Fac cea mai mare greșeală dacă privatizează energia electrică

“Fac cea mai mare greseala de privatizeaza energia electrica (si orice alte utilitati).”

Tu crezi că utilitățile funcționează așa, din cer? Și că un sistem energetic nu necesită investiții? Investiții pe care un stat tâmpit le poate face?

De aia se lua curentul pe vremea lui Ceașcă și de aia consumam mult și prost, că n-aveam acces la tehnologie mai nouă.

De aia aveam, în Valea Jiului, apă rece doar două ore pe zi, iar apă caldă de două ori pe săptămână, două ore…

De aia CFR-urile sunt cum sunt, pentru că statul nici nu știe, nici nu vrea și nici nu poate, cum nu poate oferi nici servicii medicale, cum nu poate oferi nici transporturi rutiere pe drumuri decente etc.

Tot ce s-a construit bun în România, s-a construit la privat, pe bani privați, iar tot ce a fost reparat în România, s-a reparat pentru că așa au vrut niște priveți.

De aia zic, mai gândește-te, înainte să ceri administrare națională în orice….

În cazul particular al României, cel mai mare hoț e statul, pentru că cele mai mari jafuri (Banca Agricolă, FNI, CFR, CNH, Hidroelectrica etc) s-au făcut cu participarea complice a statului.

Numai zic…

De aici

Mi se pare important să reiterez aceste idei:

 1. Statul nu poate organiza niște transporturi feroviare decente, pentru că fură prin oamenii numiți politic în funcții care impun expertiză.
 2. Statul nu poate oferi servicii medicale moderne, la nivelul acestui mileniu, pentru că fură și pentru că din banii pentru tratamente moderne preferă să-și plătească polițele politice.
 3. Statul nu poate oferi un sistem de transporturi rutiere care să fie măcar adecvat nevoilor de dezvoltare a țării. Pentru că fură la toate capetele, iar tot ceea ce s-a făcut, s-a făcut ca să poată fura și ei ceva!
 4. Statul nu poate crea un sistem de educație modernă (mai țineți minte scoaterea evoluționismului din școli, obligativitatea orei de religie, obligativitatea notei la ora de religie, materie veche și neadaptată la cunoașterea modernă, scrise de aceiași indivizi infecți care le scriau și-n anii 1980, cu paravan)…
 5. Statul nu oferă nici măcar justiție care, în principiu, este un bun tangibil și care nu te costă prea mulți bani, pentru că nu dai case, ci drepturi.
 6. Statul nu poate crea un sistem de turism, nu poate nici măcar actualiza vechile hărți turistice…
 7. Statul nu poate crea legături informaționale între instituții, ca să nu mai fie nevoie ca cetățeanul să se plimbe cu dosarul…

Sunteți nebuni? Chiar credeți că statul român mai poate, singur, construi un sistem energetic național? Chiar credeți că statul este capabil să extragă aur de la Roșia Montană? Statul nu este capabil nici măcar să extragă cărbunele din Valea Jiului, darămite aur, unde îți trebuie tehnologie…

Chiar sunteți nebuni? Pe vremea când statul făcea industrie, a trebuit să cumpărăm o licență de producție auto, pentru că noi nu eram capabili să facem. Și în continuare nu suntem capabili să facem ceva de la zero decât, eventual, la nivelul anilor 1990…

Nu, serios, dacă abordarea ta este de tipul “statul ar trebui să producă/ conducă”, înseamnă că nu înțelegi pe ce lume trăiești, neînțelegând că toți imbecilii din partide vor fi puși pe scaune sus-puse, lucru care ține țara pe loc, dacă n-o împinge înapoi în Evul Mediu…

6 Comentarii

 1. Xtall 30 iunie 2015 la 11:28 - Raspunde

  Ok statul fura, dar de unde ideea ca privatul nu poate fura si înșela?
  Daca securitatea energetica se poate asigura de privați, si cea teritoriala se poate asigura de privati.
  Nu se poate pentru ca acolo am putea fi tradati ptr alte interese? pai exact acelasi lucru se poate intampla si in securitatea energetica.

  • Robin Molnar 30 iunie 2015 la 11:32 - Raspunde

   Când privatul fură, plătește. Când statul fură, se cheamă politică.

   Să-ți dau un exemplu vizavi de gaz? Privatul distribuie un gaz care nu e conform cu ceea ce e pe factură, pentru că așa-l obligă statul, care-i livrează gazul…

   • Xtall 30 iunie 2015 la 11:46 - Raspunde

    Sa punem problem altfel, si matematic se poate.
    Avem un stat, care fura. corupt, avem deci un stat corupt

    Cine face contractul cu privatul (care sa spunem, nu e înclinat sa fure)
    Un corupt
    Fiind corupt e pasibil la corupție inclusiv la contracte, deci nu e garantie ca contractele alea vor fi ok sau in interesul public.

    Ce presupune o normalizare?
    Sa nu mai avem un stat corupt. Atat
    Privatul poate sa fie, dar statul niciodata, in momentul cand ai un stat corupt in ecuatie totul e viciat

    Si se revine exact la problemele de la inceput,
    Daca am avea un stat necorupt,
    n-ar fi nici o problema sa administreze statul securitatea.
    Asta e unica problema, STATUL, securitatea niciodata nu va depinde de privat ci de stat, indiferent ca se privatizează sau nu.
    Ori noi având în stat corupt nu exista nici o garantie, nici cu statul, nici cu privatul.

    • Xtall 30 iunie 2015 la 12:05 - Raspunde

     Ar mai fi o problema legata de normalizare.
     Sa visam ca revine populatia la sentimente mai democrate si cere socoteala statului
     Statul corupt mai poate fi tras la răspundere iar efectele ar fi imediate.
     Privatul greu, sau aproape imposibil dacă contractele viciate sunt făcute pe termen lung sau nelimitat.
     Cam dai din buze la afaceri de astea, nu mai ai ce face

   • Xtall 03 iulie 2015 la 23:12 - Raspunde

    Nu-mi explic si niște treburi apropo de organismele astea care cică te scot din r.hat
    De ce FMI de exemplu nu pune condiții pentru eliminarea corupției.
    Dau împrumutul respectiv pentru redresarea sectorului X, cu condiția sa dispară coruptia din acel sector.
    Nici nu-i interesează.
    Soluțiile lor au fost mereu taxarea suplimentara.
    Dar cu măsuri de genul nu ai cum sa redresezi nimic, de fapt susții coruptia.
    De fapt cam la asta se rezuma măsurile, contabilicește iese, reglează deficitul, dar din moment ce nu interesează ca de la corupție se trage, tot ce se face e sa se pună populatiei pe cocoașă sa plătească coruptia.

 2. Malin 30 iunie 2015 la 17:46 - Raspunde

  Apropo de furtul, stat vs. privat. Sunt in Spania de 5 ani deja si pot spune ca si aici se fura si fura si statul si privatul. Doar ca exista o diferenta pe care eu o dau exemplu adeseori spaniolilor cand le vorbesc de Romania si cand mi se plang ei de cat de corupti sunt politicienii sau de vreun smen.
  Astfel, in Spania si in majoritatea tarilor din vestul UE, daca un primar are pe mana 1000 de euro sa faca o investitie o sa fure maxim 200 si cu 800 o face. Desi in mod normal vorbim de 5-10% din suma totala. In Romania daca un primar are pe mana 1000 de euro sa faca ceva ii fura toti aia 1000, imprumuta alti 1000, fura 800 si cu 200 ori nu face nimic ori face lucru de mantuiala.
  Dincolo de asta aici sistemul de justitie functioneaza. Uitandu-ma la marile cazuri de coruptie sau evaziune fiscala descoperite recent pot spune fara sa gresesc faptul ca in Spania e mai sigur sa furi din bani mafiei decat din banii statului pentru ca atunci cand esti prins nu vor avea mila de tine si legea le permite sa-si ia banii inapoi cu dobanda consistenta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.