Târg de artizanat

Mă rog, numai parţial. Dar e bine şi aşa de rău. Mie unul mi-au atras atenţia vasele de lut, în care se pot face nişte sarmale cu afumătură despre care aş putea scrie o întreagă epopee. 314ra2 ştie foarte bine despre ce vorbesc, pentru că mama lui le face într-un vas ceramic. Doamne, îmi dănţuie (dansează) dinţii în gură numai când mă gândesc.

Desigur, la târg se mai pot găsi diverse alte obiecte din ceramică, lemn sau materiale textile. Dar pe mine tot vasele de sarmale m-au interesat. Din păcate ele erau cam mici, de vreo 3 – 4 litri, iar la noi sarmale în vase mai mici de 5 litri nu s-au făcut niciodată şi, la fel, nu prea ne-au ajuns, aşa că, de multe ori, făceam câte două ture, una de Crăciun şi una de Revelion. Că deh, se cere.

Să nu vă lăsaţi inşelaţi de lipsa clienţilor, am aşteptat să se mai elibereze trotuarul să pot să fotografiez tarabele, iar oamenii au fost suficient de cumsecade încât să se dea la o parte pentru câteva secunde, lucru pentru care le mulţumesc.

10 Comentarii

 1. little dot 04 decembrie 2008 la 13:53 - Raspunde

  asta imi aduce aminte de bunica mea, mereu facea niste sarmale de te lingeai pe degete. punea in mijlocul lor mereu cate un ciolan afumat sau ceva afumatura oricum, si le dadea un gust \”teribil\” de bun. atat imi pare rau ca maicamea nu a preluat traditia. mi-ai facut o pofta acuma de n-ai vazut :))

  • Robin Molnar 04 decembrie 2008 la 14:12 - Raspunde

   😀 Promit să-ţi trimit nişte poze cu cele de Crăciun, aşa, să te mai aline… 😀

 2. xtall 04 decembrie 2008 la 14:15 - Raspunde

  Sunt intrebate si aici. Noi nu mai facem de mult sarmalute fara oala minune 🙂 (mai ales de sarbatori)
  Le faceti acum (ca voi le faceti in zona voastra) si cu gaurici de suprapresiune la capace 😀
  Ulciorasele alea (alea 3, din prima foto, josul ei) is pentru tinut laptele in special (ptr lapte prins) dar se folosesc si la adus vin (au alta forma la maner si gura e altfel, nu mai e rotunda)
  Se pastreaza altfel totul in ele.
  Am luat si eu in toamna cand a fost targ aici (in fiecare toamna e targ (de la voi vin mesterii) un set fain de tot, cani de lut in forma de butoi cu maner, si doagele se vedeau 🙂 foarte frumoase (si practice).

  • Robin Molnar 04 decembrie 2008 la 14:42 - Raspunde

   😀 Acum mi-ai făcut poftă de vin! 😀 Şi lapte acru, de casă, nu iaurt cu 10,000 de E-uri. 😀 Dar să fiu şi mai sadic: voi ştiţi ce se mai păstrează bine în vasele de lut? Cârnaţii de porc afumaţi şi prăjiţi, în untură. :woohoo: Practic iei un vas şi-l umpli cu cârnaţi din ăştia şi-i acoperi cu untura rezultată din prăjirea lor… :woohoo: Nasc… Avortez… :woohoo: :woohoo: :woohoo: Sufăr! :woohoo:

 3. little dot 05 decembrie 2008 la 17:24 - Raspunde

  deci am un vin de casa superb, o iesit super anu asta, e limpede, rosu, putin spre roz, si are gustul ala specific. Acu sper ca pana la craciun sa se mai \”tomneasca\” cum se zice pe la noi :)) abia astept craciunul ca ma duc la tara si acolo e raiul mancarurilor.

  • Robin Molnar 05 decembrie 2008 la 17:56 - Raspunde

   😀 În ce regiune a ţării mergi? 😀 Să ştiu să vin în vizită pe stomacul gol 😀 … 😉

 4. little dot 05 decembrie 2008 la 18:01 - Raspunde

  api ti-am mai zis ca am si palinca deaia buna:P sunt din ardeal, de prin salaj…

  • Robin Molnar 05 decembrie 2008 la 18:13 - Raspunde

   😀 Aia n-am uitat, io întrebam unde mergi la ţară… 😀

 5. little dot 05 decembrie 2008 la 18:23 - Raspunde

  pai aci aproape, e la 30 kilometri de oras satul. Aproape de Zalau, daca ai auzit de el. Da chiar si acolo, an de an se pierd traditiile de Craciun, cand eram eu mai mic, era chiar frumos, acum se pierde tot mai mult pe an ce trece. insa vinul a ramas la fel 😛

  • Robin Molnar 05 decembrie 2008 la 18:34 - Raspunde

   😀 Mai este vreun român care să nu fi auzit de Zalău? 😀

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.