Keystone XL

Proiectul internațional Keystone XL este ceea ce îndrăznesc să numesc a fi un templu al zeului profit, un altar al sfintei treimi a capitalismului exhaustiv în care domină profitul, puterea și consumul nebun de resurse.

Harta aberantului proiect de 3,500 de kilometri numit Keystone XL

Harta aberantului proiect de 3,500 de kilometri numit Keystone XL

Proiectul Keystone XL este despre construcția unei conducte de un metru diametru, pe o lungime de 3500 de kilometri, ceea ce este o aberație și o jicnire la adresa bunului simț:

  • Volumul de umplere a conductei, la geometria specificată, este de 3,5 milioane de metri cubi de petrol brut.
  • Viteza maximă de curgere a petrolului brut pe țeavă este de 20 de Km pe oră, ceea ce înseamnă că pentru transport, orice metru cub de petrol va trebui să fie pompat timp de 175 de ore.
  • Estimez că greutatea oțelului folosit va fi cam de 100 de kilograme pe metru liniar, ceea ce înseamnă că se vor folosi 3,500 de tone de oțel. Iar cum pentru obținerea unei tone de oțel se produc cam 1,75 tone de dioxid de carbon, rezultă că se vor produce cam 6,500 de tone de CO2. Adică 3406725 metri cubi de CO2 pur. Dacă ținem cont că în atmosferă concentrația de CO2 este de 390 de părți la un milion, ne cam dăm seama cât aer va fi infestat de acest proiect.

Șpilul este că ar putea, desigur, să construiască o rafinărie lângă nisipurile petrolifere, cum ar fi normal, doar că nu vor, pentru că zeul profit le spune că e mai ieftin să transporte petrolul respectiv și să polueze, decât să facă o rafinărie acolo. De aceea și spun, cred că 3500 de kilometri este un altar destul de bun adus zeului profit.

Să nu ne scârbim?

P.S. Am ținut cont de faptul că că un cilindru cu diametrul de un metru nu are un metru cub, ci 0,8 metri cubi, pe de altă parte nici conducta nu este dreaptă, ceea ce face să compenseze necesarul de oțel din calcul, pentru ranforsări.

P.P.S. Nu am calculat cât beton și fier beton intră la fundația coșmeliei, nici necesarul electric pentru pompe.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.