Libertatea de a lua bâte în cap

Occupy Wall Street este o mișcare publică de proporții ce militează pentru schimbări majore ale atitudinii bancherilor de pe Wall Street și nu numai, cerând schimbarea unor reguli de piață astfel încât oamenii să nu-și mai piardă averea din cauza avariției și prostiei băncilor.

Cenzură în SUA

Cenzură în SUA

Sigur, mișcarea asta este atât morală cât și legitimă, în ciuda elementelor extremiste de tot felul care s-au aciuat pe lângă manifestanți și care mai tulbură apele. În schimb, cred că cei mai extremiști sunt polițiștii care fac exces de zel în ceea ce privește modul de abordare al acestor proteste, împărțind cu generozitate bâte în cap și arestând tot felul de manifestanți dubioși și cu un ridicat grad de pericol social, precum babe și moși nemulțumiți că și-au pierdut munca de o viață și am văzut inclusiv cum o doamnă într-un cărucior cu rotile era dusă la duba ce mergea la secție, pentru identificare.

Amu, departe de mine gândul de a le da lecții de democrație americanilor, dar după părerea mea, atunci când libertatea de exprimare și de protest, adică de împotrivire, este echivalentă cu libertatea de a lua bâte în cap pentru că nu ești de acord cu ceva, libertatea de exprimare este serios afectată, fiind în moarte clinică.

Atunci când poliția oprimă manifestații legitime sub pretextul igienei și salubrității publice, sau când la țipetele de oprobiu public răspunde cu bastoane și gaze lacrimogene, șeful poliției care a dat ordin de represiune trebuie să fie jupuit de viu în piața publică, evetual ars pe rug ca în Evul Mediu, pentru că proliferând metode și practici de Ev Mediu, trebuie să fii pedepsit pe măsură.

Iar cenzura manifestațiilor este o practică de Ev Mediu, ceea ce se întâmplă acolo fiind similar cu ceea ce a făcut Iliescu în Iunie 1990, când a adus minerii să planteze panseluțe pe mormintele cârcilor protestatarilor care-l contestau…

Oare se pregătește SUA de o revoluție etică anti-avar-capitalistă?

L.E. Foto via Moș Călifar.

11 Comentarii

 1. TNH 20 noiembrie 2011 la 20:18 - Raspunde

  Nu știu, dar eu m-am săturat de oamenii care încearcă să-mi servească ideea că S.U.A. sunt cel mai bun exemplu de democrație. Hai că pe americani îi mai înțeleg că se laudă singuri, dar românii care cred că știu cum e viața acolo doar pentru că s-au uitat la filme sau au fost acolo în vacanță mă scârbesc de-a dreptul.

  Am în familie oameni care au plecat în S.U.A. înainte de ’89, după ’89, oameni maturi sau tineri, oameni cu școală sau fără școală, dar asupra unui punct toți se pun de acord: libertatea de exprimare în S.U.A. e cam strict reglementată. Da, au cele mai bune universități din lume, cei mai inovativi cercetători și tot ce mai vrei, dar au prostul obicei de a trage și a pune întrebările după.

  • Robin Molnar 20 noiembrie 2011 la 21:01 - Raspunde

   Cât de tare! Vai, dar cum poți să spui așa ceva?

   • TNH 20 noiembrie 2011 la 21:35 - Raspunde

    Nu o spun din răutate, o spun cu speranța că oamenii nu vor mai avea așteptări nerealiste și apoi crunte dezamăgiri. În S.U.A. nu umblă câinii cu covrigi în coadă. În S.U.A. instalatorii, constructorii, vânzătorii, spălătorii de vase, etc. au salarii mici. Salarii mari au cei ce lucrează în IT, cercetare și cei ce sunt foarte buni specialiști în domeniul lor. Nu ai de ce să pleci în S.U.A. dacă ești tinichigiu sau vopsitor auto, patiser sau frizer pentru că asigurările de sănătate și educația copiilor îți rup fâșul.

    În schimb, cu toată birocrația din U.E. măcar nu te ia nimeni pe sus când înjuri băncile, speculanții, guvernul.

    • Robin Molnar 20 noiembrie 2011 la 21:41 - Raspunde

     Da, așa știu și eu.

    • Mihai Todor 21 noiembrie 2011 la 00:39 - Raspunde

     Sună bine. Poate oi ajunge pe acolo într-o zi 😀

     • TNH 21 noiembrie 2011 la 01:03 -

      O, da, pentru tine care ești scârbit de țigani și de haur o să fie raiul pe pământ. Not. Afro-americanii cu blinguri o să te ajute să nu uiți de unde ai plecat, hihi!

     • Mihai Todor 23 noiembrie 2011 la 20:22 -

      Ei, prefer să cred că mai este și lume serioasă pe acolo 🙂

 2. Joita lucian 21 noiembrie 2011 la 10:02 - Raspunde

  eu multumesc zilnic lui..D-zeu ca nu am avut de-aface cu bancile si sper sa nu am vre-o data! ….ca te-ai dus de …..suflet daca ai intrat in mrejele ..lor!

 3. Luisa 21 noiembrie 2011 la 13:56 - Raspunde

  Nici eu nu cred ca SUA e sinonim cu democratia. Asta e imaginea ce ne e vanduta. Si e vanduta bine se pare, de vreme ce sunt atatia ce-i iau drept exemplu. Americanul de rand e atat de ocupat cu munca, incat nici nu are timp sa mai gandeasca pe cont propriu. Gandesc altii pentru ei si le servesc pe tava ce trebuie sa gandeasca. Si pentru ca modelul american e atat de aplaudat si promovat- probabil asta ne asteapta si pe noi. Deja sunt semne! 😀

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.