Dreptul la cultură

Procurorii portughezi au decis că interzicerea descărcărilor de pe internet reprezintă o limitare a dreptului fiecărui om la cultură, educaţie şi liberă exprimare.

Sursa

Mișcarea prin care autoritățile portugheze au decis să dezincrimineze pirateria în scop personal mi se pare o mutare de bun simț. Filmele, muzica și cărțile reprezintă forme de cultură. Sigur, vorbim despre drepturile unor puțini la proprietate intelectuală, și la drepturile celor mulți la cultură, ceea ce ar putea duce la un aparent conflict.

Chestia este că nu-mi pot imagina un conflict bazat pe accesul la cultură. De fapt, cultura și accesul la cultură sunt unele dintre mijloacele prin care, în mod natural, se poate obține pace și toleranță între indivizi.

Desigur, pirateria în scop comercial se va pedepsi în continuare, dar acest aspect mi se  pare marginal, din perspectiva unui consumator de cultură.

Și, desigur, industriile din domeniul cultural trebuie să-și schimbe modele de afaceri, lucru care nu doar că mi se pare și el marginal, dar și firesc. Pe măsură ce canalele de comunicație a culturii se diversifică, și modelul de distribuire a culturii trebuie să se diversifice. Se cheamă că modelele de afaceri trebuie să țină pasul cu evoluția socială și culturală, nu e nimic nou.

Ce este nou, este că portughezii au acum un mai mare acces la cultură decât orice alt popor despre care știu eu. Or, în timp, asta ar putea însemna ceva. În competiția dintre națiuni, ei deja au luat startul spre secolul XXII.

Noi ce mai așteptăm?

6 Comentarii

 1. joita lucian 02 octombrie 2012 la 01:32 - Raspunde

  Noi asteptam sa nu mai doarma astia care ne reprezinta in parlamentul european…..care voteaza diferite …gen ACTA….procurorii ostri sunt ocupati cu numirea sefilor la Parchetu General si DNA!

  • Robin Molnar 09 octombrie 2012 la 08:10 - Raspunde

   Adică ei să se trezească, dar noi să dormim în continuare?

 2. ocsike 02 octombrie 2012 la 21:21 - Raspunde

  Unii înţeleg mai bine cum e cu onlineul asta. Pot sa pun pariu ca va scadea pirateria şi artiştii vor primi bani pe drepturi de autor. Un exemplu ar fi Choelo care afirma ca, după ce şi-a pus cartile la download, la liber i-au crscut vânzările. Omul vrând să aibe cartea după ce a citit-o.

  • Robin Molnar 09 octombrie 2012 la 08:13 - Raspunde

   Cei care produc calitate: vând. Problema industriei este că nu produce calitate, deci nu ar putea – în condiții normale – vinde.

 3. TNH 02 octombrie 2012 la 22:58 - Raspunde

  Portugalia e cu un picior în groapa economică, nu prea mai are nimic de pierdut. Probabil că e mai eficient să-şi vadă de viitorul ei decât să asculte de gura lumii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.