Portul serial (COM)
Porturile seriale (COM) sunt nişte porturi de transmisie şi recepţie serială (bit cu bit) a datelor. Ca şi funcţionalitate ele sunt precursoarele USB-ului şi FireWire-ului (IEEE 1394). Ca şi funcţionare nu seamănă, însă, nici cu USB-ul şi nici cu FireWire-ul.
Aşa arată:
Majoritatea plăcilor de bază îl au, încă de când a fost introdus, în anii 1980. După cum spuneam şi în introducere transmisia se face bit cu bit, suportând mai multe rate de transfer, în biţi pe secundă: 75, 110, 134, 150, 300, 600, 1200, 1800, 2400, 4800, 7200, 9600, 14400, 19200, 38400, 57600, 115200 şi 128000.
Multitudinea ratelor de transfer este dată de faptul că interfaţa de transport serial RS 232 a evoluat în timp. Ba chiar şi-a schimbat şi denumirea. Ca atare versiunile noi ale interfeţei sunt compatibile cu versiunile vechi. De aceea portul serial COM care foloseşte interfaţa RS 232 are nişte setări pentru a "potrivi" interfaţa folosită cu echipamentul conectat şi setările lui. Astfel încât avem:
- Biţi de date (cuvânt): 4, 5, 6, 7, 8.
- Mecansimul de verificare a parităţii, un mecanism care verifică fiecare cuvânt împotriva erorilor: fără, numere impare, numere pare, mark şi space, ultimele două foarte puţin folosite.
- Biţi de stop, cu rolul de a indica sfărşitul unei transmisiuni: 1, 1.5, 2.
- Controlul fluxului (şirului) de biţi: Xon/ Xoff (realizat de program prin transmiterea unor caractere speciale) , control hardware şi "fără" control (practic echipamentul conectat dictează în cazul acesta).
Ca şi curiozitate portul COM este strâns legat de interfaţa RS 232, însă odată cu apariţia porturilor seriale virtuale această legătură a început să se dizolve. Un port serial virtual este un spaţiu de memorie controlat în acelaţi mod în care un port COM fizic este controlat, deosebirea fiind dată de faptul că portul virtual nu are o interfaţă serială.
Practic, porturile seriale virtuale sunt folosite de:
- Cablurile de date ale diverselor telefoane mobile.
- Modemuri USB – COM.
- Modemuri de internet (interne).
Porturile seriale (reale) încă mai sunt folosite de:
- Unele modemuri externe.
- Unele echipamente industriale (programatoare PIC, etc), de control (unele UPS-uri au) sau de test.
- Mouse-urile (credeaţi că uit) vechi.
Hehe, am scris un programel in C cu functii de Win32 pentru a comunica cu un dispozitiv prin portul asta 😀
Pentru cei interesati de asa ceva, recomand acest [url=http://www.codeproject.com/KB/system/serial.aspx]link[/url]. Aviz amatorilor: o sa iasa cativa peri albi pana sa obtineti ceva functional 😀
:woohoo: Şi noi am folosit la greu portul serial că doar suntem tot automatişti :woohoo:
am un aparat de masura un pic mai deosebit ( trimaX SM 2500) care poate fi conectat la pc ( ptr. programarea lui) numai pe portul serial al pc-ului. ma chinui cu el de 2 luni si tot nu mi-l vede pc-ul . poate aveti vreo idee :s . merci anticipat
😯 Ce setări ai la portul serial? 😯
Am un laptop care nu poseda port serial;
Am un RFID tag reader care trebuie conectat la computer prin intermediul programului Hyper Terminal din windows.
Intru in Hyper terminal , iar cand ajung sa completez campul „Connect using” eu ar trebui sa am COM1, COM 2 etc dar am doar TCP/IP;
Si nici in Device manager nu imi apare campul „Ports” (cum in mod normal imi apare pe computer);
Pentru a folosi un port USB pe post de port serial virtual trebuie sa instalez ceva drivere, sau cum se procedeaza?
Pentru asta ai nevoie de un adaptor RS-232 la USB (serial la USB). Sunt ieftine.
unde se gasesc de vinzare
Peste tot.