Yamaha OPL

Yamaha OPL este o placă de sunet pe portul ISA şi, pentru mine cel puţin, este foarte importantă, pentru că este prima placă de sunet din seria OPL. La un moment dat, pe un calculator din casă am avut o Yamaha OPL3 SA3 care a fost cea mai bună placă de sunet pe care am avut norocul să o aud.

Să revin la acest model. În principiu este um model simplu şi nu foarte performant după standardele actuale, având doar suport stereo, nici măcar 2.1. Partea bună: placa este compatibilă cu SoundBlaster Pro, o placă de sunet care stă la baza majorităţii plăcilor de sunet ale vremii, la fel cum avem astăzi AC97 sau CMI8237. Orice joc din MS-DOS (v-am spus că era în cretacic) îl setam să folosească un SoundBlaster Pro şi nu aveam nicio grijă. Şi în Windows mergea bine, mergea normal, doar că se auzea extrem de bine. Aşa arată bijuteria:

Faţă

Verso

Conectorii ei sunt:

  • Roz: microfonul.
  • Verde: căştile.
  • Albastru: speaker (un difuzor aflat în orice PC şi care face zgomote nu sunete).
  • Portul de joystick (GamePort).
  • Porturile pentru CD-uri audio (Digital Audio), ceea ce la vremea ei era, totuşi, o performanţă. Aceste porturi se văd în prima imagine, în partea superioară.

Ca şi curiozitate aceste plăci erau extrem de bine făcute şi se auzeau bine chiar şi pe difuzare reciclate. La un moment dat ni s-au ars boxele şi câteva zile a trebuit să ascultăm sunetele (Winamp era versiunea 1 dacă exista) din jocuri la un difuzot reciclat de la un casetofon. Nici măcar amplificare nu ne trebuia! Ne descurcam şi noi cum puteam. Mai mult, Yamaha OPL3 SA3 avea pe CD-ul (la vremea aceea!) cu drivere un program de DJ şi dacă nu ne jucam câte 4 ore pe zi cu tobe şi alte cele nu eram noi. Din păcate nu mai ştiu cum se numea softul acela că parcă m-aş mai juca puţin.

Ca de obicei, trec şi circuitele cele mai importante. Acestea sunt:

  1. YAMAHA – procesorul digital de sunet (Digital Sound Processor), cel care generează sunetele în funcţie de parametrii de intrare. Deci are intrări digitale (în cod binar, de la portul ISA) şi analogice (microfon, joystick) şi ieşiri analogie, care ieşiri merg la 3.
    • OPL
    • YMF715B-S
    • 9715 DAAG
    • JAPAN
  2. ST
    • 93C56BI
    • 92B535
    • MAL
  3. ST – cel mai probabil (au aş băga mâna în foc) acesta este un amplificator de semnal audio. Rolul lui este a amplifica semnalul audio (destul de slab) de la DSP  (1) pentru a-l timite la ieşrea de boxe.
    • TEA2025B
    • W998M20XB
    • MALAYSIA

Iubesc sincer aceste plăci de sunet. Nici nu se compară cu porcăria aia de AC97. Şi nici CMI8237 nu e cu mult mai breaz. O recomand cu plăcere oricui are unde să o monteze.

Pe stoc: 1.

4 Comentarii

  1. Mihai Todor 10 aprilie 2009 la 21:46 - Raspunde

    Yamaha OPL3 SA3 – Prima mea placa de sunet… Placa de sunet pe care am invatat ce e aia muzica rock 😀 Vorba ta, cea mai buna placa de sunet de la vremea ei, pentru cei care nu aveau bani de un Creative 😛

    Apoi am avut bafta de a primi un Creative Sound Blaster Live Value (din pacate nu e varianta pro) pe PCI pe care o folosesc si acum si, in continuare, se aude impecabil 😀 Nu as da-o nici pe mama ei de placa 7.1 onboard… Ma multumesc cu cele 4 canale ale ei, din care folosesc doar 2 😛

    • Robin Molnar 10 aprilie 2009 la 21:59 - Raspunde

      😀 Acum urmează să-mi spui că prima ta placă video era pe AGP… 😀 Cumva un S3Trio 3D? :woohoo: Când a cumpărat-o frate-mio Rolly de la magazin a dat pe ea cam o zecime din preţul unui calculator nou şi bun. O gârlă de bani a fost. Mai scumpă decât monitorul. Oricum nu ne-am fi luat un Creative SoundBlaster nici dacă aveam banii ăia [mda, strugurii erau tare acri 😀 😆 😀 :woohoo: ]. Mai bine luam o placă de bază cu AGP şi DIMM-uri SDRAM că pe Pentium I şi placă video pe PCI nu prea vroia să meargă Half – life sau mai ştiu eu ce jocuri… :woohoo: Duke Nuk’em mergea, totuşi, bine. Ca şi Doom 1 şi Doom 2. 😀

  2. Mihai Todor 11 aprilie 2009 la 10:48 - Raspunde

    Stai linistit, prima mea placa video era pe PCI si avea doar 2 Mb RAM 😀 Si da, era S3Trio 🙂

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.