Israel se joacă cu focul

 • Suprafața Palestinei evoluează precum civilizația aztecă, adică dispare

Fostul ministru de finanțe al Israelului a denunțat, într-un acces de furie, o scrisoare semnată de mai mulți omologi europeni, prin care Uniunea Europeană cere ca produsele fabricate de Israel în așezări forțate pe teritoriul palestinian să fie marcate diferit față de cele produse în Israel.

NY Times (în engleză)

Propunerea aceasta a primit următoarea replică de la Avigdor Lieberman:

Dacă Uniunea Europeană vrea să diferențieze produsele manufacturate în așezări din West Bank (de ce n-a zis și de Gaza?, n.r.), ar trebui să lipească o stea galbenă pe produse (o referință clară la regimul nazist german – ca și paralele, nu doar germanii au avut un regim nazist).

Mie, inițiativa europeană mi se pare justă. Și mie mi-ar sta în gât să cumpăr ceva despre care știu că a fost produs pe un teren al cărui proprietar a fost alungat cu forța de pe pământul său, ca să-și mai planteze israelul două case și o fabrică, în timp ce palestinienii stau mai îngrămădiți decât sardelele, pentru că nu mai au unde să meargă.

În momentul de față, majoritatea produselor făcute în Israel provin de pe niște teritorii care le-au fost furate foștilor proprietari, care n-au putut face față cu bâte și pietre tancurilor și armelor israeliene. De aceea nici nu mai cumpăr produse israeliene, că mă gândesc că mâine devine Vadim președinte și-mi ia casa și plantează orci pe terenul meu și o să le vândă una buni și drepți, care nu știu ce-i în spatele gestului lor de a cumpăra.

Eu nu vreau niciun rol în tratamentul nedrept aplicat palestinienilor. De aceea aș vrea să pot cumpăra produse despre care știu sigur că nu conțin abuzul acesta brutal. Și tot de aceea, până atunci, o să evit produsele israeliene. În fond, chimicale producem și noi.

P.S. Să nu se înțeleagă că am ceva cu Israel. Nu cumpăr nici din Transnistria, nici din Crimeea, nici din Abkhazia etc.

2 Comentarii

 1. Atti 20 aprilie 2015 la 09:48 - Raspunde

  Eh, ce santaj emotional ieftin: “ar trebui să lipească o stea galbenă pe produse”.

  Hai ca deja o trecut 70 de ani, avansam si noi ca si natiune? Poate Tom Clancy a avut cea mai buna idee, intr-o carte din seria Ryan. Se enerveaza la un moment dat za prezident of the USA si il suna pe omologul sau israelian si ii zice: ba Itzic, amu io stiu ca santaj emotional, ca parteneriat, ca figuri – dar sa stii ca ori face pace sa fie bine, ori de maine canci sustinere SUA si cu arabii te descurci singur.

  • Robin Molnar 20 aprilie 2015 la 19:43 - Raspunde

   Am impresia că s-a prins și Obama de fază, că nu l-a primit pe Beni la Casa Albă, când a fost în campanie, în timp ce Europenii încep să aibă dubii vizavi de politicile Israelului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.