Sfaturi ca să reduci cheltuielile de întreținere

Comisia Europeană, venind în întâmpinarea nevilor cetățenilor, și pentru a încerca o rezolvare măcar parțială a insecurității energetice, sau a sărăciei energetice, a creeat un site care ne spune ce și cum să faci ca să reduci cheltuielile de întreținere.

Câteva sfaturi, deci:

 1. Spălați hainele la 30° pentru a economisi până la 60 RON pe an.
 2. Reduceți temperatura mașinii de spălat vase cu 20° pentru a economisi 30% din costurile de funcționare.
 3. Utilizați un contor inteligent pentru a urmări cheltuielile.
 4. Îndepărtați obiectele care obstrucționează caloriferele pentru a reduce cu până la 20 % factura de încălzire.
 5. Iarna: setați temperatura termostatului la 21ºC – temperatura optimă pentru sănătatea, confortul și bugetul dumneavoastră. Nu deschideți ferestrele dacă vă este prea cald, mai bine reduceți temperatura sistemului de încălzire.
 6. Vara: țineți ferestrele închise dacă nu bate vântul și dacă temperatura exterioară este mai mare decât temperatura interioară. Țineți perdelele trase și storurile coborâte când vremea este însorită.
 7. Dacă temperatura din frigider și congelator este prea scăzută, pierdeți bani. Setați temperatura la 4-6 °C (frigider) și -18 °C (congelator).
 8. Evitați aerul condiționat – storurile și obloanele reprezintă metode ieftine de a nu lăsa căldura să intre în casă.
 9. Folosiți un prelungitor cu întrerupător pentru a opri automat aparatele electrocasnice când nu le utilizați.
 10. Utilizați becuri economice pentru a economisi până la 60 RON per bec în fiecare an.
 11. Lumina soarelui este gratuită – ridicați storurile pentru a lăsa lumina să pătrundă în locuință!
 12. Efectuați întreținerea boilerului în mod regulat pentru a scădea factura de încălzire cu până la 20%.
 13. Instalați un cap de duș economic cu regulator de debit pentru a economisi aproximativ 15 RON pe lună.
 14. Reduceți timpul petrecut zilnic la duș cu doar 3 minute pentru a economisi până la 115 RON, pentru fiecare persoană, pe an.
 15. Alegeți cu atenție aparatele electrocasnice, pentru a realiza economii de energie de până la 60 % (trebuie doar să verificați eticheta energetică UE).
 16. Scoateți din priză electrocasnicele atunci când nu sunt în uz pentru a economisi aproximativ 180 RON pe an.
 17. Înlocuiți garniturile de etanșare deteriorate ale ușilor și ferestrelor pentru a reduce pierderile de căldură.

Am făcut un calcul bazându-mă pe estimări din memorie (noi am stat la garsonieră, poate cifrele nu-s chiar cele mai exacte) și pe informațiile oferite de Comisia Europeană, iar valoarea care se poate economisi pe an este semnificativă, peste o mie de euro.

De asemenea, complementar cu măsurile de mai sus, ca să reduci cheltuielile de întreținere cu probabil încă în jur de 10% din valoarea facturilor, vă pot recomanda să vă schimbați furnizorul de energie electrică și pe cel de gaz.

Desigur, dacă aveți și alte idei, simțiți-vă liber să le împărtășiți și cu noi!

2 Comentarii

 1. Tudor 25 aprilie 2018 la 16:53 - Raspunde

  Ma bag si eu cu niste raspunsuri:

  “Utilizați un contor inteligent pentru a urmări cheltuielile.” – Le-as evita din principiu pentru ca firmele care produc/distribuie asemenea contoare nu prea au grija de securitatea lor. Un cartier sau chiar oras intreg poate fi lasat fara curent si cu contoarele in starea “Bricked”. Va fi un cosmar de gestionat/rezolvat asa ca solutia simpla este in continuare un contor normal.

  “Iarna: setați temperatura termostatului la 21ºC – temperatura optimă pentru sănătatea, confortul și bugetul dumneavoastră.” – Depinde unde e pus termostatul. Daca pe raftul unde e pus sunt 21 de grade Celsius dar podeaua are sa zicem 14 grade Celsius, trebuie sa ai centrala pornita mai mult timp ca sa ai intr-adevar confortul dorit.

  “Utilizați becuri economice pentru a economisi până la 60 RON per bec în fiecare an.” – Valabil doar daca vorbim de becuri cu incandescenta vs mercur/LED. Pentru cei care au deja becuri cu mercur prin casa in mai toate locurile, economia oferita de LED o sa fie fix pix. Pe langa asta, UE tin minte ca a interzis comercializarea becurilor cu incandescenta peste 40W de ceva vreme. Asa ca nu ai de ales, oricum iti iei bec economic atunci cand pica cel vechi.

  “Alegeți cu atenție aparatele electrocasnice, pentru a realiza economii de energie de până la 60 % (trebuie doar să verificați eticheta energetică UE).” – Aici ar trebui ca oamenii sa se uite la cifra bruta “KWh/an”. Eficienta nu e totuna cu consumul total. Un frigider care trebuie sa porneasca compresorul de mai putine ori in intervalul de test o sa aibe trecuta o eficienta mai buna fata de altul care il porneste mai des. Dar daca in acele putine ocazii, totalizate, rezulta un consum mai mare, atunci n-ai economisit nimic la factura.

  • Robin Molnar 01 mai 2018 la 15:47 - Raspunde

   1. Pentru securitate, putem folosi Bitdefender Box 2, pe care-l recomand cu toată seriozitatea.
   2. De obicei, termostatul se pune în camera cea mai răcoroasă.
   3. Încă se găsesc în comerț becuri incandescente de 100 de W.
   4. Consumul unui frigider depinde foarte mult de amplasarea lui. În mod normal, frigiderul trebuie pun într-o încăpere mai răcoroasă, sau unde să nu bată soarele pe el.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.