Ce face India?

În India, cele mai mari bancnote au fost schimbate, ca să-i oblige pe cei cu mari sume de bani lichizi, mai întotdeauna obținuți ilegal, să-i schimbe și să iasă la suprafață.

Interesant, nu? Pare destul de practic, deși este un pic de mirare că niște oameni care au ajuns la un anumit statut economic nu folosesc servicii bancare, sau nu într-o proporție majoritară.

Poate că reforma monetară, în sine, este genială, dar eu nu sunt sigur că o înțeleg. La o adică, este atât de greu să investești în proprietăți sau în aur și metale prețioase, și să-i lași pe vânzători să-și bată capul cu schimbarea banilor?

Mai de grabă, mi se pare că această reformă monetară lovește mai întâi în săraci, care în loc să-și investească timpul în muncă sau educație, stau la coadă ca să schimbe niște bancnote, aceasta fiind, după părerea mea de nepriceput, o măsură eminamente populistă.

Altfel, de ce nu ar fi schimbat toate bancnotele? Ce-mi scapă? Încotro se îndreaptă India?

6 Comentarii

  1. Malin 29 noiembrie 2016 la 19:50 - Raspunde

    Si UE a luat in calcul inca de anu’ trecut sa scoata din circulatie bancnotele de 500 de euro care, spun ei, sunt folosite cu precadere in traficul de droguri si coruptie. E o chestie cat se poate de logica pana la urma nu? Traficantul de droguri nu poate sa plateasca cu 5 bancnote de 200 sau 10 de 100 ci e musai s-o faca cu 2 de 500.
    Dar ce sa-i faci? la cate minti luminate cu lanterna sunt in PE nici nu ma mira.

    • Robin Molnar 05 decembrie 2016 la 15:46 - Raspunde

      Este mai greu să transporți milionul de euro, când are un metru cub.

  2. Alina M 29 noiembrie 2016 la 20:21 - Raspunde

    1. Sărac înseamnă om care nu are bani să-și satisfacă nevoile de bază, nu înțeleg de unde și până unde un om sărac ar putea avea economii pe care să trebuiască să le schimbe.

    2. Banii furați prin corupție stau prin off-shore-uri, dar banii care circulă între traficanții de oameni, arme și droguri stau cash. Probabil că vor să-i forțeze ori să-i treacă tot prin offshore-uri și să le monitorizeze traseul, ori să-i țină cash, dar să folosească de 3-5 ori mai multe bancnote mai mici ca să îi observe cu valizele mai mari (sau cu mai multe valize).

    3. Săracii ar putea sta la coadă contra unui procent din sumă dacă cumva sunt trimiși de unii care au prea mult și nu pot justifica de unde. Exact ca modelul primarului care, nu mai știu unde în Romania, cumpăra biletele câștigătoare la loto.

  3. Malin 30 noiembrie 2016 la 19:38 - Raspunde

    Alina, saracia e o stare mentala nu o stare sociala. Sarac nu e doar ala care racaie pamantul de foame ci si ala care ia un salariu mediu comparativ cu unul care-i milionar. Si chiar si daca am privi saracia strict din punct de vedere social exista posibilitatea ca saracul sa aiba economii.

    • Alina M 30 noiembrie 2016 la 19:50 - Raspunde

      Nu te contrazic, o fi o stare mentală, o fi o stare socială, nu zic nu. Dar din punct de vedere economic, săracul nu poate avea economii, că dacă ar avea ar intra la capitolul clasă de mijloc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.