Cum e cu zahărul?
Am primit o foarte interesantă întrebare din public, întrebare al cărei răspuns îmi eludează cunoștințele și, ca atare, simt nevoia să întreb și eu mai departe. Așadar:
Ma uitam azi la o punga de zahar (mai specific Margaritar Cristal) si cu stupoare am observat ca nu exista informatiile alea obligatorii ce trebuie sa fie pe eticheta conform HG 106/2002 adica ingredientele. Si in gandul meu ma gandesc WTF??? Nu mi-a trecut pana acum prin cap sa ma uit chiar la zahar pe eticheta… si ma gandesc oare e valabil si la celelalte tipuri de zahar? As fi curioasa ce mai zic unii – altii ca doar nu toata lumea o lua Margaritar ca mine – si din cate am vazut oamenii cam citesc ce postezi tu pe blog. Next time cand ma duc printr-un supermarket imi fac timp si ma uit la toate tipurile de zahar care sunt pe acolo sa vad daca numai Margaritar-ul face „perle” din astea. 🙂
No, știe cineva ce trebuie să scrie pe punga de zahăr? Eu, sincer, habar n-am. De exemplu, din ce am văzut la birou după ce am primit mesajul, avem Sanovita Dry Demerara (zahăr brun). Nu scrie ingredientele, dar scrie informațiile nutriționale.
Aaa… care ingrediente? Ca-i unul singur – zahar. Ia orice chestie dulce (ma rog, nu de la rafturile pentru diabetici) – zaharul e ingredient. Ce-ar mai trebui sa scrie? Formula chimica? C12H22O11 pentru zaharul de masa obisnuit (de genul Margaritar). Cum se obtine din trestie de zahar/ sfecla de zahar/ din ce s-o mai fi putand scoate zahar, descrierea intregului proces? Aia habar n-am, da’ stie wikipedia: pentru trestie de zahar/ pentru sfecla de zahar
Păi da, dar io vreau să fiu sigur că e doar zahăr, nu să presupun.
Ah, da, dupa acelasi principiu, pe cutiile/ sticlele de lapte (si ma refer la alea cu lapte care nu-i imbogatit cu alte chestii, ca pe alea scrie ceva de genul „Ingrediente: lapte x% grasime, saruri de calciu, vitamina x, bla, bla”) de ce nu sunt trecute ingredientele? Sau pe pungile de faina? Sau pe fructe?
Nu îmi dau seama ce ar mai putea să scrie ca ingrediente pe pungile de zahăr. Eventual procedeul de obținere și materia primă (sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, procentul) și valorile nutriționale (lipide, glucide, proteine – chiar dacă unele dintre ele au valoarea zero). Sau poate ar fi mai corect ca în loc de zahăr să scrie zaharoză și atunci n-ar mai exista dubii că substanța poate fi glucoză sau fructoză (deși ultimele două au un preț mai mare/kg și teoretic nu ar avea cum să coste la fel ca zahărul comun)?
Eu m-am uitat pe vreo 3-4 sortimente de zahăr de la producători diferiți și n-am găsit pe niciunul să scrie categoria de carbohidrați, dar asta era acum un an, când încă mai eram curioasă dacă există diferențe între valorile lor energetice.
Nici eu n-am văzut să scrie ce categorie de carbohidrați sunt …
Ma, eu am inteles ca pun ceva enzime in zahar (spre exemplu pt a „marca” mierea ce e nenatural facuta – adica atunci cand apicultorii hranesc albinele cu sirop de zahar pt a vedea care miere nu e naturala) – so basically there would not be just „pure” sugar. So, this would not be natural (cel putin in viziunea mea), si vorba aia, legea zice ca tre sa scrie pe orice aliment ce contine pt ca potentialii consumatori sa poata sa decida in cunostinta de cauza daca vor sau nu produsul respectiv sau mai cauta.
Si vorba lui Robin, vreau sa fiu sigura ca e numai zahar, nu sa ne dam cu presupusul – in ideea ca zaharul e aliment, si ar trebui sa scrie ceva, o eticheta, something (again, in viziunea mea). E ca si cu porumbul ala modificat genetic ca nici nu mai e nevoie sa fie polenizat, asa de mutat e – m-as gandi de 2 ori daca ar zice pe eticheta ca e din ala – ca logic vorbind, si la ala ar putea sa scrie numai porumb si tu ar trebui sa te gandesti oare o fi sau nu o fi mutant.
Plus ca faptul ca in procesul de fabricatie se foloseste piatra de var (pt zaharul „alb”), acidul fosforic si cocs-ul. Eu sincer as vrea sa zica ceva acolo pe eticheta – „it’s natural”, ” we got all the nasty stuff out of it in the end”, nu stiu, something.
Cel putin eu asa gandesc – I’m no expert. 🙂
Eu sunt sigur că zahărul de proastă calitate este stropit cu îndulcitori artificiali, în special cu aspartam. Desigur, asta nu scrie pe ambalaj pentru că, nu-i așa?, acolo avem doar zahăr! :))
In curand nu o sa mai putem manca nimic 🙂 Toate or sa fie cu aditivi, E-uri etc.
În curând nu o să mai fie nimic fără aditivi. :((
In ziua de azi s-a ajuns sa numai ai incredere in nici o mancare … Mai bine si fara ingrediente decat sa vad ce contine si dupa sa ma speri.
Mă rog, este o chestie de gust.
Sunt mare consumator de dulciuri dar nu mi-a trecut prin cap sa ma uit la ingredientele zaharului…
Pentru că presupui, ca toată lumea, că pungile de zahăr conțin doar zahăr, fără prostii prin ele.