SL27J – Pentium cu MMX
Microprocesoarele Intel Pentium sunt revoluţionare pentru că au introdus o nouă arhitectură a microprocesoarelor deoarece, începând cu ele, un microprocesor putea executa două operaţii simultan.
Microprocesorul SL27J este un Pentium din generaţia târzie (doar are 200 de MHz) care, spre deosebire de primele modele, avea un set de instrucţiuni extins, ce se ocupau de multimedia şi care se cheamă MMX. Nu am întâlnit aplicaţii care să ceară MMX, în pricipiu pentru că dacă software-ul nu găsea suportul necesar se descurca şi fără, dar mai greu. Cu o singură excepţie: nişte modem-uri. Nesimţitele se instalau şi tot, dar când vroiai să te conectezi la internet (ce tânăr eram) resetau sistemul.
Cred că este interesant de ştiut faptul că, pe măsură ce evoluau, tensiunea lor de alimentare scădeau de la 5V (primele modele ce se şi încălzeau tare de tot) la 3,3V (modele intermediare) pentru ca apoi să ajungă la 2,8V. Culmea sadismului apărea când vroiai să-ţi schimbi microprocesorul şi constatai că ai unul de 3,3V iar cel nou este de 2,8V. Dacă aveai noroc de o placă de bază deşteaptă puteai să încerci şi să speri că se va regla automat. La unele puteai seta tensiunea din nişte jumperi (contacte), în funcţie de modelul microprocesorului. Dacă nu reuşeai, aveai şansa de a arde noul microprocesor.
Oricum, aşa arată de deasupra:
Şi aşa arată de dedesubt.
Rog a se observa faptul că nişte pini indicaţi de săgeată sunt poziţionaţi diferit, ceea ce face ca poziţionarea în soclu (imaginea următoare cu Socket 7) să fie imposibilă. Bine, unii forţoşi au reuşit să-l împingă suficient încât să intre greşit, dar au distrus procesorul rupând-i nişte pini. Şi Ice ştie câteva cazuri de-astea.
Socket 7:
Ca şi curiozitate, eu le overclock-uiam (le creşteam frecvenţa, nerecomandat celor ce nu ştiu ce fac) până la 233 de Mhz. Desigur, puneam şi un cooler (ventilator) pe măsură. Şi aşa făceau toţi, pentru că cei 33 de MHz contau. Măcar psihologic.
Pe stoc: 2.
Mah, pe vremea aia si 10 Mhz se simteau (stii la ce ma refer 😛 ). Oricum, vad ca modelul asta are si urme de pasta termoconductoare pe el. Cred ca e printre primele procesoare pe care se aplica asa ceva 🙂
:woohoo: De aceea s-a şi ars, pentru că proprietarul nu a ştiut că pasta aia nu are voie să facă contact cu piesele de pe procesor. :woohoo:
Mah, din cate stiu eu, pasta asta e de mai multe tipuri si poate fi clasificata in functie de materialul din care e facuta si anume: ceramica speciala, diverse metale (argint sau teflon) sau chiar diamante mai nou 😀 Mai multe detalii [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_grease]aici[/url]
Aia din poza pare a fi facuta din ceramica pentru ca are culoarea aia albicioasa, si cum ceramica nu prea conduce curentul electric, ma indoiesc ca a murit din cauza aia. Oricum, am vazut procesoare complet inundate de pasta termoconductoare (de diversi idioti) care doar se supraincalzeau (ca deh, se disipa caldura aiurea) 😀
😆 Pasta e de vreo 5 ani… 😆
Pot accesa ultimele 3 articole doar din lista „Ultimele articole”. Sunt scrise pentru a fi citite doar de cunoscători sau e o eroare?
🙂 Nu trageţi în mesager. 🙂
:s Este o eroare. Sper ca diseară să pot să o repar. :s Mulţumesc. 😉
cam cat costa un astfel de procesor?
am unul de vanzare
Maxim o bere.
doar atat? dar de cati ghz este?
daca va intereseaza pe cineva mai am de dat un procesor intel celeron de 2.4 ghz
Păi da, că aceste microprocesoare au 200 MHz, adică 0.2 GHz (da, două zecimi de GHz). Ținând cont că sunt de acum aproape 15 ani, nu prea ai ce să ceri de la ele, mai ales în vremea când sunt microprocesoare cu 6 core-uri.
nasol nui de mirare ca mi la dat degeaba . Dar procesorul ala de 2.4 nu intereseaza pe nimeni?
Nu cred. Și, oricum, ținând cont că doar transportul este vreo 10 lei, nu se merită, mai ales că un Celeron la 2.4 GHz e vreo 30 de lei – asta pentru că nu ai cum să-l măriți. Baftă, oricum.
mersi ca mai lamurit ,
bafta