Câteva lecții de învățat de la EuroMaidan

Văzând filmulețul de mai sus, și urmărind desfășurarea manifestației EuroMaidan încă din prima zi, cred că este important și pentru noi să învățăm câteva lecții de la ei:

 1. Atunci când este despuiat de politică și de afaceri, sistemul medical funcționează. Iar în acest moment sistemul medical al EuroMaidan funcționează mai bine decât în multe alte părți ale lumii.
 2. Societatea civilă poate colabora corespunzător cu clasa politică, mai ales atunci când clasa politică nu tratează societatea civilă ca pe un dușman.
 3. La intersecția dintre interesul clasei politice, interesul societății civile și interesul oamenilor de afaceri se fală progresul social.

Din cele trei puncte de mai sus, vedem că, de fapt, EuroMaidan nu este chiar Ucraina, ci este ceva mai restrâns, superior oricărei ide de revoltă socială pe care am avut-o până acum: EuroMaidan este Europa concentrată într-o singură piață, cu un singur țel și cu nesăbuirea cu care numai a tânără democrație – momentan incipientă – își poate modela viitorul.

Și totuși, poate că cea mai bună lecție pe care EuroMaidan ne-o predă este fix aceea că EuroMaidan se ridică la înălțimea propriilor exigențe, pentru că nu mai “mege și așa”.

Oare noi când vom învăța asta?

P.S. EuroMaidan are armată proprie, poliție proprie, spitale proprii, cantină proprie și chiar și o bibliotecă proprie. Și toate acestea funcționează numai pe bază de voluntariat, de două luni și ceva…

P.P.S. Voi vă dați seama că EuirMaidan are un sistem de sănătate mai bun decât al nostru?

1 Commentariu

 1. Natural 12 februarie 2014 la 20:49 - Raspunde

  Am citit si eu un interviu al lui Vlad Mixich din Euromaidan si am ramas surprins de organizare.

  Ce vad acum la tine imi intareste impresia despre ceea ce se intampla destul de aproape de noi.

  Ai de la mine o nominalizare dar si o leapsa de cod… blogosferic.

  Mi-ar placea sa citesc raspunsul la tine pe blog, printr-un articol, sau macar printr-un comentariu la leapsa.

  Spor!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.