Limitele democrației

Este nedemocratic să supui la vot chestiuni care necesită expertiză pentru că, indiferent de rezultat, unele chestiuni nu trebuie supuse votului, deoarece lumea nu se pricepe și mai mult complică, decât simplifică.

Am vorbit despre Brexit, dar din weekendul precedent mai avem două exemple:

1. În Ungaria, Viktor Orban a organizat un referendum prin care încerca să afle dacă ungurii sunt pro sau contra imigranților. Lăsând la o parte ridicolul situației, câteva mii de imigranți ne-prezentând niciun fel de pericol, de nicio natură, pentru o țară matură, prezența la vot a fost de doar 43%. Ceea ce înseamnă că oamenii, de bun simț, nu s-au dus la vot ca să-și exprime opțiunea cu privire la o chestiune la care nu se pricep.

Pe lângă asta, Ungaria are o diaspora foarte mare, cu cel puțin două milioane de emigranți. Cumva, era o ipocrizie cinică să trimiți către Europa și SUA milioane de imigranți, și să spui că tu nu vrei. Ridicol, nu? Și-apoi, lui Viktor Orban i s-a arătat clar că societatea are alte priorități, alte probleme și alte nevoi politice decât vrajba pe care o servește el.

2. În Columbia, autoritățile au organizat un referendum cu privire la un acord de pace între Columbia și Forțele Armate Revoluționare Columbiene, organizație teroristă marxistă finanțată din trafic de droguri și care în cei peste cincizeci de ani de activitate a făcut mai mult de 20,000 de victime.

Autoritățile Columbiene ar fi vrut să se împace, dar 50,24% dintre alegători nu vor pace, ci vor ca FARC să răspundă pentru toate crimele și ilegalitățile comise de-a lungul timpului.

De aceea zic, democrația are niște limite și ar fi bine să le cunoaștem.

8 Comentarii

 1. Xtall 04 octombrie 2016 la 20:22 - Raspunde

  Mie nu mi se pare ridicol, cu cine ai încheiat tratate de libera circulație, numai cu aia ai înțelegeri, si esti obligat sa le respecți, si nu oferă acces similar tarilor cu care are înțelegeri? dar cu altii ce treaba are? La o adică pentru ce mai exista granițe dacă tot am fi obligați asa sa primi pe toți care nu fac parte din înțelegeri si tratate? Dupa ideile astea nu mai au nici un rost, doar e la liber nu?, toată armata si politia de frontiera ar trebui desființate 😀

  • Robin Molnar 09 octombrie 2016 la 20:34 - Raspunde

   Cetățenii UE, în UE, circulă pe baza unui tratat de liberă circulație semnat de toată lumea. Toată lumea a semnat de liberă circulație cu toată lumea, cum este și normal. Sau te refereai la altceva?

 2. Xtall 04 octombrie 2016 la 20:45 - Raspunde

  Sunt de acum si exemple ca nu e prea ok asa ceva, cu Anglia parca de ce s-a împuțit treaba dacă nu fix din cauza asta. Sunt curios doar ce condiții vor pune din moment ce cad aproape toate acordurile de libera circulație. ca de pus vor pune, si e fix aceiasi treaba ca si la Orban, clar ca vor permite circulație dar numai intre tarile cu care exista înțelegeri si numai in condițiile negociate.

  • Robin Molnar 09 octombrie 2016 la 20:33 - Raspunde

   Sunt ei în situația de a pune condiții?

   • Xtall 09 octombrie 2016 la 21:18 - Raspunde

    Mai degrabă e, care ar fi cauza de n-ar face-o, doar trebuie sa se adapteze situației. Mai mai sunt valabile vechile înțelegeri când făceau parte din uniune? In functie de ce au nevoie (si dacă au nevoie) vor pune condiții, ar fi si de ras după tot circul, sa nu facă nimic, iar englezii sunt un soi greu de intimidat si extrem de paroliști din câte am observat (si eu lucrez acum pt o firma de acolo 🙂 au un simt al onoarei de a respecta o înțelegere de ramai uimit) Mai ales la cele cu, cotele de emigranți mie mi se pare clar ca buna ziua ca vor fi de un nu categoric, si nu au nici o înțelegere pe care ar trebui sa o respecte, in sensul asta.

    • Robin Molnar 12 octombrie 2016 la 17:56 - Raspunde

     Englezii de rând or fi paroliști, dar politicienii lor, ca și ai noștri, sunt tot curve. De asta, nu știu ce să zic.

     • Xtall 12 octombrie 2016 la 18:38 -

      Altceva voiam sa zic, sunt paroliști in sensul ca, chiar daca au gresit când au spus ca fac ceva, tot fac ceea ce au spus.
      De vreo doua ori am pățit-o 🙂 dar se tin de cuvânt, chiar daca realizeaza (si normal ca realizeaza) faptul ca ii costa mai mult sau ies in pierdere, nu-si retrag da-ul dat acordului niciodată, e ceva ce tine de onoare, primează foarte mult la ei chestia asta.
      Nici politicienii nu cred ca sunt din alt aluat. Nu cred in ruptul.. ca se vor intoarce si vor face altceva

     • Xtall 12 octombrie 2016 la 19:00 -

      Ei nu admit, le este greu sa recunoască ca au greșit, când greșesc, si mereu prefera varianta sa-si respecte cuvântul, cum l-au dat, asta e.
      Cu toate ca stiu f bine si ei ca au gresit, dar au impresia ca e ceva onorabil.
      Mie unul îmi convine 🙂 , de multe ori aveam intenția sa renegociez, in favoarea lor, adica eram dispus ca nu-s absurd, dar ei nu. In schimb si tu trebuie sa fii f atent la chestii de astea ca nici ei nu sunt dispuși sa renegocieze in favoarea ta, si te faci de… dacă ajungi la faze de astea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.