5300 de lei salariul de ministru…

 • Eugen Teodorovici despre salariul de ministru - E rușinos

Din motive evidente, nu pot să vă spun cât câștig eu dar, ca idee, sunt băiat sărac, în principiu pentru România este o țară scumpă. Dar am auzit că un ministru se plânge că 5,300 de lei pe lună ar fi un salariu de mizerie…

În principiu, știu mulți IT-iști în București, cu salarii peste 8,000 de lei pe lună, în mână dar care, fără a fi săraci, nu sunt neapărat prosperi. Au o casă și-o mașină, luate în rate, și-și mai permit câte un concediu prin Grecia, la all inclusive, că-i mai ieftin.

În niciun caz, spre deosebire de domnul ministru, nu au primit teren de la ANL, pentru că legea nu le-a permis (în 2001 ministrul era director și și-a cumpărat un teren de la ANL, deși avea de cinci ori salariul maxim specificat de legislație. Cu “oare” de-a reușit să-și cumpere?), cunoscuții mei luând viața în piept și n-au stat să sugă țâță de la părinți.

Oamenii muncesc bine, se spetesc, știu pentru ce lucrează, dar n-ar putea, cel puțin în viitorul previzibil, ajunge la o avere de 320,000 de euro, cât este valoarea primului credit pe care Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe, și l-a făcut în 2007, pe vremea când era director general al Autorității de Management pentru Infrastructură, o instituție fantomă de care n-am auzit niciodată.

Sunt curios cum a obținut în 2007 un credit imobiliar de 320,000 de euro pe 30 de ani, ținând cont că doamna n-are niciun venit declarat. Plătește 1000 de euro rată lunară? Din ce salariu? De 1000 de euro? Dar ce, Eugen Teodorovici este o floare care se hrănește prin fotosinteză?

Și, la mai puțin de un an de când s-a băgat la un credit de 320,000 de euro, s-a mai băgat la încă unul, de 152,000 de euro? Am înțeles, a devenit secretar de stat, și-a mai permis încă un salam. Dar chiar așa de mare? Adică, moșule, ce bancă îți mai dă 150,000 de euro credit, după ce tu ai peste 300,000 de euro datorii și ai un singur salariu în casă, conform propriei declarații de avere?

Și dup-aia, la trei ani după ce s-a îndatorat atât, își mai ia un credit de încă 100,000 de euro, pentru că a devenit director la Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi a României…

Nu știu, zău, ce să zic. Cunosc oameni care câștigă cu mult peste 5,300 de lei în mână, lunar, dar care nu și-ar permite niciodată, niciodată!, credite însumând 450,000 de euro. Și, serios, Eugen, tu, dacă ar fi să-ți faci ție auditul financiar, cum ți-ai explica că, de exemplu pe 2013, ai un venit anual de 64,366 lei, și rate mai mari decât atât?

Da, sigur, ai luat niște imobile pe care le închiriezi cu 5000 de euro pe lună. Dar, serios, cine-și face credite imobiliare masive ca să ia niște imobile pe care să le închirieze, deci care să se bazeze pe seriozitatea chiriașilor?

Și mai este ceva dubios. Faci 5000 de euro lunar din chirii, dar umbli c-o Dacia 1310 (nu e nicio rușine). Mie mi se pare că-n materia de mașini, avem de-a face cu management defectuos, sau cu altceva…

Sigur, 5,300 de lei în mână este un salariu de mizerie, pentru un ministru. Dar Dumneata nu trăiești dintr-un salariu de ministru, ci din chirii și/ sau alte activități.

Nu, un om normal, care muncește pe 5,300 de lei pe lună nu și-ar permite atâtea case și terenuri, întocmai pentru că România este o țară exorbitant de scumpă, iar 5,300 de lei pe lună nu sunt atât de mulți bani pe cât s-ar crede și hai să-ți fac un simplu audit financiar: iei 60,000 de euro credit imobiliar și 10,000 pentru mașină, nimic deosebit.

La 70,000 de euro pe 30 de ani, plătești cam 1500 de lei pe lună. Mașina papă 500. Cheltuielile vreo 500. Poate mai ai rate mai mici la laptop, aparat foto, mobilă, electrocasnice etc, mai pui vreo 500 de lei. Poate mai vrei și un copil, care papă 1000 de lei din start.

Deci nu, 5,300 de lei nu sunt chiar atât de mulți bani, deși asigură minimul necesar. Și da, un ministru ar trebui să primească mult mai mult decât atât, minim vreo 5,300 de euro pe lună, dacă-i merită. Iar eu, uitându-mă la CV, nu cred că-i meriți și, uitându-mă de pe cheltui banii și cum îi faci, nici nu cred c-ai avea nevoie.

În fine, domnule ministru expert în audit financiar, un om normal care câștigă 5,300 de lei lunar, în mână, nu-și permite câte îți permiți Dumneata! Nu e suspect?

P.S. Știu oameni din Cluj, ITiști, cu salarii mai mari de 6,000 de lei pe lună și care au plecat din țară ca să muncească în străinătate, pe motiv că nu-și mai permiteau să trăiască în țară, pentru că facturile au crescut, părinții au îmbătrânit și au pensii de mizerie…

P.P.S. Moșule, când te-ai făcut ministru, ai știut pe ce salariu intri, sau nici nu te-a interesat, până nu s-a apucat DNA de treabă?

P.P.P.S. Aflu că am cunocuți pe la companii de stat care câștigă și peste 10,000 de lei pe lună! O_o Și eu, ca prostul, m-am dus la școală, am făcut o facultate, n-am prins rădăcini în politică…

P.P.P.P.S. Alt exemplu: familie, trei membri, toți câștigă în jur de 1,800 de lei în mână, pe lună, într-un oraș mare. Nu-și permit o a treia (nu a patra!) casă. De excursii sau acțiuni nici nu poate fi vorba!

P.P.P.P.P.S. E suspect cum s-a făcut refinanțarea aia din 2007, la numai câteva luni după credit. Adică, de unde a plătit ăia 80,000 de euro diferența dintre credit și refinanțare, în condițiile în care n-a vândut nimic?

3 Comentarii

 1. Alina M 19 mai 2015 la 09:51 - Raspunde

  O nimica toată, oricine poate face 80.000 euro in câteva luni ca să-și refinanțeze creditul. Not.

 2. DODO 19 mai 2015 la 20:54 - Raspunde

  Pai da dar un it-ist face ceva pentru salariul ala, adica munceste si inca destul de mult pentru nu asemenea salariu, dar un parlamentar sau un angajat al guvernului ce face?

  – Merge la servici sa doarma in mare parte
  – Chiuleste de la servici ( noi daca facem asta, out)
  – Sta pe fb, mai da niste voturi, mai pleaca intr-o vacanta pe la Dubai si nu numai, cica in interes de servicii, dar eu cred ca numai interes de servicii nu merge acolo
  – Pentru ce sa merite ala un salariu mai mare, cand ala da legi si face lucruri in mod majoritar impotriva cetatenilor platitori de taxe.

  Poate as fi de acord cu un salariul mai mare, daca toti cetatenii am avea acelasi venit ca si al lui, sa fim egali, atunci da as fi de acord, dar in rest nu, nu sunt de acord. Pe astia cine mama naibii ii inspecteaza, ca la noi daca vin inspectii si nu suntem ok la locul de munca, out.

  • Dodo 19 mai 2015 la 20:56 - Raspunde

   Imi cer scuze pentru greselile de ortografie, prostia mea, nu am verificat comentariul inainte sa-l public

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.