Ucraina, rodul sovietizării

La un moment dat, bolșevicul de Putin a spus o jumătate de adevăr: Ucraina nu este o țară. Din punct de vedere istoric, așa ar fi fost, până acum câteva decenii.

Ce ignoră Vladimir Putin este o chestie pe care Traian Băsescu a învățat-o de la istoricii noștri și care vine din Transnistria: dacă vreme îndelungată îi permiți unui teritoriu să funcționeze ca un stat, inevitabil acesta va deveni stat.

Cum ar veni, bolșevicii au acționat într-o manieră care să creeze statul independent Ucraina, mimând – vreme de un secol – existența statului Ucraina.

Implicațiile sunt deosebite, pentru că o astfel de politică a mimării existenței unor state cvasi-independente pe teritoriul Federației Ruse continuă de multă vreme și n-ar fi cu mirare ca, până la finele acestui secol, să constatăm apariția unor alte state pe harta lumii, state rupte din Noua Uniune Sovietică, un efect direct al sovietizării începute acum aproape un secol.

Să le dăm, deci, un secol tuturor formațiunilor cvasi-statale din Federația Rusă ca să se trezească, pentru că timpul trece și națiunile se trezesc. Și, dacă vrem pace, va trebui să le facem loc în lumea civilizată, ceea ce pune în mod deosebit problema politicului care este în urma societății civile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.