Veganismul nu este etic

De vegani încă nu m-am luat, până azi. Cumva, erau discriminați, iar zilele trecute cineva pe Facebook mi-a arătat în flux un articol în care spunea că veganismul este etic, pentru că nu apelează la uciderea animalelor pentru consum. Din păcate, se pare că trebuie să explic de ce veganismul nu este etic.

Da, veganii nu consumă produse animale, deci nu participă mijlocit la uciderea lor. Pe de altă parte, contribuie mijlocit la uciderea animalelor sălbatice prin aceea că dimensiunile plantațiilor trebuie să crească, pentru a putea satisface cererea, iar asta înseamnă păduri defrișate și mlaștini secate, înseamnă rozătoare ucise cu otravă și pui de iepure care se asfixiază. Groaznic.

Cumva, li se vinde ideea că este mai etic ca din cauza lor să moară maimuțe și papagali, sau specii pe cale de dispariție, decât – doamne ferește! – pui, porci și viței, iar aici chiar nu pot fi de acord: unele animale sunt crescute special pentru asta, iar altele își văd de treaba lor, în mediul lor.

Dacă animalele sunt crescute special pentru exploatare, nu am nicio dilemă morală: dacă n-ar fi moartea pentru exploatare, n-ar fi nici viața, că nu prea se cresc porci pentru balet și viței de paradă. Altfel spus, dacă n-ar fi crescuți în scop de exploatare, nici n-ar fi aduși la viață, deci ce-au avut și ce-au pierdut?

Pe de altă parte am o problemă cu animalele ucise în mediul lor natural, unde noi chiar nu mai avem ce căuta, sau alungate din arealul lor, din motive complet stupide și profund lipsite de etică, că un porc hrănește mai multe guri decât un hectar de pădure defrișată.

De asta zic, veganismul nu este etic. Bașca, este mai puțin etic decât alimentația omnivoră.

Dar cui să-i dea de gândit?

4 Comentarii

 1. Kathy Bates 18 aprilie 2018 la 13:03 - Raspunde

  Se spune că proverbul românesc dan-puricesc ar fi zis: veganul care nu e și vegan-sexual, parcă nu e rău-vegan destul.

 2. vlad 23 aprilie 2018 la 12:49 - Raspunde

  Domnu Molnar, tu chiar dai impresie de om cultivat da’ esti mai prost decat o piatra-n soba. Normal ca veganismu nu-i cruelty free, dar totusi e mai cruelty free decat sa cresti animale special pentru a fi omorate si mancate. Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget ca ipocritii, sa admitem ce suntem si noi, animale, si sa ne asumam moartea animalelor pe care le sacrificam.

  Scrisu de mai sus vine de la un omnivor apropo. Hai, te-am pupat pe portofel si muie Vaslui

  • Robin Molnar 23 aprilie 2018 la 22:34 - Raspunde

   Probabil că nu ai tot contextul: m-am luat de la cineva care-mi spunea exact că veganismul nu are niciun pic de cruzime, ceea ce este absurd.

   Apoi, ne spui că diferența dintre vegan și mnivor stă în numărul de animale ucise per cap de consumator. Astfel, dacă ne punem problema că este mai etic să omori mai puține animale în mediul lor nativ decât să le crești pentru asta, diferența constă doar în numere, ceea ce ne duce pe o pantă morală abruptă de origine bolșevică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.