Competitivitatea – păcatul suprem

COMPETITÍV, -Ă, competitivi, -e, adj. 1. Susceptibil de a suporta concurența. 2. Unde se poate concura, în care concurența este posibilă. – Din fr. compétitif.

Trăim într-o societate competitivă. Și nu pentru că așa am vrea noi, ci pentru că trebuie să ne întrecem cu alte țări (competitivitatea unei țări fiind dată de o medie a competitivității individuale, medie moderată de diferiți factori, nu-i cunosc pe toți, medie ce se calculează în funcție de foarte mulți parametri și în funcție de domeniu). Asta dacă vrem să avem creștere economică.

Sunt de acord cu competiția, îmi place, mă stimulează. Din păcate, însă, fără a privi în substrat, mulți oameni sunt de părere că această competitivitate este un lucru rău, din motive pe care nu le înțeleg pe deplin. Or, cu aceasta nu pot să fiu de acord.

Cred, sincer, că avem nevoie, ca indivizi și ca societate umană în ansamblu, să fim competitivi. Problema este că, din setea de a fi competitivi, prea mulți oameni uită că trebuie să lucreze în echipă și că lucrul individual ar fi trebuit abolit încă din antichitate. Adică degeaba ești cel mai bun, dacă nu poți lucra în echipă. Da, ești competitiv, dar producția modernă se bazează pe lucrul în echipă, din motive de eficiență și productivitate.

Adică s-a constatat că productivitatea unei echipe este mai mare decât suma productivității fiecărui individ în parte, per ansamblu, luându-se în considerare perioade medii și lungi de timp (altfel, este evident că productivitatea unei echipe ține strict de productivitatea fiecărui individ în parte). Așa că, repet, este bine să fii competitiv, dar trebuie neapărat să știi să lucrezi în echipă.

Noi, ca popor, nu prea știm (din fericire excepțiile sunt foarte, foarte multe, ceea ce mă bucură nespus), că nu avem încredere unii în ceilalți și pentru că suntem educați să demonstrăm că suntem cei mai buni, pe spinarea celorlalți. Ceea ce ne face să ne furăm singuri căciula.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.