Calea ferată Petroșani – Subcetate

Am fost un pic pe jos, pe calea ferată, încercând să ajungem la cetatea dacică de la Bănița. Din nefericire, nu știam nici drumul și nici nu aveam echipamentul de escaladă, sau priceperea necesară pentru o astfel de îndeletnicire.

Dar, mergând pe lângă calea ferată, am văzut cu ochii mei motivul pentru care pe acest segment de cale ferată se circulă cu restricție de viteză:

 1. Unele traverse de cale ferată din lemn, probabil ulm, sunt sparte sau putrezite. Călcam pe ele și se mișcau sub mine, ceea ce este înfricoșător.
 2. Unele traverse de cale ferată din beton, la trecerea garniturilor, se afundă cam cinci – zece centimetri în noroiul ce băltește sub calea ferată. Nu e vorba de câte o traversă sporadică, nu, ci de grupuri de trei – cinci traverse care se afundă…

Partea bună este că se lucrează la calea ferată, cam de doi ani, partea proastă este că mai au un an sau doi până termină de refăcut calea de rulare. Iar situația este disperată. Cred că nu este garnitură cu mai mult de cinci vagoane care să nu aibă, în orice moment, minim o osie afundată. Cam așa:

Plus, oțelul ăla de la calea de rulare, cât să reziste la lungirea prin afundarea traverselor? Nu de alta, dar dacă se rupe, trenul va deraia mai mult ca sigur.

6 Comentarii

 1. Mircea C. 20 aprilie 2012 la 10:45 - Raspunde

  Chiar de escalada nu e, e doar o panta mai mare. Si ai destule tufe si copaci de care sa te tii. Pana la urma n-am fost nicunde de Pasti cu ploile astea, puteam sa vin sa va ghidez… Erau si facute niste cercuri pe copaci cu un spray portocaliu, acum vreo 2 ani. Trebuie inceput de langa podetul de metal peste linia ferata dubla, acolo e o limba de pamant care uneste dealul cu calea ferata, si chiar pe limba aia in padure se vad niste pietre din murus dacicus

  • Robin Molnar 27 aprilie 2012 la 07:41 - Raspunde

   Da, chiar pe acolo vroiam să urcăm, un amic și cu mine.

 2. Trodat 20 aprilie 2012 la 12:44 - Raspunde

  Esti optimist ca o sa dureze inca 2 ani, eu nu cred sa se intample asta atat de repede. In multe zone intalnesti aceeasi situatie de ani de zile si inca nu s-a apucat nimeni de treaba

 3. Martina 22 aprilie 2012 la 17:06 - Raspunde

  Adevarul e ca la capitolul asta stam foarte prost…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.