15 Comentarii

 1. Atti 15 septembrie 2014 la 19:47 - Raspunde

  In contextul existentei ISIS e mai usor de inteles politica pe care a adoptat-o Israel (la modul deschis si direct) si restul de tari: targeted killings.

  Ii sustii financiar: ti-ai desenat tinta pe cap.

  Ii sustii cu arma in mana: say bye bye, ca indiferent ce tare te crezi, probabil deja e o drona deasupra ta cu un mic cadou.

  • Robin Molnar 23 septembrie 2014 la 07:51 - Raspunde

   Exact. Susții ISIS? Meriți un plumb între sprâncene.

 2. Alina M 15 septembrie 2014 la 21:35 - Raspunde

  Eu am două soluții pentru problema ISIS/ISIL.
  1. Pe termen scurt: liderii religioși musulmani să se declare împotriva ISIS și să propovăduiască toleranța, nu extremismul. Probabil că pot fi convinși cumva că acest lucru e în interesul lor, ori prin rațiune – dacă sunt oameni cumsecade, ori la schimb cu lucruri care îi interesează pe ei (susținere pentru păstrarea influenței, etc.) – dacă sunt mai pragmatici.
  2. Pe termen lung: imigranții de orice nație ar fi ei să primească drept de rezidență în statul de destinație doar după îndeplinirea unor condiții stricte. Astfel se poate limita numărul de oameni care se apucă să comploteze împotriva statelor primitoare. Dacă imigranții caută cu adevărat o viață mai bună, sau măcar diferită de cea de acasă, atunci nu se vor răzgândi prea ușor. Libertățile culturale și religioase să le fie permise, dar pe banii lor, adică să-și construiască biserici, moschei, muzee, etc. din propriile fonduri. Să nu mai primească lucruri de-a gata, ci să muncească pentru ele. În general oamenii nu își bat joc de munca lor, dar când vine vorba de lucruri cu care s-au obișnuit să li se cuvină, nu le mai apreciază.
  Știu că sună dur, dar dacă vrem să nu ne întoarcem în Evul Mediu va trebui să punem niște limite de bun-simț. Nu se poate să ne lăsăm actualul standard de viață la voia întâmplării doar pentru că ne e teamă că unii se vor simți jigniți. Cei umani, cât de cât îngăduitori cu cei diferiți, vor înțelege că ori se dezic de barbarisme, ori rămân pe dinafara lumii civilizate.

  • Atti 15 septembrie 2014 la 23:02 - Raspunde

   Alina, not in the real world. De ce?

   1. Pornesti de la presupunerea ca aceste conflicte au un substrat religios si ca persoanele cu autoritate si raspundere (indiferent ca ii cheama ayatollah, papa, patriarh sau rabbin) pot influenta desfasurarea acestora. Totul devine mult mai usor de explicat daca accepti urmatoarea pozitie de pornire: religie = politica => cale catre obtinerea puterii. La fiecare rahat de conflict, de la Siria pana la Palestina, liderii religiosi au tinut sa isi exprime dezacordul. Ai vazut ceva rezultate? Canci.

   Faza cu jihad, intifada, cruciada e doar vrajeala. Nu are nimic cu realitatea, nu are nimic cu religia. E doar praf in ochi pentru fraierul occidentalo-europeano-american redneck, care nu stie face diferenta.

   2. Bla Bla Bla. Bla. Am zis Bla? Jihadistii made in Europe nu sunt rahati de ghetto. Sunt copii de doftori, copii de afaceristi, imigranti de generatia doua, treia. Ia verifica te rog identitatea si istoria teroristilor din Londra. No ni la ei, erau cat se poate de homegrown. Faza e problema cu identitatea, vezi mai jos de ce.

   Prima generatie e ok, lucra de le sar capacele, se zbat, inteleg ca dupa munca si recompensa. Ei foarte rar ajung inapoi la jihad, exceptand situatiile cand au fost trimisi in tarile gazda pentru recrutare sau producere de fonduri.

   Apare a doua generatie. Na, astia deja sunt nascuti in libertate, in occident, indiferent de natia originala. Dar inca nu sunt nici cal, nici magar, sunt intre doua civilizatii diferite. Sunt foarte vulnerabili, pentru ca nu au experienta nasoala a tarii de origine, e usor sa le prezinti o varianta romantica si vorba aia, fraierul si aerul. Recrutarea de obicei vine din partea imigrantilor falsi din categoria primei generatii, care exact pentru asta au fost trimisi in tarile gazda. Dupa ce tanarul Ahmet isi vinde Aifonul, Xboxu, Vespa rosie, tenesii de marca si doneaza totul la mullahul cutare si ajunge intr-o tabara de antrenament undeva prin Siria, e posibil sa isi dea seama ca poate a facut o gafa, dar avand in vedere ca dezertori vii nu prea exista in zonele alea, ce crezi, mai are alternativa de retur pana pe Heathrow?

   Ce zici tu e taaaaaaaare fain. Dar e gol. Povestesti de drepturi, de politici. Eh, serios? Nu esti la pupitru si nici la catedra. Nu e nici o obligatie de political correctness. Putem sa zicem foarte clar: exista niste criminali, care recruteaza fraieri, cu care sa se razboiascu cu alti criminali, care la randul lor au si ei niste fraieri. E un gang-war on an epic scale. Te uiti la stiri, ai impresia ca te joci PimpWar (joc online, early 2000’s).

   • Alina M 16 septembrie 2014 la 14:51 - Raspunde

    Am observat că jihadiștii recrutați de ISIS în Europa sunt în general copiii unora care au plecat din țara lor pentru că au vrut o viață mai bună pentru ei și pentru urmașii lor. Mă întreb de ce acești tineri pică în plasa extremiștilor și mi se pare evident că nu s-au integrat în societatea locului. Probabil că unii colegi de școală râd de ei pentru că sunt altfel, micile răutăți se adună, acasă părinții le povestesc că nația lor a făcut x chestii care au dus la progresul omenirii (matematică, astronomie, etc.), că în numite perioade regatul lor se întindea până la naiba-n praznic, câte și mai câte.

    Nu cred că arabii sunt mai puțin naționaliști decât europenii, orice popor are impresia că pus coada la prună. Dacă un francez se mută cu toată familia în Asia sau pe o insulă, peste 20 de ani copiii lui nu se apucă să decapiteze chinezi atunci când nu-i convine ceva. Asta e problema: noi primim mulți imigranți care nu știu să-și învețe odraslele cum să se comporte uman. Ba mai mult, avem ONG-uri care militează pentru ca arabii să primească învățământ gratuit în limba lor aici în România. Mie nu mi se pare normal. Cine vrea să-și păstreze cultura să o facă pe banii lui. Avem minorități naționale cu care și acum învățăm să conviețuim, nu ne mai trebuie și imigranți care vor să schimbe regulile la noi acasă și, când nu obțin ce vor, să dea foc la metrou sau să explodeze clădiri.

    Există acces aproape nelimitat la informație, mai ales în rândul tinerilor, iar dacă aceștia comit crime, atunci să răspundă fiecare pentru ce a făcut. Că au fost folosiți sau nu ca instrumente, tot criminali rămân.

    Pe tine ar putea să te convingă cineva să omori oameni care nu ți-au făcut nimic? Nu cred. Cine face astfel de lucruri nu merită să fie considerat om, nu merită drepturi. Cu cât specia umană se debarasează mai repede de ei, cu atât mai bine.

    Aș vrea să-mi spui cum crezi tu că putem preveni astfel de orori în viitor? Cu vorba bună, cu forța? Chiar sunt curioasă.

   • Xtall 16 septembrie 2014 la 21:22 - Raspunde

    Faza cu jihad, intifada, cruciada e doar vrajeala..
    Nu e deloc vrajeala.
    Am avut ocazia sa stau de vorba cu un sirian 🙂 chiar asa s-a si exprimat, oricând e gata sa moara dacă e chemat (contra lui al-Assad).
    Si nu era deloc prost, în sensul de cunoștințe (era chiar simpatic, foarte educat, dar firav si timid de nu-ti puteai imagina sa auzi asa ceva de la cineva ca el), dar ei realmente trăiesc religia, si orice eveniment, întâmplare sau conflict prima data îl filtrează din perspectiva religiei.

    • Atti 16 septembrie 2014 la 23:07 - Raspunde

     @Xtall:

     Na, si pana la urma a plecat sa lupte impotriva lui Assad? Ca vorba e gratis. De era asa jihadist convins, nu trebuia sa il cheme nimeni, pleca el singur.

     Oricum, sunt sigur ca pentru fiecare individ de genul, curajos sa plece, sunt alti noua care stau bine mersi si isi vad de cabinetul dentar sau ce alte afaceri or mai avea pe aici. Vorba aia, selectia naturala isi spune la un moment dat cuvantul.

     Btw: povestea urmatoare e de aproape 20 de ani. Dar cred ca se intampla si azi.

     E anul 1996. Economia e asa cum e, evaziune cat vezi cu ochisorii, depozite en-gros, importatori, tot tacamul. La un moment dat, domnul K. A., un pic cam kurd de felul lui, deschide ditai firma de import diverse marfuri turcesti. Si vinde fratele meu, de si amu gasesti marfa de la el prin Cluj. Marfa intra in tara la pretul X si se vindea in pierdere. Numa’ sa vanda sa faca bani. Se face ca un membru de familie e contabilul lui nenea. La un moment dat, isi pune intrebarea: de ce trimite firma in fiecare luna, sume grozave in Turcia, Liban, etc. Oare ce sponsorizam? Na, faza tine 2-3 ani. Inevitabil, vine apelul de acasa: shutdown la tot, hai ca e scandal (Saddam se apucase de kurzi la modul serios, tot felul de alte bube). Ei bine, nenea K.A. se gandeste un pic, face shutdown la firma si sta si acum bine mersi pe la noi. Si sa nu crezi ca nu l-am auzit declarand sus si tare ca taie si spanzura, ca Allah ca bla bla bla. Dar cand a fost vorba sa aleaga, a zis Ubi bene ibi patria si a stat pe loc. Si iti pot prezenta persoane de genul cu zecile.

     Dar asta nu inseamna ca argumentul tau e invalid. Prin 2004 aveam un job prin care intram in zeci, sute de case in fiecare luna. Deh, cablagiu de retelistica / catv, din perioada big bang al netului autohton. Sa stii ca am vazut drapele negre de 2×4 metrii in casa la un afacerist ex-irakian, de m-am crucit. La seminar am invatat destul de serios imagistica religiilor – stiam ce inseamna. Nu era al-raya cu takrit simplu – era THE black flag, cu shahada si tot tacamul (cam acelasi drapel il are acum ISIS/ISIL). Na, nenea ala nu l-ai auzit declarand ca pleaca – la un moment dat, poof, business shutdown, plecat. Amu cine stie, probabil e mort.

     ***************

     @Alina M:

     Citez: mă întreb de ce acești tineri pică în plasa extremiștilor și mi se pare evident că nu s-au integrat în societatea locului.

     Evident? Deloc evident. Hai sa reformulam: o parte din ei nu s-au integrat in societatea locului, ca da-i in saracie nu se transforma toti in criminali peste noapte. Asa se intampla sa ai niste inadaptati sociali, care in situatia lor de baza nu sunt deloc mai periculosi decat inadaptatii sociali indigeni. Doar ca din cauza originii, sunt mai vulnerabili.

     Eu personal consider recrutii acestia ca fiind retardati mintali in cel mai clinic sens. E imposibil sa nu ai o problema la cerebel, daca tu, puradel nascut si crescut in EU, cu acces liber de informatii, consideri in continuare ca e datoria ta sa lupti pentru patria teoretica de care parintii tai au facut tot posibilul sa fuga 🙂 Na, amu daca un imbecilica din rasa asta e convins sa lupte pentru un gang-lord, nu mai e mult sa fie convins sa taie capul la un jurnalist. Btw, la exemplul tau cu francezul si chinezul. Normal ca nu se apuca francezul – punea un alt chinez sa faca treaba. Ia vezi un pic antecedentele Frantei prin Laos si Vietnam, poate iti trec fumurile de falsa civilizatie. Ce draci, crezi ca suntem mai civilizati decat restul? Ca noi nu taiem capete? Drept. Noi nu taiem. Doar ii bagam in gulag, in lager sau in camera de gazare. Noi ne omoram civilizat, prin doua razboaie mondiale si N+1 razboaie regionale. Aplaude pentru magnifica si pacifista civilizatie europeana!

     Cat despre ONG-uri si diversele activitati de lobby – lasa-i in amarul lor. Pana cand legea le da voie sa ceara, au tot dreptul. Mai ca imi vine sa ii sustin, decat sa mai vad inca o duzina de biserici cvasi-bizantino-romane crescute ca ciupercile.

     • Xtall 16 septembrie 2014 la 23:41 -

      Habar nu am, săptămâna trecuta a venit nevasta-sa ptr o nunta, si a venit solo, n-am întrebat ca nu e treaba mea, poate nu serveste nunti de alta religie, tot ce e posibil, si atunci cand a venit, nevasta-sa a a pregătit înainte terenul la parinti, ce mâncare sa se facă etc.
      Poate vine în decembrie 🙂
      Si eu m-am întrebat cine sa-l cheme, inseamna ca e o mișcare pe acolo, tocmai ca plecatul solo nu se pupa deloc cu mișcările astea.

     • Robin Molnar 23 septembrie 2014 la 07:49 -

      Știi cine-l cheamă? Vecinii.

     • Alina M 17 septembrie 2014 la 23:26 -

      1. N-am zis că măreața civilizație europeană nu omoară oameni, am zis că nu mai omoară pe criterii religioase. Un punct forte este faptul că nu ești trimis la închisoare sau la moarte pentru ateism. Vezi ce se întâmplă cu ateii din țările arabe.
      2. Nu mi-ai spus care e soluția ta. Dacă moartea jihadiștilor e selecție naturală (de acord), ce facem cu civilii/nevinovații care mor înainte ca selecția naturală să se ocupe de călăi? Nu mi-ai spus care e soluția ta. Am înțeles că nu te coafează propunerile mele, dar vino cu ceva constructiv dacă tot îmi scrii.

 3. Atti 18 septembrie 2014 la 22:48 - Raspunde

  Alina:

  1. Da, mareata civilizatie europeana nu mai omoara sau trimite la inchisoare oameni pentru apartenenta religioasa. Dar acum 60 de ani inca o facea cu voiosie. In anii ’90 se intampla la doar cateva sute de km mai la sud. Daca nu era pentru religie, era pentru rasa sau etnie. Tot un drac. Ce vreau sa zic ca toleranta noastra e doar un lac de unghii proaspat aplicat. Un pic de stres si se duce ca spalat cu acetona.

  Crezi ca printii sauditi nu au umblat prin lume? Mai mult ca noi, in mod sigur. Crezi ca ei nu vad ca societatea lor e in spate cu un scurt secol? Dar isi pot schimba fundatia clerica pe care se bazeaza puterea lor laica? Nu prea. Nu inca. Nu se naste un Ataturk in fiecare zi.

  2. La partea asta presimt ca o sa fiu injurat, ca e cam cinic si nasol, indiferent cum o machiez.

  Robin, la inceputul articolului zicea ca ISIS si in general rahatii astia care fac politica sub acoperirea religiei sunt ca si un cancer. Ei bine, daca e cancer, ii tratez exact ca si un chirurg. Taie si spera ca scapat de tumoare cu o pierdere minima de celule sanatoase.

  Gandeste-te, ce s-a intamplat dupa 9/11? Invazie Irak si Afganistan. Bine bine, dar de ce invazie? De ce sa pui armate intregi acolo din n+1 tari?

  Eu cred ca cele doua invazii au fost momeala. Adica serios, am facut toti misto de Bush, dar poate sub mutra aia tampa era si un pic de inteligenta. In mod constant uitam ca unele tari se gandesc inainte cu 10-20-30 de ani, nu doar de la o alegere la alta.

  Deci, inapoi la invazie. Evident, SUA ca si lider. SUA care a luat-o in bot prin Vietnam, incercand sa lupte un razboi in care nu stiai cine e inamicul. Deci, ce e de facut?

  Tulai, surpriza. Chiar doua surprize, daca ne uitam pe harta. Doua tari, doua ruine, cu populatii care se omoara constant intre ei, unde accidental se ascund si niste domnisori care iubesc sa faca liniute cu avioane prin New York. Practic, civili in sensul clasic, de civili pasnici, nu prea exista. Cei care mai exista sper sa plece, pentru ca iote, transformam tarile astea doua in doua ditamai momeli. Si asteptam pestisorii sa muste.

  Si au muscat. Dintr-o data toate gruparile radicale au gasit de cuvinta sa lupte in Afganistan si Irak. Brusc toti si-au gasit scopul in viata. Si selectia naturala nu a intarziat sa apara, pentru ca bombele ascunse sub asfalt sunt faine, dar nu pot opri o armata moderna.

  Gandirea militara occidentala e si acum asta: Draw the enemy into structured engagement areas and attack him with overwhelming firepower to destroy him quickly and decisively.

  Seamana? Vor astia sa lupte? Tare fain. Na hai sa le dam un ring de lupta, care oricum e cam manjit cu sange dupa atatea razboaie civile. Aaaa, chiar doua ringuri. Si mai bine.

  Cred ca ISIS/ISIL urmeaza sa isi cam ia una peste bot. Pentru ca iarasi au muscat momeala. E tare fain sa te joci de-a insurgentul, dar cand incepi sa te crezi armata, mai bine fa un dus rece ca vine Uncle Sam sa ti-o traga, fara lubrifiant.

  Si aici vine partea cinica: civili? Ce draci cauta civilii intr-un loc din asta? Nu exista. Ori te pui cu arma in mana impotriva lui ISIS ca si kurzii, ori esti de acord cu ei, deci la fel de periculos. Nu exista ca dupa atatia ani de dezastru, sa mai fie civili care sa creada ca mersul pe burta ii salveaza.

  Asta e solutia mea “constructiva”, Alina. Teroristi din toata lumea, in directia Irak / Siria, inainte! Va astepta selectia naturala. Civili din zonele respective, aveti doua optiuni: plecati sau luptati pentru viitorul vostru. Mersul pe burta a expirat.

  • Alina M 19 septembrie 2014 la 10:33 - Raspunde

   Mulțumesc, chiar ai idei interesante.

   • Atti 20 septembrie 2014 la 00:36 - Raspunde

    Crede-ma, as vrea sa am motive sa fiu mai putin cinic si mai optimist. Sa sper la solutii din partea “societatii civile”. Sa sper ca pana la urma o sa fie o epidemie masiva de inteligenta si bun simt, dar nu prea vad sansele pentru asa ceva.

  • Robin Molnar 23 septembrie 2014 la 07:48 - Raspunde

   Excepțional de fină remarca: “Nu se naste un Ataturk in fiecare zi.”.

   • Atti 23 septembrie 2014 la 10:41 - Raspunde

    Ihi, in schimb Erdogani, Putini, diversi ayatollahi cresc ca ciupercile. Reteta facila de cand e umanitatea – in loc sa infrunti tampenia, mai bine foloseste-te de ea pentru a atinge puterea politica.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.