Curat ghinion abuzat de sărăcie

Aud de la știri o fază cu o femeie care a găsit 40,000 de euro în niște cizme aruncate la gunoi de către o altă femeie ce-și făcea curat în casă, neștiind că economiile familiei au fost ascunse acolo de către soțul ei.

Amu, femeia care a găsit banii și care a cheltuit 7,000 de euro pe o casă este acționată în instanță de către păgubită, pentru a-ți recupera paguba.

Nu știu voi, dar mie asta mi se pare trasă de păr, sincer. Și cam la limita cea gri a legii. De exemplu, legal nu există termenul de găsit și însușit, ci doar de găsit și restituit sau găsit și însușit ilegal. Corect. Pe de altă parte, banii erau în niște cizme aruncate la gunoi.

Întrucât debarasarea, spre deosebire de uitare, este un gest voit, conștient și activ din punct de vedere cognitiv, cred că femeia care a găsit banii ar trebui să-i păstreze. Pentru că cizmele alea au fost aruncate cu bună știință.

Da, dacă femeia își uita poșeta undeva, sau își scăpa banii, deci un proces inactiv cognitiv, da, atunci găsitoarea avea obligația să-i restituie. Dar așa? A aruncat cizmele de nașpa, alta le-a găsit. Simplu. E vina celui care a aruncat banii, nu a aceluia care i-a găsit în gunoi. Ceea ce este la gunoi se presupune a fi proprietatea nimănui și, ca atare, oricine își ia ceva din gunoi este proprietar pe acel ceva. În acest caz 40,000 de euro.

Desigur, nu cred că femeia va rămâne cu banii, pentru că în România dreptatea este doar a acelora care au bani de aruncat pe la pubele și pe la instanțe, în speță tot niște pubele, doar că ceva mai fandosite.

10 Comentarii

 1. Daniela 21 februarie 2011 la 19:10 - Raspunde

  Traim in Romania doar. Ce ai spus tu in articol mi se pare corect. Normal femeia ar fi trebuit sa ramana cu banii ca doar i-a gasit la gunoi. Norocoasa femeia. Macar casa sa ii ramana.

 2. TNH 21 februarie 2011 la 20:44 - Raspunde

  Auzisem ceva despre asta, dar mai demult, cred că acum un an sau ceva de genul ăsta. O fi altă știre? Oricum, mi se pare tare suspect ca unul dintre soți să economisească 40,000 euro fără știrea celuilalt, sau să economisească amândoi și doar unul dintre ei să știe unde sunt banii.
  Dar cel mai suspect e că și dacă erau în bancnote de 500 de euro, tot era nevoie de 80 buc. ca să faci 40,000. Gândește-te la un fișic de 100 de lei. No, cam tot atât ocupau și cele 80 de bancnote de 500 de euro. Cum drac’ să nu le simți? Se poate totuși ca cizmele să fi fost într-o cutie și femeia să ridice capacul, să vadă că sunt vechi, să pună capacul la loc și să arunce cutia.
  Și sunt curioasă cu ce se ocupă soțul acelei femei, singurul care știa că acolo sunt 40,000 de coco. Să fim serioși, cine ține atâta cash în casă înafară de cămătari sau destinatari de șpăgi?

  • Robin Molnar 21 februarie 2011 la 20:46 - Raspunde

   Da, este continuarea la știrea aia. Și da, m-am întrebat și eu care este proveniența banilor. Ținând cont că erau într-o cizmă, nu putem vorbi decât despre bancnote de 500 de euro.

  • Mihai Todor 21 februarie 2011 la 21:03 - Raspunde

   Aici vorbim de români. Români d’ăia, get-beget. Probabil o fi vândut ceva moștenire de care nu știa soția și a păstrat veniturile “sub plapumă”, schimbați în valută, cum era moda pe vremea lu’ răposatu’. Doar nu vrei să îi depună la CEC și să afle statu’. Apoi se pomenește cu securiștii peste el să îl întrebe de unde are banii, nu? Chiar nu știu de ce te miră, că doar asta e mentalitatea…

   • TNH 21 februarie 2011 la 21:20 - Raspunde

    Păi mă mir, că dacă sunt moștenire e foarte simplu de dovedit că sunt bani legitimi, nu ai avea de ce să te ferești. În plus, plafonul de garantare pentru depozite era minimum 50,000 euro anul trecut, deci se încadra lejer dacă avea palpitații că îi depune la bancă și îi pierde. Și dacă îi plăcea să fie prevăzător, îi împărțea la 3 sau 4 bănci diferite, eventual mai cumpăra niște aur, că mă gândesc că oricum nu avea de gând să-i investească, ci doar să-i păstreze.
    P.S. Mai țineți minte cât era gramul de aur în urmă cu vreo 3 ani? Se gândea cineva că o să treacă de 100 de lei?

    • Robin Molnar 21 februarie 2011 la 21:31 - Raspunde

     Parcă era 80 de lei gramul, sau pe acolo.

    • Mihai Todor 21 februarie 2011 la 21:35 - Raspunde

     Ideea de bază este că vorbim de niște români care nu au viziuni de astea mărețe cu investiții sau împărțeli de bani. Sunt niște oameni crescuți cu o gândire fixă: pune banu’ deoparte pentru zile negre (în hornu’ de la sobă, eventual, ca să nu-i găsească nimeni 😉 ).

     Pe vremea răposatului (din câte știu eu) aveai bani suficienți, doar că nu aveai ce să faci cu ei. Ei, mulți încă nu și-au dat seama că au trecut acele vremuri.

 3. joita lucian 21 februarie 2011 la 21:08 - Raspunde

  Robin …legal se incadreaza la …..”insusirea bunului gasit” legal…..ca discutie …e cam trasa de par…ca daca te duci la fomisti nostri de “paznici”…isi fac o vila imediat:))

  • Robin Molnar 21 februarie 2011 la 21:30 - Raspunde

   Nu chiar, e la limită. Banii au fost găsiți în gunoi. Moral, așadar, sunt ai femeii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.