Reţeaua Token Ring

Reţeaua Token Ring este o reţea specială pentru transmiterea datelor. Cel mai simplu mod de explicare al funcţionării acestei reţele este prin compararea cu un joc de cărţi.

La un joc de cărţi (66, şeptică, etc)  daţi sau luaţi o carte atunci când vă vine rândul, în rest aşteptaţi mişcările celorlalţi. La fel şi cu această reţea circulară cu jeton. Fiecare staţie care vrea să transmită date aşteaptă să îi vină rândul.

La jocul de cărţi regula de a da carte este dată de sensul de mişcare al jocului, care se poate juca atât în sens direct (adică al acelor de ceasornic) cât şi invers. Deci mişcarea este dată de o regulă anume, stabilită în prealabil. În mod similar, jetonul (sau dreptul de a transmite date) se mişcă între staţiile din reţea într-o manieră asemănătoare dreptului de a da sau primi o carte, în joc.

Sper că am reuşit să explic principiul care stă la baza acestor reţele şi anume: mişcarea circulară a unui drept (de a da carte sau de a transmite date). Pentru cei care doresc mai mult Wikipedia are un articol mai detaliat şi mai tehnic ce explică, în principiu, aceeaşi chestie.

Aceste reţele au înlocuit diverse reţele care nu erau standardizate, pentru că acum 20 de ani fecare producător făcea reţele după cum îl tăia capul şi au fost înlocuite de alte reţele, pe conectori BNC (cablu coaxial) şi UTP (reţelele actuale, folosind cablu cu 8 fire, despre care voi scrie).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.