Fugiţi şi luaţi-vă copiii, în Rusia vine măcelul

Sunt sigur că, în curând, în Rusia – peste câteva săptămâni, luni – va avea loc unul dintre cele două scenarii:

Sau o schimbare de guvern, cu consecințe complet impredictibile și periculoase; sau o criză socială severă cu explozie de criminalitate stradală, lipsa produselor de prima necesitate și pericole reale pentru viața și sănătatea cetățenilor.

Prin urmare și fără glume:

Dacă este posibil, lăsați totul și FUGIŢI, dar mai important, duceți-vă copiii.

Ok, nu pentru totdeauna – două-trei luni, maxim șase luni. Dar plecați. Dacă în acest timp nu se întâmpla nimic, iar situația va fi mai bună, voi fi foarte bucuros să constat ca am greșit.

Înțeleg că cei care acum au 25-30 de ani nu simt realitatea unor astfel de scenarii. Nici eu, la acea vârstă nu am simțit. Până într-o zi când m-am întors din vacanță, am fost de dimineața la sala de sport de la „Dinamo”, am ieșit din sala de sport, m-am așezat în mașină și am constatat că, lângă mine, la semafor, stăteau tancuri și altă tehnică militară.

Se întâmpla în dimineața zilei de 19 august 1991, puciul a avut loc de dimineață. Trei nopți la rând în oraș s-au auzit focuri de armă. Atunci totul s-a terminat ca printr-o minune fără vărsări de sânge civil.

Acum acest miracol nu va mai avea loc. Și nu pentru că cei care erau slabi ieri, azi sunt puternici, ci pentru că nimeni în Rusia nu va mai putea influența situația, nu are cine.

Revoluțiile au loc întotdeauna în mod neașteptat. Revoluția din România a început cu un miting în sprijinul conducătorului de atunci – Ceaușescu.

Ultimele alegeri în Sovietul Suprem al URSS, înainte de prăbușirea țării, au avut loc cu largul „sprijin și încurajare” a populației.

Războiul civil în Rusia a început după revoltele din Sankt-Petersburg, despre care nimeni în țară nu ştia și care abia după mai multe decenii au fost catalogate drept „Marea Revoluție din Octombrie”.

Nu putem considera că încrederea în propriile forte ale guvernului este un semn de stabilitate. Există două semnale clasice ale cataclismului social care se apropie:

1. Nemulțumirea generala si puternică a populației. Nu contează în ce problemă.

2. Divizarea societății, care în mod normal reprezintă o paletă mare de diverse puncte de vedere politice, în două tabere opuse, cu o încărcătură emoțională mare una față de cealaltă.

Ambele aceste semnale sunt prezente în Rusia. După părerea mea, catastrofa nu poate fi evitată.

Știu că nu voi fi auzit, dar eu totuși voi spune – avem nevoie să nu ne mai înjurăm pentru a constata cine are dreptate. Pentru că nu contează. Vom putea afla mai târziu. Acum este important doar modul în care vom salva oamenii – ființele umane, indiferent de convingerile lor politice.

Pentru că foarte curând, va fi foarte rău, teribil și foarte periculos pentru toată lumea.

Cred că niciun om normal astăzi nu poate avea nicio îndoială că puterea este complet disfuncțională și nu are eficiente pârghii de guvernare în general, cu atât mai mult într-o situație de criză.

Cred că situația este de așa natură încât este nevoie de un Comitet de Salvare Națională, nu pentru a răsturna guvernul, cu această sarcină se descurcă chiar statul foarte bine, fără niciun ajutor. Este necesar un Comitet de salvare a oamenilor de situația din viitorul apropiat.

Sper foarte mult ca oricine altcineva – mai inteligent – a creat deja un astfel de comitet, în liniște și fără tam-tam. Navalnîi sau Hodorkovski, nu contează.

Dar dacă am greșit, și nimic de genul acesta nu s-a întreprins, trebuie să-l facem imediat. Eu pot recomanda numele. Sa-i spunem 19-20! În cinstea acelei singure nopți din 19-20 august 1991, când, în fața Casei Albe de la Moscova, țara a fost într-adevăr unita în dorința comună de a se salva.

Vladimir Yakovlev

Traducere via Deschide.md.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.