Nu vă luați telefoane chinezești!

Bine, știu că majoritatea telefoanelor sunt produse în China. Problema este alta, la telefoanele no name nu poți să știi ce anume rulează în spate, adică dacă nu cumva ești spionat.

Scriu acest articol constatând că s-au înmulțit cazurile de cetățeni care au constatat că cineva din China/ Asia s-a conectat la conturile lor de Facebook. După ce i-au întrebat dacă intră și de pe telefon și după ce am aflat și ce telefoane folosesc, am început să văd un laitmotiv:

Majoritatea celor afectați aveau telefoane no-name dubioase, făcute în China.

Bun, acum să nu vă imaginați că telefoanele unor companii mai cunoscute sunt sigure, sau perfect sigure, poate că încă nu le-am găsit noi buba. De exemplu, Sony Xperia trimite date către servere din China, din cauza unui spyware preinstalat, activat direct din fabrică, iar multe dispozitive Android vin cu o versiune contrafăcută de Google Play Store.

Știm, de exemplu, despre Gionee Gpad G1, Gionee GN708W, Gionee GN800, Polytron Rocket S2350, Hi-Tech Amaze Tab, Karbonn TA-FONE A34/A37, Jiayu G4S – clonă a Samsung Galaxy S4, Haier H7, telefoanele Samsung GS4 sau Note II contrafăcute (nu exclud să existe și-n România, aduse de un cunoscut retailer de telefoane aduse din Asia pe căi neoficiale) știm că vin cu un malware (adică program care face răutăți) numit DeathRing (sau, Cercul Morții).

Despre alte telefoane știm că vin infectate cu MouaBad (HDC H9500, Funker R452, Karbonn Smart A26, Xolo A500S, W450 MTK6582, Feiteng H80W, telefoanele Galaxy Note III care rulează pe MocorDroid, S7 R830).

De fapt, se poate și mai rău de atât. CoolPad, al treilea cel mai mare producător chinez, are doar patru modele de telefoane care NU au malware-ul Cool Reaper (Coolpad 8060, 8150, 9070 și 9970).

În fine, ca să n-o mai lungesc atât, există o clonă de Samsung Galaxy S4 numită Star N9500 care, direct din fabrică, vine cu troianul Uupay.D.

Bonus: s-a găsit malware chinezesc chiar și-n cititoare de coduri de bare produse în China, și nu în ultimul rând să nu uităm că:

În 8 Aprilie 2010 pentru aproximativ 18 minute, China Telecom a distribuit rute de trafic eronate, care a instruit traficul de internet din SUA și din alte țări să treacă prin servere chinezești. Alte servere din lume au adoptat aceste rute eronate cu repeziciune, rutând prin servere din China tot traficul către 15% dintre destinații.

Acest incident a afectat traficul de date spre și dinspre destinații ale guvernului american (.gov) și militare (.mil), inclusiv cele spre Senat, armată, marină, aviație, biroul secretarului apărării din SUA, NASA, departamentul (minister, adică) comerțului, NOAA și mulți alții. Anumite websiteuri comerciale au fost, și ele, afectate. cum ar fi cele ale Dell, Yahoo!, Microsoft și IBM.

Ars Techinca

Concluzia? Băieții sunt puși pe rele, feriți-vă!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.