2 Comentarii

 1. Malin 30 iunie 2015 la 17:40 - Raspunde

  Doua puncte destul de scurt apropo de ce-ai scris:
  1. Sa nu faci greseala sa mergi la Mediterrana in noiembrie pentru ca le la jumatea lui noiembrie si pana la jumatea lui februarie e cel mai spurcat anotimp. Din 15 februarie si pana in mai e probabil cel mai propice si daca insisti pe toamna atunci si 15 septembrie – sfarsitul lui octombrie e o idee buna.
  2. Grecia nu e singura tara unde socialismul idolatric a “prins” la public. Exista si in Spania orase intregi conduse de vara aceasta de catre primari sau consilii locale de extrema stanga. Diferente intre Spania si Grecia sunt multe, insa pericolul socialismului planeaza si aici si pare sa influenteze sudul europei.

 2. Nautilus 02 iulie 2015 la 10:41 - Raspunde

  “În România, cu bune și cu rele, tinerii mai învață ceva: dacă nu o meserie, măcar o limbă străină sau, măcar, se învață cu munca brută, brutală, necalificată, după care pleacă în străinătate la muncă, pentru a avea măcar o pâine pe masă.”

  Păi tocmai asta irită mai rău ca urticaria un socialist tradiţional (ar fi nepoliticos să mai fac iarăşi referiri la Valea Jiului… 🙂 ) “În societăţile tradiţionale”, cum le-ar fi numit Dan Alexe, a munci doar pentru bani e o idee absurdă.

  Românul din Republica Socialistă România nu îşi alegea cariera pentru bani, sau casă repartizată de întreprindere, sau prestigiul legitimaţiei. S-ar putea s-o fi făcut pentru o scurtă perioadă, aşa-zisa “epocă mai liberală” 1964-1974, dar şi atunci o făcea cel care intra la Medicină sau altă profesie în care se ştia că vor curge banii, dar se intră greu. Cariera depindea de relaţiile de familie, de moravurile sociale tradiţionale, de a fi căsătorit cât mai repede, la 18-20 de ani, de a trimite copiii la bunica de la ţară, de buna reputaţie în cartier şi de legăturile cu vecinii de bloc. Chiar şi în Bucureşti. Cu atât mai mult într-un oraş monoindustrial, unde lucrau 3 generaţii din aceeaşi familie la bandă unul lângă altul.

  Dacă lucrurile ar ţine doar de bani şi limbi străine, ar fi considerat 100% legitim ca dorelul de la lopată să dea cu lopata în Vest şi muierea lui Dorel acasă să aibă anunţ în Libertatea. Adică aşa cum ar fi zis un anume ministru. Iar dacă mai are şi copil, Dorel cel mic să repare calculatoare prin cartier, luând banii la negru şi ciordind piese ca să le vândă la alţi golani. Cum ar fi zis acelaşi ministru. Dar uite că lucrurile nu ţin de asta, şi banii nu acoperă rupturile din relaţiile sociale tradiţionale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.