Adrian Năstase nu și-a ispășit pedeapsa

Pedeapsa a fost prea scurtă pentru ca răcoarea pușcăriei să treacă de obrazul gros și de ceafa groasă a lui Adrian Năstase.

Domnule, nu se poate să ieși din închisoare, să știi că nu ai drepturi politice și să ne spui că trebuie să facem alegeri anticipate.

În primul rând, un om care a ales rău și a ajuns la închisoare, nu are dreptul de a ne vorbi despre alegeri.

Apoi, un om proaspăt eliberat, nu are demnitatea necesară de a ne vorbi despre libertatea de a alege (între altele și pentru că pușcăria ar trebui să te învețe ce-i aia umilință!).

Mai mult, un om pe care societatea l-a trimis la reeducare prin închisoare nu are dreptul de a ne vorbi despre binele societății sau despre calea pe care societatea o are de urmat.

Plusând, Adrian Năstase nu are stanța morală de a ne vorbi public din nicio calitate, întrucât niciuna dintre scuzele sale de cărți scrise în închisoare nu dezbate condiția vinovatului, nu cercetează în amănunt nuanțele de vină și nu creează poduri între pușcăriași și lumea externă prin expunerea publică a frământărilor unui deținut care are atât de multe motive să iasă afară din temniță!

În niciuna din broșurile sale, Adrian Năstase nu se arată vinovat de condiția sărăciei colegilor de penitenciar, pentru că unii au fost împinși de sărăcie să facă ilegalități. Adică, unde te duci atunci când nu ai nicio șansă? Cum te ferești de închisoare, când libertatea pare a nu mai valora nimic? Care este momentul în care decizi că ești dispus să-ți riști libertatea pentru ceva (furt, viol etc)? Acestea ar fi fost teme de zbatere lăuntrică și dezbatere publică, nu jurisprudența culturii de panseluțe!

În nicio formulare de-a sa, Adrian Năstase nu a vorbit despre “mine, deținutul Adrian Năstase” și conchid, deci, că Adrian Năstase nu și-a asumat nici vina și nici vinovăția, ceea ce mă face să mă revolt, pentru că, după ce hoțul Adrian Năstase ne-a furat de ne-a rupt, acum ne-a furat și dreptul la justiție.

Și cred că așa funcționează Adrian Năstase, coruptul: noi l-am pus în pușcărie iar el, din obișnuință, ne-a furat pușcăria din jurul lui, eliberându-se de condiția pușcăriașului, aspect pe care nu doar o dată l-a lăsat să se întrevadă.

De aceea și spun că Adrian Năstase nu și-a ispășit pedeapsa, pentru că Adrian Năstase – coruptul – n-a ajuns la condiția pușcăriașului, ceea ce mă face să conchid sec, c-o anume tristețe, cu mâhnire și cu revoltă:

Adrian Năstase a eșuat ca pușcăriaș, a ratat ca magistrat, a dat greș ca om și s-a anulat ca politician. Căci astăzi, trupul, muntele Adrian Năstase a ajuns doar o umplutură de nimic. Iar nimicul va umple toate golurile pe care Adrian Năstase încearcă să le ascundă. Inclusiv golul în care se ascunde admiterea faptului că el nu și-a ispășit pedeapsa, pe motiv că a fost eliberat prea devreme.

Până la urmă, sentința pe care însuși Adrian Năstase și-a dat-o constă în acumularea de gol, în acumularea de nul, în deținerea de pustiu, ceea ce înseamnă că Adrian Năstase își va construi o proprie și personală pușcărie, cea mai grea și cea mai neagră, pe care nu și-o va mai putea fura. În principiu, pentru că nu poți fura nimicul, iar nimicul ajunge – întotdeauna – să se contopească cu spiritul.

Ceea ce, dealtfel, mă bucură nespus: Adrian Năstase a intrat la închisoare și și-a irosit timpul, sustrăgându-se vinei. Doar că acum, eliberat, va constata că deși el a intrat în pușcărie și a ieșit vesel ca rața din apă, pușcăria a intrat în el. Ca viciu, ca rușine, ca demnitate pierdută și ca omniprezență cotidiană perpetuă, acum și câte zile va mai avea de trăit.

Pe de altă parte, dacă și-ar fi asumat pușcăria și vina, ieri Adrian Năstase ar fi ieșit un om liber, ceea ce n-a fost să fie, pentru că Adrian Năstase a ieșit din închisoare, dar n-a ieșit om, căci din închisoare s-a eliberat un Adrian Năstase plin de goluri cum e plin șvaițerul de bule, iar golurile se vor uni – încet, încet – până când golul, nulul și pustiul nu vor mai putea fi ascunse.

Fiind prea laș ca să își asume vina, Adrian Năstase va deveni vină. Dar, până atunci, Adrian Năstase nu-și va fi ispășit pedeapsa.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.