Când corupția merge prea departe

Știm, deja, că ne ucide corupția, pe noi, cei care-i simțim efectele. Nu e niciun mister: din cauza corupției nu sunt bani de medicamente în spitale, nu sunt bani de drumuri pe care să nu ne mai dăm ultima suflare și nu sunt bani pentru nimic.

Dar acum:

Reprezentanții ONG-ului de protecția mediului Agent Green, o echipă de jurnaliști de la Deutsche Welle și câțiva ghizi din zonă au fost atacați cu brutalitate, duminică în jurul prânzului, în timp ce documentau un material despre defrișările din Parcul Național Retezat.În zonă, pe raza satului Coroești, din comuna hunedoreană Sălașu de Sus, urmează să se ridice două microhidrocentrale private. Investitorul arădean Mihalache Bocea a obținut toate aprobările necesare, în ciuda faptului că zona este una protejată, parte a Parcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

România Liberă

Să ne gândim un pic logic. Un om a obținut cumva, nu știm cum, o autorizație de construcție într-o zonă în care nu se construiește. Sigur, el zice că a obținut legal autorizația aia. Și se prea poate, pentru că legea este făcută strâmb, cât să poți exploata tot lemnul din pădurile protejate de lege. Deci orice poate justifica orice, dacă ții musai să justifici amplasarea a două micro-hidrocentrale într-o zonă-n care până și pescuitul e interzis.

Acel om, însoțit de o gașcă de bâte de închiriat, s-a dus peste unii. Ce se-aștepta să se întâmple? Să-i rupă pe ăia cu bătaia? Să și-o dea parte-n parte bărbătesc-copilărește?

Jurnaliștii sunt oameni firavi și din experiență știu că bătaia doare. Așa că și-au luat tălpășița, fiecare după cum a putut, uni mai pe jos, leșinând de oboseală până în sat, iar alții, mai norocoși, în mașină. Deci, recapitulăm, în mașină și pe lângă ea avem niște garofițe care filmează/ fotografiază/ se bronzează ca broaștele la soare, după care pleacă.

De ce? S-a stricat vremea? I-a atacat ursul? Li s-a făcut brusc foame și s-au gândit să meargă până la ABC-ul din sat, să cumpere un pachet de biscuiți (mai mult cred că nici nu-și permiteau, că și benzina până acolo au ars-o din banii lor).

Oare, nu cumva?, lângă ei a venit o altă mașină? Și-atunci cum a reușit Mihalache Bocea să ajungă din mașina cu maimuțe sub mașina cu gladiole? Adică e ca-n trafic: dacă te dai jos la unul care-i în mașină, ai toate șansele să se întâmple ceva nașpa, pentru că omul, de frică, nu mai reacționează normal.

Și-atunci, când c-o gașcă de pumni de închiriat, mergi să plantezi niște panseluțe-n capul unor blajini, cam ce te aștepți să se întâmple? Crezi c-or să stea, să li se îndese pumnii prin toate locurile? Sau crezi c-or să fugă de lași (și sănătoși la cap) ce sunt? Și, dacă-i vezi că se scurg prin mașină precum oul scăpat pe podea, te arunci în fața mașinii unor panicați? Ca să ce?

De asta zic, de data aceasta corupția (pentru că doar corupția te autorizează să construiești așa ceva în rezervații) i-a venit de hac exact celui care a provocat-o, ceea ce îmi provoacă o satisfacție deplină pentru că, tura asta, justiția s-a înfăptuit natural.

Deci beton!

P.S. Zona este deosebit de frumoasă, nici n-am cuvinte. Pe drum spre incident, între Zăvoi și Râu Alb, este un drum județean care mi s-a lipit de ceea ce am mai sfânt în ființa mea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.