Triunghiul Bermudelor Roșii

Prin “Triunghiul Bermudelor Roșii” mă refer la conflictul diplomatic dintre Rusia și Siria – două țări politice din spectrul roșu – pe de-o parte, și Turcia (cu steag roșu) pe de o alta.

Acum aproximativ o lună, elemente de artilerie aflate în spațiul sirian au atacat o localitate turcească, ucigând cinci civili. Manevra aceasta militară ducând, evident, la un conflict între Turcia și Siria, Turcia răspunzând scurt și ferm cu câteva lovituri date unor instalații militare (nu civile) siriene.

Săptămâna trecută, Turcia a interceptat un avion de linie care transporta aproape patruzeci de pasageri, cu o sută mai puțin decât capacitatea sa. În cala acestuia au fost găsite echipamente electronice folosite pentru stațiile radar și, cum avionul zbura de la Moscova la Damasc, ministrul rus de externe s-a arătat foarte ofticat că interceptarea avionului “a pus în pericol siguranța cetățenilor ruși” respectiv că “echipamentul radar este atât de uz civil, cât și militar” – transportul fiind “legal”.

Mă rog, n-are sens să intrăm într-o cercetare exhaustivă a termenului “legal” în Rusia, dar putem comenta un pic de pe margine:

  1. În Siria este război civil de doi ani. Cine s-ar duce acolo de bună voie?
  2. Radarul ăla era civil, pentru că în plin război civil Siria se pregătește să mai deschidă un aeroport – probabil ca să atragă mai mulți turiși.
  3. Nu vă gândiți la prostii, pasagerii avionului nu erau inginerii care trebuiau să monteze radarul, ce e în capul vostru?
  4. Turcia a arătat de ce este în NATO, oferind un exemplu simplist și bulversant de maturitate militară, interceptând un avion rusesc ce transporta echipament de înaltă tehnologie. Rusia sigur nu se aștepta la asta.
  5. Faptul că Rusia sprijină cu echipament un stat care a atacat “de facto” un stat NATO ar trebui să spună ceva.
  6. Nu-mi fac iluzii, în ianuarie 2013 Transnistria va primi un ajutor de la Rusia cam de 300 – 500 de milioane de dolari.

Totuși, unde este decența?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.