Scurtissime (108)

 1. Cercetătorii americani au descoperit o metodă de a produce în laborator neuroni dopaminergici, vinovați de boala numită Parkinson. Sursa. S-ar putea ca cercetările în domeniul bolilor neuro-degenerative să intre într-o nouă etapă.
 2. România îi trimite Bulgariei 80,000 de saci de nisip, ajutor pentru inundațiile din Sudul țării. Sursa. E ceva. Puși cap la cap, sacii au vreo 50 – 70 de kilometri.
 3. A fost descoperit cel mai vechi animal din lume, strămoșul nostru, al tuturor speciilor de pe planetă, de acum aproape 800,000,000 de ani.
 4. Cum este pe fundul Gropii Marianelor. Sincer să fiu, unghiul la care coboară placa tectonică acolo mi se pare înfiorător. Tare mi-e să nu crape odată mai serios…
 5. Genomul omului Denisovan, specie dispărută, a fost reconstruit. Sursa. Conform relatărilor cercetătorilor, omul modern s-a corcit cu toate neamurile posibile și imposibile: neanderthalieni, denisovani, șerpilieni, balaurieni…
 6. Mă uitam la componența noului guvern, și-mi dădeam seama cum a făcut rost PDL de bani de campanie. Sunt ironic.
 7. Pentru a putea afișa întârzierile, CFR Călători va instala, pe timp de viscol, panouri informative cu patru cifre. Glumesc, desigur. Dar faza cu 3.000 de minute întârziere e reală.
 8. În Japonia a apărut primul android ce lucrează pe post de manechin în vitrina unui magazin. Video. Oare se onaniază careva cu gândul la așa un manechin?
 9. Un neamț bătrân a deschis o conservă de untură primită de la americani, ajutor după cel de-al Doilea Război Mondial, acum 63 de ani. Încă era bună, n-am niciun dubiu. Atâta, doar, că azi nu se mai fabrică așa produse de calitate.
 10. Gândind la rece, cam așa e.

  Nu poti sa ramai nationalist dupa ce afli ca alte natiuni au fost pe Luna. Dupa ce realizezi ca alte natiuni au facut microscoape, in vremea lui Mihai Viteazul. Cand pricepi cine a construit lumea moderna, nu poti decat sa devii, in mintea ta, cetatean global. E singura salvare pentru orgoliu.

  Lucian Mândruță

  Sau nu?

2 Comentarii

 1. TNH 09 februarie 2012 la 08:58 - Raspunde

  10. E ceva naşpa să fii cetăţean global şi trebuie să găseşti motive ca să-ţi placă, în acest caz că străinii au inventat chestii când noi aveam alte priorităţi? Bine, şi vestul Europei avea alte priorităţi, de exemplu hai să jefuim şi să luăm pământurile băştinaşilor din America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia. Dacă printre cei rămaşi acasă se găsea unul să meşterească la cine ştie ce, avea tot timpul din lume, nu-l presau tunurile şi iataganele să termine de construit în următoarele 5 minute.

  Şi eşti cetăţean de rangul doi dacă dintre localnici n-a fost niciunul pe Lună, dar s-a găsit unul care să inventeze insulina?

  Extraordinar, dacă românii s-au apucat de ştiinţă numai pe la 1800, hai să ne considerăm cetăţeni globali, să nu cumva să acceptăm realitatea.

  Sunt cetăţean român şi cetăţean global şi n-am nevoie să fabric motive ca să-mi justific această dublă cetăţenie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.