau cerute.

Timpul scurs între cererea şi sosirea datelor este folosit de microprocesor pentru îndeplinirea altor sarcini, ce nu pot fi degrevate şi cad în răspunderea lui.

3 Comentarii

 1. Ane Marye 15 octombrie 2009 la 17:26 - Raspunde

  acest articol ar trebui sa fie un referat dedicat sistemelor de calculatoare,prin care cititorul ar putea sa inteleaga ceva,nu doar spusele ca fiecare piesa este explicata in totalitate,dar pe o pagin separata.Care pagina omule? :dry: :angry: ar trebuii sa rescrieti articolul,cititorii nu au ce intelege din mizeria asta de pagina!!!!!!!!!!!

  • Mihai Todor 15 octombrie 2009 la 18:46 - Raspunde

   Dragă domnișoară, eu știu că mătăluță ai vrea să găsești pe net proiectele care ți se cer pe la școală gata făcute, dar, în loc să critici munca altora, nu ar fi mai bine dacă te-ai apuca să faci chiar tu referatul respectiv și, eventual, apoi să îi demonstrezi autorului cum trebuia să arate acest articol în viziunea ta? Eventual, să nu te superi dacă ne vom apuca și noi să îl criticăm.

   Articolul explică foarte bine ce este un microprocesor pentru persoanele care nu au nici o tangență cu acest domeniu. De fapt, aceasta îi și este destinația. Dacă vrei mai multe informații, un punct de plecare este Wikipedia. Apoi, poți căuta pe net diverse cărți de specialitate, că doar pirateria e în floare 😛 Ah, mă scuzi, am uitat că tu, de fapt, vrei ceva gata făcut 😆

   • Robin Molnar 15 octombrie 2009 la 20:26 - Raspunde

    @Ane Marye

    Scopul acestor articole nu este de a fi referate. Nu scriu referate ci articole explicative, cât se poate de scurte şi de concise. ❗

    Vezi tu? Nu scriu pentru informaticieni, ci pentru oameni care, stând la birou sau ceva, caută ceva de citit, ca să-şi lărgească orizontul de cunoştinţe. Ceea ce cauţi tu găseşti deja făcut în altă parte. 😉 Nu vreau să reinvetez roata. 😆

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.