Adevărata miză a mutării STS la Interne

Atunci când au loc proteste de stradă, cei de la MAI sunt în prima linie de apărare a politicienilor de cetățenii furioși.

Până acum, când se organiza câte un protest, cei de la Interne nu puteau ști cine a fost la protest, în funcție de cum și-a adus fiecare telefoanele la protest, sau cum și le-a lăsat acasă, după caz.

Cei de la STS nu doar că pot localiza terminalele folosind datele operatorilor de telefonie, dar pot să le și configureze (ca să nu le mai meargă internetul), mergând până la a deconecta de la internet releele rețelei GSM din zona protestelor.

Dincolo de tot tam-tamul și de toate motivele puerile care ni se dau, aceasta este marea miză a mutării STS în subordinea MAI: în cazul unor proteste masive, un singur om – ministrul de la interne – poate nu doar să înăbușe violent protestele, dar să și taie netul, să nu se vadă mai departe abuzul.

Nici prin cel mai puțin negru gând de-al lor nu le-a dat să mute STS-ul ca să salveze oameni, să nu fim puerili.

Și mai este ceva: atât SRI-ul cât și procuratura depind de serviciile STS. Ceea ce înseamnă că ele vor intra, automat, în subordinea informațională a ministrului de interne.

Cum ar veni, justiția, securitatea națională și libertatea cetățenilor cad toate în mâinile lui Radu Stroe. Înțelegeți?

Mai pe larg: cei de la MAI pot să ne dea nouă, protestatarilor, în cap, să ne taie netul de pe telefoane să nu se vadă, să le taie netul celor de la SRI – în caz de proteste – ca să n-aibă informații de primă mână, și să le taie netul și procurorilor care investighează abuzurile autorităților, mergând până la a putea contesta în instanță veridicitatea tuturor probelor informatice produse de oricine a filmat sau a fotografiat cum și-a luat un pulan în cap.

Asta, combinată cu noul Cod Penal (mai de grabă Codul Liberal) înseamnă că o să ne-o luăm pe coajă, iar ei or să scape basma curată.

4 Comentarii

 1. Andrei 03 februarie 2014 la 12:45 - Raspunde

  Mi se pare putin cam SF ipoteza ta. Si oarecum inutila. De ce ai deconecta internetul protestatarilor? Nu pot uploada pozele si de acasa? O astfel de incalcare a libertatilor nu ar face decat sa agraveze situatia. Plus ca pe Twitter si pe fb se poate posta si prin SMS (Vezi cazul din Egipt din 2012 (parca)).
  Plus ca Stroe nici nu mai e ministru :P.

  • Robin Molnar 03 februarie 2014 la 13:13 - Raspunde

   De acasă este extrem de simplu de tăiat. De pe mobil este mai greu. Și este vorba și despre fluxul live. Or, dacă se face o asemenea încălcare, dar nimeni n-o vede. Plus, câtă lume știe că se poate posta și prin SMS?

   Și da, Stroe nu mai este ministru. Doream să scriu “alde Stroe”, dar m-am grăbit, iar acum nu am vreme să corectez.

 2. Iulian M. 04 februarie 2014 la 07:35 - Raspunde

  ” să și taie netul, să nu se vadă mai departe abuzul”… sincer, cam trasa de par concluzia ta. La cat de imbacsite sunt orasele de WI-FI, ar avea cam mult net de taiat. Plus ca in caz de abuz, exista televiziunile avide dupa subiecte de tratat cu saptamanile.

  • Robin Molnar 05 februarie 2014 la 07:40 - Raspunde

   Până uploadezi tu de acasă, trece revoluția.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.