A cincea forță în democrație

Hai să ne uităm un pic mai la est, gard în gard cu noi, la Ucraina care este pe cale să devină un județ sovietic (soviet). Desigur, cu altă denumire, fiindcă Uniunea Sovietică nu mai există…

Credeți că oamenii au ales că li s-a urât cu democrația? Credeți că oamenii au ales că le este mai bine cu Rusia? Credeți că oamenii au decis, de comun acord, că e mai bine să trăiască săraci și în lanțuri decât să fie săraci și liberi? Oare a mai observat cineva că indiferent de ceea ce votează oamenii din țări precum Ucraina, Bielorusia sau, pe viitor, Georgia, tot comuniștii ies?

După părerea mea, a cincea forță într-un stat, chiar și într-o democrație, este manipularea, auxiliară celor trei puteri din stat și celei de-a patra, presa, și spun asta pentru că oricât de puternice ar fi celelalte forțe, forța aceasta a cincea poate să le dea peste cap pe celelalte, să le trosnească și să le amețească de naiba să le ia.

Probabil că și vecinii noștri se întrebă ce i-a lovit și cum de au ajuns în halul ăla, pentru că forța asta este o manifestare absconsă a politicii externe rusești și pe cuvânt că nu vreau să o demonizez pe Oaia Bolundă, dar unele chestii nu se leagă și nu sunt firești și pot fi explicate dor prin suprapunerea coincidențelor dintre interesele rusești și ceea ce a părut că a votat poporul, iar atunci când printr-un proces aparent democratic un popor votează pentru consolidarea intereselor altui popor, nu putem să nu observăm absurditatea situației și cred că doar a cincea forță a democrației poate explica coerent ceea ce se întâmplă.

În fine, poate ce democrația nu este ce credem noi? Sau poate că…

P.S. Pentru România, gândiți-vă cine v-a recitat recent din articolele scrise la comandă publicate în Vocea Rusiei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.